Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Kasım '08

 
Kategori
Su Sporları
 

Havuzda yüzerken takla atarak dönüş yapmak

Havuzda yüzerken takla atarak dönüş yapmak
 

Takla başlangıcı...


Havuzda yapılan yüzme yarışlarında görmüşsünüzdür; yüzücüler farklı stillerde yüzerken dönüşlerini de farklı biçimlerde yaparlar. Özellikle serbest stilde yüzerken havuzun bir ucuna gelince takla atarak dönüş yapmak hem çok havalı görünür, hem de yeterince hızlı yapabilirseniz size zaman kazandırır.

Şimdi sizlere serbest stilde yüzerken dönüşü takla atarak yapmak için bazı püf noktaları vereyim:

Öncelikle takla alıştırmasını havuzun ucuna yakın değil, uzak bir yerde yapmalısınız. Yani önceleri takla attığınızda ayağınız duvara değmeyecek. Ayağın duvara değmesi daha sonra devreye girecek, biraz sabırlı olun, anlatacağım.

Şimdi havuzun yeterince derin (su en az göğüs hizasında olmalı, daha derin de olabilir) bir yerine gelin. Kulvarın boş olması, kimseyle çarpışmamak için önemli. Şimdi yüzüstü uzanın suya rahatça. Burnunuza ve kulağınıza su kaçar diye korkmayın, çünkü kaçacağını garanti ederim. Bundan rahatsız oluyorsanız burun mandalı ve kulak tıkacı almalısınız. Suya uzandınız yüzüstü, kollarınızı ileri uzatın, hafifçe ayak vurarak ve başınız suyun içinde yavaşça nefes vererek ilerlemeye başlayın, kendinizi kasmayın, rahat olun. Başınız suyun içinde, suyun dibine bakıyorsunuz. Şimdi rahat bir şekilde iki-üç kulaç atın ve çenenizi göğsünüze doğru iyice bastırın ve tüm omurganızla başınızı takip edin. Kollarınızı takla için kullanmanıza gerek yok; kollar bedenin yanında olmalı.

Bir yılan olduğunuzu düşünün; kollarınız yok, bacaklarınız da yılanın kuyruk kısmı olsun. Bu durumda suda takla atmak için ne yapmanız gerekirdi? Başınızı bedeninizin altına doğru alıp tüm bedeninizle de başınızı takip ederdiniz. İşte işin sırrı burada. Çenenizi göğsünüze doğru bastırınca bir mucizenin gerçekleştiğini ve suyun dibine doğru daldığınızı göreceksiniz. Bu sizi bir miktar tedirgin edip boynunuzu takla tamamlanmadan düz duruma getirirseniz dibe dalmaya devam edersiniz. Takla tamamlanana kadar çenenizi göğsünüze doğru bastırmaya devam etmelisiniz. Başınızın tepesi arka duvarı gösterince anlayın ki takla tamamlanmıştır.

Doğal olarak en son kalça ve bacak kısmınız taklayı tamamlayacak. Suyun olabildiğince yüzeyinde kalın, takla esnasında 40-50 santimetreden fazla dibe batmamalısınız. Takla tamamlanırken bacaklarınızı kırmanıza gerek yok. Hatta birkaç denemeden sonra taklayı bacaklarınız dik ve bitişik bir şekilde suya vurarak tamamlamanızı tavsiye ederim.

Daha sonra havuzun duvarına 2-3 metre mesafede takla denemeye devam edin. Her taklada biraz daha duvara yaklaşın. Örneğin duvardan 5-6 metre mesafeden 2-3 kulaç atıp takla atın. Bu şekilde takla sonunda duvarla teması da öğrenmiş olacaksınız.

Son bir ipucu vereyim: taklayı olabildiğince seri yapmaya çalışın. Ne kadar yavaş yaparsanız dengenizi sağlamanız da o kadar zorlaşır. İlk başta yamuk taklalar atacaksınız, çok dibe batacaksınız, kulağınız, burnunuz rahatsız olacak; bunların hepsi normal. Her havuza girdiğinizde en az 10 takla denemesi yaparsanız gittikçe geliştiğiniz göreceksiniz.

Bir yüzme antrenöründen bu işi öğrenmek doğal olarak en iyisi ama kendi başınıza çalışacaksanız belki bu ipuçları işinize yarar.

Sağlıcakla kalın…

 
Toplam blog
: 103
: 11625
Kayıt tarihi
: 02.02.07
 
 

Yüzme aşkımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Yüzme öğrenmek isteyenlerden düzenli yüzenlere tüm yüzme ..