Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ekim '07

 
Kategori
Güncel
 

Hayaller ve gerçekler

Hayaller ve gerçekler
 

Çocukluğumda sinemada izlediğim bir Amerikan filmini hatırlıyorum. İyi Amerikan askerleri, zor durumdaki arkadaşlarını kurtarmak için kötü kızılderililere hücum etmeye giderken, seyirciler, atlarıyla dörtnala giden süvarilerin gösterildiği sahnede askerleri alkışlarlardı.

Bizler gerek kovboy filmlerindeki iyi adamlar, kötü kızılderililer karşısındaki, kahraman kuzeyli askerler, yine 2. dünya savaşı ve Vietnam'daki sözümona kahraman Amerikan askerlerinin filmlerini izleyerek büyüdük. Filmleri izlerken bütün seyirciler gibi hep iyi adamların kazanmasını isterdim. Yani Amerikalıların. Zaten filmin sonunda kazanan hep kahraman Amerikan askerleri olurdu!

Ama gerçekler hiç de öyle değildi. Kendini dünyanın polisi ilan eden Amerika, Kore'de, Vietnam'da ve şimdi de Irak'da onbinlerce askerini kaybetti ve hala da kaybetmeye devam ediyor. Yani filmlerde izlediğimiz kahraman Amerikan askerlerini göremiyoruz. Sadece her gün vurulan Amerikan askerleri var. Üstelik vatanlarından uzakta, kokuşmuş politikalarının kurbanı olarak.

O zamanlar bizim yerli sinema sektörümüz çok gelişmemişti. Geçmişte filme alınmış İstiklal savaşındaki kahramanlıklarımızla ilgili bir veya iki film, milli bayramlarımızda dönüşümlü olarak gösterilirdi.

Günümüzde ise dizi furyasında kahraman derin devlet elemanlarını izliyoruz. Kurtlar vadisinde Türkiye'yi mafya ve dış güçlerden temizleyen Polat Alemdar, dizi bittikten sonra Irak'a giderek Amerikan askerlerine gereken dersi verdi. Şimdi ise Türkiye'deki kötü adamları ortadan kaldırmakla meşgul. Eğer RTÜK müsaade etseydi terörü de önleyecekti. Nasıl mı?

Adamlarından birini PKK komuta kadrosunun içide sokacaktı veya yakaladığı bir PKK lıyı casusluk yapmaya ikna edecekti. Böylelikle önceden yapılabilecek bütün eylemlerden haberi olacak, PKK nın içine sızarak sonunda terörü bitirecekti. Bizler de bu hayali gelişmeleri göğsümüz kabararak izleyecektik. Ama ne yazık ki buna RTÜK masaade etmedi.

Ama gerçek hiç de öyle değil. Her gün onlarca vatan evladı terör yüzünden şehit düşüyor. Televizyonlarda gördüğümüz aynı sahneler. Dökülen kan yerde kalmayacak nutukları. Ne yazık ki bunlar bir dizinin senaryosu değil.

Anlamadığım bir nokta var. Sınırdaki sızmaları önleyemediğimiz için, sınır ötesi operasyonun şart olduğundan söz ediliyor. Biz sınırlarımızı yeterince koruyabilsek, sızmalara mani olabilsek içerde temizlik daha kolay olmaz mı?

Yüzyıllar önce Çinliler, uzaydan görülen tek yapı olan Çin Seddini kendilerini korumak için yaparken, günümüzdeki teknolojik savunma sistemlerini neden uygulayamıyoruz? PKK yollara mayın döşerken biz neden sınırlarımıza, mayın tarlaları yapmıyoruz? İstihbarat sistemlerimiz neden yeteri kadar etkili olamıyor?

Hayalleri bırakıp gerçekleri düşünmenin zamanı gelmedi mi artık?
 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..