Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ocak '16

 
Kategori
İnsan Kaynakları
 

Hayaller ve iş hayatı

Hayaller ve iş hayatı
 

Hayalini işin yap ya da hayalini işine taşı


İş yaşamınız çok yoğun ve tempolu mu?

Ailenize ve dostlarınıza zaman ayıramıyor musunuz?

Peki ya kendinize?

Hayallerinize ne oldu peki? Onlara hiç yer kaldı mı?

Hayalleriniz ile işiniz arasında seçim yapmak zorunda kalmaz durumunda kalmasanız ne güzel olurdu. Sanırım cevap büyük bir EEEVET !!!

Ancak bu mümkün. Yakın bir süredir iş dünyasında JOBCRAFTING diye bir terim var. Henüz Türkçeleştirilmedi ama kısaca anlamı şu;

...Hayalini işin yap; yapamıyorsan hayalini işine kat

Kolay gözüküyor ama değil. Zira, önce insanın kendi hayalini bulması lazım. Üzülerek görüyoruz ki, insanların büyük bir çoğunluğu hayallerini bilmiyorlar. Para, araba, ev, makam, paye vb gibi şeyler konusundaki hedefler dışında insanların kendilerine, yaşam amaçlarına ait bir fikri çoğu zaman yok. Hiç düşünmemişler bile.

Yok, çünkü bunun üstüne düşünmemişler hiç. Zaten çocukluk zamanında kurulan hayallerin bertaraf edildiği, yıkıldığı bir X kuşağı geçirmiş çoğu insan.

Çocukken ne kadar da çok hayal kurardık. Dünya ne kadar da güzeldi, değil mi?

Ancak Dünya yine aynı Dünya. Sadece bir değiştik. Bizler toplumun ve çevremizin şartlandırmaları ışığında en büyük insan mucizelerinden birisi olan hayal etme gücümüzü terk ettik ve bunu sadece pazarlamacılara ait bir özelliğe indirgedik.

Hayır sevgili dostum. Sen çok özelsin ve biriciksin. Hayallerin ve sevgin sana bahsedilen en büyük 2 mucizen. Yapman gereken tekrar kapattığın şalterini açman. Gerisi göreceksin hemen gelecektir.

“İş dünyasında hayal mi olur?” diyenlere 2 sözüm var. Bugün çevremizde kullandığınız her tür teknoloji, sanat eseri, fikir kendi zamanlarının hayalperestlerinin ürünüydü. Kurulan tüm büyük firmalar da öyle.

İnsan denen varlık akıl-beden-duygu-ruh dörtlüsünden oluşan bir varlık ve duygulara dokunan lider uçar gider. Kendi duygularına dokunan kişi de kendisini uçurur.

O yüzden hayallerini bul lütfen sevgili dostum. Hatırla kendini.

Ne için doğdun? Bu yaşamda amacın ne? Tek bir yaşamın var. “Bir gözünü açıyorsun “doğdu” diyorlar, gözünü kapatıyorsun “öldü” diyorlar. Bu göz kırpışa hayat diyorlar” diyor Mevlana. O yüzden hayalini bul. Hem de hemen.

Örneğin, psikolojiye merak salmış bir mühendis olabilirsin. Ve belki de Psikolojide yüksek yapmışsındır da. Ve eğitim vermeyi, insanlarla paylaşmayı, hayatlarına dokunmayı da seviyorsun. O zaman git patronundan arada sırada eğitim vermek ve çalışma arkadaşlarına ışığını kabın kadar saçmak için izin iste. Hem işinde en iyi ol, hem de hayalini işe taşı. İşte bu JOBCRAFTING.

Bana göre mutsuz insan yoktur, hayalleri olmayan insan vardır. Hayalini bul ve cesaretle ona yürü.

Sevgiler,

Kenan

https://twitter.com/Naacel

https://www.facebook.com/public/Kenan-Kolday

https://instagram.com/naacel/

http://www.felsefetasi.org/author/kenan-kolday

 
Toplam blog
: 245
: 1347
Kayıt tarihi
: 29.10.12
 
 

Çocukluğumdan beri kendimden büyük bir şeyleri arayıp durdum. Ve 1999 yılında yaşadığım şoklar il..