Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Eylül '15

 
Kategori
Psikoloji
 

Hawthorne etkisi

Hawthorne etkisi
 

Hawthorne Kaliforniya'daki Los Angeles ilçesinin güney batısındaki bir şehirdir.


Hawthorne Etkisi, 1920’li yıllarda Amerikada’nın Hawthorne şehrindeki Western Electric Şirketinde verimliliği artırma çalışma sırasında fark edilen bir davranış değişikliğidir.
 
Aydınlanma düzeyinin çalışanların verimini artırıp artırmayacağı araştırılıyordu. Aydınlık arttıkça verimlilik de artıyordu. Daha sonra aydınlanma düzeyi düşürüldüğünde verimliliğin azalması beklenirken aksine arttığı gözlenmiş. Bunun nedenlerini araştıran uzmanlar işçilerle görüşmüş ve verimlilik artışının nedeninin kendileri olduğunu öğrenmişler.
 
Çalışmaya olumsuz etki edebilecek bütün karıştırıcı değişkenler kontrol edilerek sadece ışık seviyesini değiştirerek aydınlık düzeyinin etkisi araştırılmak isteniyordu. Yalnız atladıkları bir şey vardı: Gözlemci etkisi. Verileri kayıt eden gözlemcinin işi yapan kişiyle aynı ortamda olması işçilerin doğal davranmasını etkilemiş, kendilerini daha iyi göstermeye çalışmışlar böylelikle daha çok üretim yapmışlar.
 
Mesela okula müfettiş geleceğini öğrenen müdür her türlü hazırlığı yapmış, öğretmen gerekli talimatları vermiş, öğrenciler de eskisinden daha sakin ve daha çalışkan görünmeye çalışmıştır. Aslında Hawthorne Etkisi’ne müfettiş etkisi de diyebiliriz :)
 
http://goo.gl/c6yJQX
 
http://goo.gl/97OBLa
 
 
 
Toplam blog
: 14
: 1220
Kayıt tarihi
: 02.09.15
 
 

Merhaba! Her hayal gerçek olmaz ama gerçekler bir zaman hayaldi. İnsanlara yol göstermeye çalışan..