Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Kasım '16

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Hayal et prenses !!! Gerçekte prenses elbisesine ve taca ihtiyacın yok…

Kız çocuklarımız birer prensestir. Prenses Elbisesine, taca, rujlara, ojelere ihtiyacı yoktur. Hepimizin bildiği üzere Disney markasının prensesleri bir kızın en değerli özelliğinin güzelliği olduğun fikrinden yola çıkarak kız çocuklarımıza kendi ve diğer çocukların fiziksel görünüşleriyle sağlıksız bir biçimde meşgul olmaya itiyor.  Buda kızlarımızın ilk önce dış görünüşe önem vermelerini, birbirlerini farklılıklarıyla kabul etmeyip, ayrımcılık yapmalarına kadar uzanan boyutlara gelmesine neden oluyor.

Gerçeklik önemli bir kavram, hayat maalesef masallardaki kadar güzel olmayabiliyor. Çocuklarımız özellikle kızlarımız için yaratılan toz pembe dünya bir bakmışız ki evimizin ta içinde davranışlarında, hatta bakışlarında bile görmek çok kolay artık. Çok güzel belirlenen pazarlama stratejileri ile sektör haline dönüşen bu dünya arasında gerçekliği kavramak kızlarımız için ne kadar zor düşünsenize?
Özellikle prenses temalı çizgi filmlerde ilk dikkati çeken şey filmin “aşk temalı” konusu. Öncelikleri görünüşleriyle değerlendirilen kızlarımız, sonrada ilk görüşte aşk temalı çizgi filmleri izleyerek kaç yaşında evleneceği konusunda bize soru sorabiliyorlar. Bu soruları neden sordukları konusunu sorgulamak lazım.
 

Çizgi filmlerdeki karakterlerin bir çoğunun, bakımlı ve güzel bir vücuda sahip olması nedeniyle, özellikle kız çocukların bu durumdan çok etkilendiği ve çizgi film karakterinin yaşam tarzını benimsediğini görebiliyoruz. Çoğu çizgi filmde, kızların prenses, erkeklerin prens olarak gösterildiğinin, ayrıca bilinç altına beden algısının sokulduğunu görmek zor değil. Çok küçük yaşlarda "Bedenleriyle uğraşan kızlar” haline gelebileceğimiz, çocukların sanki bedeniyle ilgili bakımlı olmak zorundaymış gibi algılar yaratılıyor.  Oysa onlar sadece çocuk. Çocuğun bilinç altına 'Değerli olmak için sen de böyle olmalısın, bedenini sevmek için görselliğine önem vereceksin' düşüncesi sokuluyor. Çocuklar daha küçük yaşta 'Güzel olursan beyaz atlı bir prens gelip seni alır' gibi algılara maruz bırakılıyor".
Ben kız çocuğu annesi değilim ama çevremden gördüğüm ve gözlemlerim neticesinde bu sonuçlara varmak beni çok ürkütüyor. Nasıl bir çözüm bulabiliriz bilemiyorum. Maddi çıkarlar sağlandığı sürece bu durumu durdurmak mümkün değilmiş gibi görünüyor. Belki aileler çocuklarıyla daha fazla vakit geçirip, çizgi film ya da çocuk programları önceden bir kaç kez izlenip ne mesaj verdiğine dikkatli bir şekilde bakıldıktan sonra çocukların izlenmesini sağlayarak bu durum azda olsa engellenebilir.
Kız çocuklarımızı modern çağımıza uygun yetiştirmek, bunu yaparken hayal sınırlarının aşılmaması, gerçeklikten kopulmaması gerektiğinde hem fikir olacağımızı düşünüyorum.
 
Toplam blog
: 2
: 111
Kayıt tarihi
: 14.11.16
 
 

Mali Müşavir çalışan anne.. 5 yaşında bir oğul... İlgi alanı çocuk gelişimi, kitap okumak kanımda..