Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Haziran '21

 
Kategori
Güncel
 

HAYALLE YOLUNMA ÇAĞI

Dürüstlük her şeyin olmazsa olmazıdır.  Bir bina yapmak istiyorsunuz, bu bina nasıl yapılır bildiğinizi kabul edecek olursak, elinizde olanlarla en iyisini yapmak zanaattır, daha da ölümsüz bir şeyler ortaya çıkarmak sanattır ancak bundan daha fazlasını yapacağınıza inanmak artık olmayacak hayale girer. Olmayacak duaya âmin diyenler, olmayacak hayale bel bağlayanlar üstelik bir de tembellikten ölen insanlarsa muhtemel son felakettir.

Bina için doğru usta, doğru proje, doğru malzeme, doğru zamanı seçmek gerekir. En doğrusu da insanlara bunları doğru olarak sunmanız gerekir. Doğru sade ve gösterişsizdir, doğrunun saraylara, güç gösterilerine ihtiyacı olmaması gerekir ancak insanlar her zaman haklarından daha fazlasına gözlerini dikmekte kendilerini hem haklı, hem de uyanık oldukları için o imkânlara kavuşmanın kendilerinin de hakkı olduğunu düşünürler ki çoğu insanın hayallerinde şans oyunları, bir koyup on kazanmak-Turgut Özal’ın Körfez Savaşı esnasındaki sözüdür: O yıllarda ve sonrasında bir koyup on alamadık ama nur topu gibi devletimizi, birliğimizi sorgulatan halen bizi uğraştıran binlerce fakir insanımızı şehit verdiğimiz, tarım ve kalkınmada yeteri ivmenin bir türlü yakalanamadığı birden çok bölgelerimizde sorunlar kronikleştiği gibi PKK gibi son derece güçlenen bir terör örgütümüz olduğu doğrudur.  Neden ve sonuçları detaylı açıklamak zor. Şu kadarını söylemek yeterlidir ki akarları ülke içinde ülkenin kalkınması ve eşit paylaşımına o da olmazsa katılım oranına göre içeride bölüşümüne kafa yoranlar iyi, dillerinde ne olursa olsun yaptıkları ile akarları yurtdışındaki merkezlerdeki havuzlara depolayan, depolanmasına hizmet eden yasalar ve fiili eylemleri ile bunu sağlayanlar kötüdür ki sıfatlarının önemi yoktur. Sıfat orada özneye ulaşmamızı gizlemede kullanılan bir perdeleme operasyondur. İnsanlar gerçekçi olmayı nedense çok sade, yavan bulurlar. Bir ekmek vereceğim demeniz yetmez, sizlere buğday ambarları hediye edeceğim demeniz mümkün olduğunca abartmanız gerekir ki dedikleriniz daha yalan ama onlar için dikkat çekici, anlamlı olsun. Gerçekse genellikle pek acıdır. Özünde ise insanın pek fazla da şeye ihtiyacı yoktur. İnsan hayatı hele de günümüz düşünüldüğünde pek de fazla şeye ihtiyacımız olacak var zannetmemizden ötürü, asla ihtiyacımız olmayacak abartılmış tüketimi doyurma ya da bir türlü doyuramama durumudur. “Desinler”, “nam olsun kâr olmasın” kültürümüzde var. Peygamberimiz ve Sahabelerine, hayatlarını göz önüne getirip başta örnek teşkil edecekler şayet gerçekte örneklerse, bu duruma uygun davranmak gerekir. Kolay mı asla değil! Çünkü halk devleti devlet olarak bedeni olan koskoca bir dev sanıyor. Devlet, milyonlarca karıncanın depolarını doldurmaya çalıştığı devasa bir deponun, yine dolduran karıncalardan bağımsız başka yapının dağıtımını yaptığı, yaparken de adaletli yapacağına yemin ettiği ekiplerce doluluğunun sürekli sağlanması gereken bir yapıdır. O deponun aslında dağıtımdan pay isteyen kişilerce doldurulduğu, israf edilmemesi gereken kolektif çalışmanın ürünü olduğunu vatandaş olamayan, ulufe dağıtılmasına alışmış, sorumluluk almaktan kaçınmış benim gibi sıradan insanların anlamayacağı kadar karmaşık, bir o kadar da basit bir yapıdır.

Dürüstlük önemlidir çünkü bir hasta iseniz, hem doktora yalan söyleyip hem de sizi doğru tedavi etmesini bekleyemezsiniz. Karnı ağrıyanın gözünün muayene edildiği de olmuştur. “Gözümü neden muayene ediyorsun benim karnım ağrıyor” diyen hastaya doktor cevaben, “gözün görüyorsa yanık, küflenmiş ekmekleri niye yedin madem” dediği de olmuş olabilir. Ya da şimdi ben hemen uydurmuş olabilirim! Kısacası dürüstlük kendini tanımakla olur. Bilmediğini biliyormuş gibi yapmaya gerek yok, bir işe gittiğinde günlük kazancının on katını kazanma hayali anormal, günlük kazancın kadarını temin etmek normal, yarısını almaksa sürpriz değildir. Hiç emek vermeden her gün balla kaymak hayali güzeldir tabi. Hayaller ne güzeldir.

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..