Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Aralık '08

 
Kategori
Felsefe
 

Hayal ve Kuantum

Hayal  ve Kuantum
 

Garip Martı: Bilgisayar Resmi Çizen Mine KAVALALI


Hayal kurmayı bilmek lazım. Ama ne istediğinin hayalini de bilmelisin.
Hayal kurmayan insan hayatını boş bulduğu hayaller üzerine değil kesin gerçekler üzerine inşa etmek isteyebilir ama sadece gerçek sandığı realitelere göre yaşarsa hiç de mutlu olmaz. Çünkü gerçek zannettiğimiz realite aslında mutlak bir gerçek olmayıp yine kendi zihnimizin bir oyunu yani kendi kendimize yarattığımız bir illüzyondur.

Bu konuyu biraz açalım isterseniz….

Kuantum felsefeye göre tek bir gerçek yoktur. Ve kuantum felsefe temelini deney ve gözleme dayanan bilimsel yeni fizik kuramı “kuantum fizikten “ alır.

Bizler dünyaya geldiğimiz, doğduğumuz andan itibaren etrafımızda gördüğümüz, duyduğumuz her şeyi gerçek sanırız. Bunun dışında önceleri ilk birlikte olduğumuz kişiler olan, birlikte uzun yıllar yaşayacağımız anne ve babamızın bildiği doğruları doğru, bildiği yanlışları da yanlış varsayarız. Daha sonra bu paradigmaya okul hayatımız boyunca öğretmenlerimiz de katılır. Ve öğrendiğimizi sandığımız şeyleri de iyi bildiğimizi sanarak onları doğru veya gerçek diye adlandırırız. Aklın bu yanılsaması kendini hayal edilebilen olasılıklar dünyasına kapatan bir sınırlandırmadır. Öte yandan sınamadığımız, deney ve gözlemlerle tecrübe etmediğimiz bir bilgi olduğu için de bir ön yargıdır ve tüm önyargılar gibi çoğu zaman yanlıştır. Büyüdükçe, yaşımız arttıkça ön yargılarımız da artmaktadır. Yanlış gelişen bu sisteme yakın çevremizin fikirleri de dahil olur. Bizler sorgulamadan kabul ettiğimiz başkalarına ait fikirleri gerçekmiş gibi görmeye, kabul etmeye devam ederiz. Ve böyle tekrarlandıkça her konu gibi alışkanlık halini alır. Bu işlem biz insanların mutluluğu bulabilmesi için yanlış bir işlemdir. Beyin fizyolojik olarak artık bu alışkanlıktan kopamaz duruma gelecektir. Çünkü nöronlar arası bağlar çok güçlenmiş, yerine yeni programlar koymadan önce bilinçaltına kadar işlemiş bu yanılsamayı ortadan kaldırmak ise gittikçe güçleşmiştir.

Bugün de geçmişte de yaptığımız herhalde en büyük yanlış da en başından beri budur. Tüm acı,üzüntü, öfke ve korktuğumuz her şey bu ilk yanlıştan ortaya çıkar.

Bu paradigma neden yanlıştır ?

Çünkü bunlar araştırılıp incelenmeden üstelik kendi başımıza gözlemleyip deneyerek elde etmediğimiz başkalarına ait bilgilerdir. Hatta bilgi bile değil fikirlerdir.

Bu konularda özellikle kuantum felsefesi üzerine yazmayı sürdüreceğim. En büyük arzum yazdıklarımla sizlere daha çok ulaşmak. Özellikle gençlere ve üniversitelilere ulaşmak. Çünkü bu yeni fizikle ne kadar çabuk tanışır ve onu kavrarsak hayatımız 2012 de başlayacak olan yeni evrensel sisteme daha çabuk uyum sağlayacak ve bizler de daha sağlıklı ve mutlu yaşama fırsatını elde edebileceğiz.
Aralık 2008

 
Toplam blog
: 103
: 2248
Kayıt tarihi
: 26.07.06
 
 

 Hacettepe Üniversitesi'nde Psikoloji okudu. İ.Ü. Gazetecilik mezunudur. Öğrencilik yıllarında İn..