Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mayıs '09

 
Kategori
Psikoloji
 

Hayat düşünmez

Hayat düşünmez
 

Hayatın soruları ve cevapları vardır derler. Yanlış bir söylemdir aslında bu. Hayat düşünmez, düşünmediği içinde sorulara sahip olmaz, cevaplar aramaz. İnsan düşünür, kafa yorar, cevap arar. Dünün muhasebesini yapar kimi zaman. Gördüğü ve şahit olduğu olaylarla kıyaslar yaşantısını, diğer yaşamlarla mukayese eder. Bir şekilde sorular sorar hayata dair ve cevaplar arar.

Hayatın belli bir manası ve tek başına bir amacı yoktur. Hayat kelimesi; kelimenin tam manasıyla insanların yaşamlarına verdiği sıfattan başka bir anlam ifade etmez. Dünyada insanların var olmadığını düşünelim; böyle bir dünyada yaşamın eksik olacağını, insanların yer almadığı dünya hayatının ne kadar boş ve manasız geleceğini direkt olarak beynimiz bu düşünceyi aklına getirecektir. Beynimizin vardığı bu yargı şüphesiz Einstein’ in kafasında yanan bir ampul gibi parlayacaktır.

İnsanların yapı malzemesi tamamiyle aynıdır. İfade biçimlerimiz, hayata bakış açımız, değer yargılarımız yaşadığımız çevreden edindiğimiz davranış biçemleridir.

“Fazla düşünce zararlıdır.” Deriz. Kimi zaman ben de derim bunu kendime, yanlış olduğunu kabullendiğim halde. Oysa ki insanlar düşünmeli, düşünebilmeli ki toplumda ona doğru olarak dayatılan düşünce yargılarının gerçekten doğru mu, yanlış mı olduğunu kavrayabilsin, kendi değer yargılarını kendi karar verebilsin. Derinden düşünebilmeli ki aklı uyuşmasın, görüşü bulanmasın. Düşünmeli ve düşünebilmeli ki gördüğü olumsuzluklara tepki gösterebilsin.

Şu sıralar düşünmekten o kadar uzak olduğumuzu görüyorum ki… Hiçbir şey üzerine kafa yormuyor, dahası hiçbir şeye şaşırmıyor olduğumuzu gözlemliyorum. Halbuki insanoğlu düşünebilme yetisiyle anlar, kavrar, değerlendirir, içinde bulunduğu olumsuz koşulları iyileştirmeye çabalar. Eğer bizi kuşatan olumsuz koşulları iyileştirmeye çalışmaz ve çabalamazsak olumlu düşüncelere de sahip olamayız.

Her şeyi kabullenmek kendimize yapacağımız kötülüklerin başında gelir. Bizim yerimize düşünenlerin kararlarına kulak asmayın demek istemiyorum elbette. Sadece düşüncelerinize etki eden fikir yapılarının hayatınızda alacağınız kararlarınızda sağlıklı rol oynayıp oynamayacağını kendi düşünce yapınızla karar verebilmeniz, sizin için hayatta en doğru rolü üstlenmenizi sağlayacaktır.

Diğer insanların size sorduğu sorular ne olursa olsun, sordukları sorulara kendileri de cevap verseler, siz bırakın da kendi yanıtlarınızı bulun. Hayatın soruları ne olursa olsun, her insanın kendi yanıtları vardır.

Düşünmek bize verilmiş en büyük nimetse biraz düşünmeye ne dersiniz?


http://video75.com/x_0H3QyYSFH/wild-world-cat-stevens/


Bir klasik. Klasik dinleyesim geldi sizinle de paylaşmak istedim.



 
Toplam blog
: 128
: 1145
Kayıt tarihi
: 23.11.07
 
 

Herkes gibi yazar, çizerim. Dünyamı boyarım hepsi bu!..