Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ocak '18

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Hayal Et, Planla, Yap!

Hayal Et, Planla, Yap!
 

Hayattan ne istiyorsunuz? Yüce bir hedeften başka hırslarınız var mı? İyi bir iş, lüks bir araba, hoş bir ev mi? Hayatta tam anlamıyla her şeyi elde edemezsiniz, ancak kesinlikle yüksek, rüyanız da görürüsünüz denen birçok hedefe ulaşmak mümkündür.

Bununla birlikte, açık bir plan oluşturmak, hareket etmek ve bağlılık, disiplin ve amaca uygun davranmak zorundasınız. Hayalleriniz, sadece istemekle olmayacaktır ancak harekete geçmeniz içinde ön koşul bu olacaktır.

Bölüm 1
Bir Plan Yapma

1. İsteklerinizi ve arzularınızı değerlendirin.
İlk adımda hayatta ne istediğinizi bilmek önemlidir. Sadece maddi nesne değil, amaçlar, başarılar ve duygular hakkında konuşmaktayız. İçinizdeki sesi dinleyin ve kendinize en çok ne arzu ettiğinizi sorun.

Hayatta ne istediğinizi ve sizin için en önemli olanı sorun. Yanıtlarınızı, değerlendirmeden önce onları yazmayı deneyin.
Ne istediğinizi belirlerken olabildiğince özen gösterin. “Çok para istiyorum” başlangıç, ancak “mali açıdan güvende olmak ve 55 yaşına kadar emekli olmak istiyorum” daha spesifik ve daha iyi.
Arzuların ulaşılabilir mi? Onlar gerçekçi midir? Onlar seninle ilgili mi? Olması gereken, iyi bir işe sahip olabilirsin ancak erken emekli olmayı başarabilir misin? Nasıl yapardın bunu?

2. En önemli ve erişilebilir olana odaklanın.
Gerçekçi olun; muhtemelen hayatta istediğiniz her şeyi elde edemezsiniz. Arabalar, muhteşem giysiler, lüks bir yaşam için zengin olma hedefi, çok fazla çaba sarf edip enerjinizi bölmenize neden olur. Senin için en önemli olana odaklan, tam çaba sarf et.

İsteklerinize ve arzularınıza tekrar bakın ve yeniden değerlendirin. Üstteki nedir? Mali güvenlik isteğiniz ve gerçekten hayattan en çok istemekte olduğunuz şey erkenden emekli olmak mı?
Gerçekleşebilir olup olmadığını tekrar kendinize sorun. Bu hedefin ulaşılabilir olup olmadığından emin olun, yoksa başarısızlığa uğrama olasılığınız çok yüksek olur.
Gerçekçi ve açık fikirli olmaya çalışın.

3. Uzun vadeli bir hedef belirleyin.
Uzun vadeli bir hedefe sahip olmak, hırslarınıza odaklanacak, size bir anlam kazandıracak ve olası engellerden haberdar edecektir. Mesela, gelecekte hayatınızı nasıl ve nerede hayal ediyorsunuz? Ne tür bir yaşam tarzı bekliyorsunuz? Ne yapmak istiyorsunuz?

Uzun vadeli bir hedef belirleyin. Bunu tekrar yazmayı deneyin ve olabildiğince spesifik olun. “Ben 55 yaşımda emekli olmak istiyorum” diyerek “Ben borçsuz olmak, kendi evime sahip olmak ve en az 50.000 dolarlık bir gelirle 55 yaşımda emekli olabilmek” gibi bir ulaşılabilir hedefler belirleyin. Başarı için somut kriterler belirleyin.
Başarı yolunda beyin fırtınası yapmaya başlayın. Oraya nasıl gidebilirsiniz? Ne tür bir işe ihtiyacın olacak? Her yıl ne kadar tasarruf etmeniz gerekecek?

4. Bir plan hazırlayın.
Uzun vadeli bir hedef için uzun vadeli vizyon gerekir. Yaşamınızdaki A noktasından B noktasına nasıl gitmek istediğinizle ilgili net bir fikriniz olmalı, A ve B noktaları boyunca beklenmedik olumsuzluklarla karşılaşabileceğinizi unutmayın. Ayrıca bir takvim ve ölçütlere ihtiyacınız olacaktır.

Hırsınızı daha küçük parçalara bölmeyi düşünün. Bu, planı daha az yıldırıcı hale getirir ve motivasyonunuzu korumaya yardımcı olur, daha küçük, hedeflere doğru aşamalı olarak ulaşmaya çalışın.
Zaman çizelgeleri ve belirli bir süre içinde ulaşmak istediğiniz her şeyi tekrar belirtin. Örneğin, sadece “55 yaşında emeklilik” diyerek değil “30 yaşına kadar istikrarlı ve büyüyen yatırımlarla 200.000 $ ‘lık bir yatırım yapmak istiyorum. 40 yaşına kadar finansal hedefimin yolunun% 75’inde olmak istiyorum.
Adımları her biri kendi planıyla alt katlara bölebilirsiniz. Örneğin, 30 yaşından önce 200.000 USD’lik yatırım yapmayı düşünebilirsiniz. Yeterince para ayır, bir finansal danışmanla konuş ve bir yatırım planı geliştirmelisin.

Bölüm 2
Planınızı Hayata Geçirme

1. Planınızı yürürlüğe koyun.

Şimdi ilk adımı atmanın zamanı geldi. Planı devreye sok. Size yardımcı olabilecek kişilere danışın, kaynakları bulun ve uzun vadeli hedefinize doğru çalışmaya başlayın. Artık hepsi size kalmıştır.

Uzman yardımı isteyin. Örneğin, kişisel gelişimle ilgileniyorsanız kişisel bir eğitmenle konuşun. Hedefiniz finansalsa, bir finansal danışman ile konuşun.
Kendinizi bilgilendirin ve kaynakları kullanın. Örneğin, kişisel araştırma veya finansal planlama dersi alarak yatırım hakkında çok şey öğreneceksiniz.
En önemlisi, proaktif olun. Hedefli düşünme yoluyla hedefleriniz gerçek olmayacaktır.

2. İrade geliştirin.
Uzun vadeli vizyonunuza odaklanın. Yolda bazı fedakarlıklar yapmak zorunda kalabilirsiniz ve bunun için disiplin ve irade gücüne ihtiyacınız olacaktır. İrade, daha büyük hedeflere ulaşmak için kısa vadeli tembelliklere direnme yeteneğidir.

Disiplinli ol. Araştırmalar gösteriyor ki, iradeli olan öğrenciler genellikle daha iyi performans gösteriyor. Kısa vadeli memnuniyete öncelik vermekten kaçının.
Arzularınızı doğru ilerleme sağlamanıza yardımcı olan bir rutine sokun. Örneğin, bir egzersiz programına bağlı kalırsanız, fiziksel olarak sağlıklı olmanız daha kolay olacaktır. Hedefleriniz mali ise, bütçeye bağlı kalmak aynı sonucu doğuracaktır.
İlerlemenizi raydan çıkartanlardan kaçınarak hedefinizi takip etmenizi sağlayan alışkanlıkları geliştirin. Örneğin, dürtüsel alışveriş yapmak eğilimindeyseniz alışveriş merkezine girmekten kaçının. Tasarruf hedeflerinizi yerine getirebilmeniz için, her ödenek kısmının bir bölümünü derhal yatırıma çevirme alışkanlığı kazanın.

3. İlerlemeye dikkat edin.
Hayallerinize ve isteklerinize doğru ulaşmak için çalışırken, işlerin nasıl ilerlediğine göz atın. Ölçütlerle tanıştınız mı? Zaman çizelgesini hala izliyor musun? Kısa vadeli hedefleriniz ne oldu? Ne kadar uzak olduğunuzu anlamak, planınızı gerçekleştirmek ve motive olmak için önemlidir.

İlerleme kaydetmek gerekli ayarlamalar yapmanızı sağlayacaktır. Kriterlerinizden birini karşılamadığınız takdirde ne olur? Zor koşullarda çok çalıştınız ancak 30 yaşına kadar yalnızca 100.000 dolar tasarruf ettiniz. Ya emeklilik yaşını geriye doğru çekerek ya da daha fazla tasarruf etmeyi taahhüt ederek uzun vadeli hedefinizi ayarlamanız gerekecektir.
Planınızın değiştirilmesi gerektiğini görebilirsiniz. Belki de asıl amacın çok iddialıydı. Bir ev, sigorta ve bir aile, planladığınızdan daha pahalıya mal olur ve erken emekli olmak pratik değildir.
İlerleme de çok güçlü bir motivasyon kaynağıdır. Kısa vadeli veya uzun vadeli bir hedefe ne kadar yaklaştığınızı görürseniz zihinsel bir güç kazanısınız.

4. Küçük kazançları kutlayın.
Rüyalarınızdaki yol uzun olacak. Gelişiminizi takip ederken, tüm kilometre taşlarını kat etmekten gurur duyun. Kısa veya uzun vadeli hedeflere ulaştığınızda kutlayın, bu size kendinizi yenileme ve enerjinizi tekrar kazandığınız hissini verecektir.

Duraklayarak, yansıtarak ve kendinizi tedavi ederek ne yaptıklarınızı tanıyın. Sonunda tam bir maraton koştun mu? Veya uzun süredir arzu ettiğiniz bir promosyonunuza mı ulaştınız? O zaman özel bir akşam yemeğini hak ettiniz demektir.
Bu küçük kazanımlar ilerleme göstermektedir. Sana yavaş fakat istikrarlı bir şekilde arzuna doğru ilerlediğini gösterirler ve bu da uzun vadede motive olmanıza yardımcı olur.

Bölüm 3
Engelleri Aşmak

1. Engelleri ortaya çıkaran etkenleri tanımlayın.

Gelişiminizi gözden geçirirken, uzun vadeli hedeflerinizi yerine getirmedeki tüm küçük veya büyük engeller hakkında kendinizi bilgilendirin. Altta yatan nedeni anlamak ve çözmek için neyin önemli olduğuna karar verin. Hareketsizlik yalnızca çabalarınızı geri alacaktır.

Herhangi bir sorunun altına inmeye çalışın. Sebebi nedir? Kendinize karşı dürüst olun. Yeterince tasarruf etmediğinizi söyleyin. Bir gelir meselesi mi, yeterli miktarda para kazanamıyor musunuz? Yoksa çok fazla mı harcıyorsunuz? Belki de zaman meselesidir ve daha fazla süreye ihtiyacınız vardır.
Hedeflerinizi gerçekleştirmek için ne gerekiyorsa yapabilirsiniz. Büyük bir engelle karşı karşıya iseniz, planınızı yeniden değerlendirin ve ayarlamaya çalışın.
Bazı şeyler bizim kontrolümüzün dışındadır. Uzun vade görüşünüzü engelleyen hastalık, iş sıkıntısı veya aile sorunları ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bunun yerine kontrol edebileceğiniz şeylere odaklanın.

2. Uyarlanabilir olun.
Hayallerinize giden yolda gerileme yaşamanız size yeni şanslar sunabilir. Cesaretiniz kırılmasın, bu sizi raydan çıkarmamalı. Esnek olmanız ve planınızı ayarlamanız önemlidir. Uyarlanabilir insanlar kontrolü ele geçirir, alternatifler bulabilir ve gerilemeleri geride bırakabilir.

Her şeyden önce, panik yapmayın. Başarısızlık zor olabilir, ancak dünyanın sonu değildir. Makul beklentilere sahip olmayı ve bir aksilikten kaynaklanan fırsatları aramaya çalışın.
Buna göre ayarlayın. Orijinal rüyanın bitmediğini söyleyin. 55’te erkenden emekli olabilmeniz için yeterli paranız yok. Ama uzlaşabilir misiniz? Üç ya da on beş yıl daha yarı zamanlı çalışabilir misiniz, bu daha fazla para tasarrufu sağlar mı? O zamana kadar hala iyi durumda ve normal bir emeklilik çağında olacaksınız.
Yedek bir planınızın olması iyi bir fikirdir. Farklı senaryolar üzerin de çalışarak gerilemeleri öngörmeye çalışın. Açıkçası farklı bir B planına sahip olmak akıllıca olacaktır. Çalışmaya devam edebilir misiniz? Kariyer değişikliği hedefinize ulaşmanıza yardımcı olur mu?

3. Başarısızlıklardan öğrenin.
Olumsuzluklardan ders çıkarın. Yüksek motivasyona sahip insanlar öğrenmek, planlarını güncellemek, büyümek ve ileri gitmek için başarısızlıkları kullanabilirler. Aynı şekilde yapmaya ve gerilemelerinizden en iyi şekilde faydalanmaya çalışın.

Neyin yanlış gittiğini değerlendirin. Önce planlamanıza bakın. Bir engel öngöremedin mi, kendinize yeterince zaman tanımadınız mı? Sizin tarafınızdan bir aksaklık mı var, yoksa kontrolünüz dışında bir şeyler mi?
Planın hazırlanışına bir bakın. Acil bir durum nedeniyle mi yatırımlarınızı kullanmak zorunda kaldınız? Bu aksilik kaçınılmaz mıydı? Yoksa yeterince acil durum fonu yok muydu?
İcranızı değerlendirin. Dürüstçe çaba sarf etmeye çalışın. Tutarlı mıydınız? Yanlış adım attınız mı, aksiliklerin dış faktörlerle ilgisi var mıydı?
Çabanızı değerlendirdikten sonra öğrendiklerinizi kullanmaya çalışın. Gelecekte de, aynı hataları tekrarlamayacağınızdan ya da benzer sorunları öngörebileceğinizden emin olun.

 

 
Toplam blog
: 8
: 1712
Kayıt tarihi
: 13.01.18
 
 

Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Eğitim Yöneticiliği ve Deneticiliğini (2000), Yüksek Lisans, F..