Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mart '17

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Hayalini bulanların sınavı

Hayalini bulanların sınavı
 

Hayaller ve engeller


Bir önceki yazımda hayallerin bizi içinde bilinçli veya bilinçsiz yaşadığımız hayat tiyatrosunda bizlere biçilen kaderimize, yaşam amacımıza, varlık sebebimize götürdüğünden bahsetmiştim. Ve de hayallerimizi nasıl bulabileceğimizden…

Ancak hayallerimizi bulmak ile iş bitmiyor. Zira yaşam çok VUCA.

V – VOLATILITY, yani hayatın iniş çıkışlarından oluşan DALGALANMA

U – UNCERTAINTY, yani BELİRSİZLİK

C – COMPLEXITY, yani KARMAŞIKLIK

A – AMBIGUITY, yan, BİLİNMEZLİK

Hayat okyanusunun dalgaları, karmaşası, belirsizliği ve bilinmezliği bizleri bırakın kendi içimize bakmayı kafamızı kaldırıp plan yapmaktan alıkoyar. Buna da halk arasında “yaşam mücadelesi” adını veriyoruz.

İşte sorun da bu tanımlamada gizli. Mücadele etmek demek bir denge ve ahenk içinde olamayıp, içte ve dışta çatışma hali içinde yaşamak demek.

Hayatın VUCA akışı bizlerin hayallerimizle uyumlu bir yaşam sürmesinin önündeki en büyük engel. Hemen insan sonuca varmak ve tatmin olmak istiyor. Bu yüzden son noktaya varmayı bir çaba haline getirmekten çok yolda olmak ve yolda kalmaya odaklanmak en güzeli. Sonuç değil süreç yani.

İnsan her şeyi bırakıp inzivaya çekilebilir, ama yine de kendisinden, kişisel ve sorumlu olduğu sevdiklerinin ihtiyaçlarından kaçamaz. Kaçmak yerine hayalinin farkına varıp her gün hayallerini gerçekleştirmek için inşa ettiği kendi harikalar diyarına küçük tuğlalar koyması onu zaman içinde hayallerinin mimarı yapacaktır.

Bu yolda elbette engeller olacaktır. İnsanlar seni ve hayallerini anlamayacaklardır öncelikle.

Nasıl anlasınlar ki?

Hayallerini bulamamış bir insan hayallerini gerçekleştirerek yaşanacak mutlu ve huzurlu bir yaşamı anlayamaz ki.

Hatırlasanıza Nasreddin Hoca’nın damdan düştüğünde söylediklerini. Kendisine damdan düşen bir doktor bulmalarını söylememiş miydi?

Hayalini buldun mu bir kere sakın dönme yolundan. Hayalleri olmayanlar seni anlamayacaktır. İnsanlar kendi kapları ve düşünce kalıplarına göre seni yorumlayacak, yargılayacaklardır.

Farklı fikirleri dinle ama yolunda ilerlemeye devam et. Haklı eleştiri ve güzel önerileri al ve yoluna öyle devam et. Ama mutlaka yoluna devam et.

Ve bak bakalım hayat sana neler getiriyor? Bak bakalım hayatın mesajları ne sana? Hayat kitabının sayfalarını çevir ve oku onu. Olayların dilini anladığında sana hayatın mesajları artık sır olmayacaktır.

Aşk ile yaşayan sırtında dünyayı taşır, Aşksız yürüyen beden diye ceset taşır” der Sufiler. O yüzden ne yapıyorsan yap Aşk ile yap. Ama sonuç beklentisiyle yapma. Sadece doğru olduğu için yap. Sonuçlar aşk ile yapılan eylemin doğal sonucu olarak gelir.

 

Sevgiler,

Kenan Kolday

 

https://twitter.com/Naacel

https://www.facebook.com/public/Kenan-Kolday

https://instagram.com/naacel/

http://naacel.blogspot.co.uk/

http://www.felsefetasi.org/author/kenan-kolday

 

İLGİLİ YAZILARIM

İnsan kendini nasıl gerçekleştirebilir? http://blog.milliyet.com.tr/insan-kendini-nasil-gerceklestirebilir-/Blog/?BlogNo=555537

 

 

  

 
Toplam blog
: 245
: 1347
Kayıt tarihi
: 29.10.12
 
 

Çocukluğumdan beri kendimden büyük bir şeyleri arayıp durdum. Ve 1999 yılında yaşadığım şoklar il..