Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ocak '18

 
Kategori
Mizah
 

Hayat Kurtaran Öpücük

Hayat Kurtaran Öpücük
 

Milliyet gazetesindeki İrfan Ergi imzalı bir yazı dikkatimi çekti. Başlık şöyle: “Öpüşmek Ömrü 5 Yıl Uzatıyor” Kim ömrünün uzamasını istemez, üstelik bu iş öpücük gibi güzel bir şeyle olacaksa başımızın üstünde yeri var. Gelin öyleyse yazıyı okuyalım:

“Alman basınında yer alan haberde, öpüşmenin insan sağlığına olumlu etkilerinin olduğu, ömrü 5 yıla adar uzattığı belirtildi.

ABD’nin Los Angeles kentindeki Cinsel Davranış Kurulu uzmanları, bir insanın ömrü boyunca ortalama 100 bin öpücük(76 gün) dağıttığını, ateşli öpücüklerin mutluluk hormonu salgılarını artırdığını, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, yüzdeki 30 farklı kası aktifleştirerek cildin gerginleşmesi ve güzelleşmesini sağladığını belirttiler.

            5 dakika öpüşmenin 50 kalori yaktığını vurgulayan doktorlar, öpme ve öpülmenin zayıflamaya yardımcı olduğuna dikkati çekti.

            Uzmanlara göre öpüşmenin en önde gelen 8 yararı şöyle sıralanıyor:

1.      Strese kaşı iyidir. İnsulin ve adrenalin üretiminin artmasıyla, böbreküstü bezlerde adrenalinle birlikte stres hormon kortisol azalır.

2.       Kalp ritmini hızlandırarak, nabzı normal bir idman temposu sayılan dakikada 110 vuruşa yükseltir.

3.      Ciğerleri güçlendirir. Normalde dakikada 20 kez nefes alınırken öpüşe sırasında 60’a kadar çıkılır.

4.      Yutkunmaya birebirdir. Öpüşmek yutkunma konusunda nefes tutmak gibi yöntemlerden daha etkilidir.

5.      Kırışıklıkların düşmanıdır. 30 yüz kasını harekete geçirerek, cilde, kırşıklıklara iyi gelir.

6.      Zayıflatır:2 dakika öpüşmeyle 15 kalori yakılır.

7.      Aşı gibidir. Öpücük bağışıklık sistemini uyarır ve antikor üretimini artırır. Öpüşmenin ruhu kanatlandırması da, bağışıklık sistemini güçlendiren ilave bir işlevdir.

8.      Dişlere iyi gelir: tükürük salgısını artırdığından diş minesi güçlenir. Ayrıca sık öpüşenler ağız sağlıklarına daha çok özen gösterirler.”

Öpmekle ilgili söz ve deyimlerimize değinelim biraz da.

Öp babanın elini, bükemediğin eli öpeceksin, el öpmekle dudak aşınmaz, arap eli öpmekle dudak boyanmaz, bayram değil seyran değil; eniştem beni niye öptü? El öpenlerin çok olsun! Avrupa’da evlenen çiftler imzayı attıktan sonra papaz damada, gelini öpebilirsin, der. Sinemada jönler kurtardıkları sevgililerini öperler, politikacılar ise seçimden önce vatandaşın elini ayağını öperler ama iktidara geçince seçmenlerin elini bırakıp analarını öpmek isterler!

            Öpücük çeşitleri pek boldur. Kelebek öpücüğü, hayat öpücüğü, dost öpücüğü, şehvetli öpücük, yanaktan öpmek, alnından öpmek, etek öpmek, el öpmek, kaçamak öpücük ve dudağına öpücük kondurmak... Eski öpücükler kaçamaktı, şimdikiler ise yatağa atmak için bir basamaktır! Fuzuli, sevgilinin elini öpmek arzusuyla ölürse toprağından testi yapılmasını, onunla sevgiliye su sunulmasını istiyor. Bir şarkıda, “Hatırla ey sevgili o mesut geceyi/Çamların altında çaldığım buseyi” deniliyor. Zeki Müren ise sevgilisine “Bir öpücük ver bana/Yalvarıyorum sana” diyor. Günümüzde yalvarmak yakarmak gibi şeyler artık fuzuli olduğu için sevgililer gece gündüz, çam altı, tenha yer aramadan, ne derler diye düşünmeden yolda belde hiç çekinmeden öpüşüyorlar...

            Nişanlı bir çift kırda dolaşırlarken kızın yanağını ağaç dalı çizmiş, delikanlı, “Acıyor mu?” diye sormuş. Kız “evet” deyince “Kolonya falan da yok, ne yapmalı acaba?” diye sormuş. Kız, “Böyle zamanlarda annem öpüverirdi de hemen geçerdi” diye oğlana yol göstermiş. Bizimki başını sallamış, “Batıl inanç bunlar canım, inanma böyle şeylere” demiş. Yukarıdaki yazıyı okumamış herhalde...

 

 

 
Toplam blog
: 479
: 62
Kayıt tarihi
: 28.11.17
 
 

Emekli öğretmenim. Yazı ve şiirlerim 50 yıldır gazete ve dergilerde çıkar. 21 kitabım yayınlandı,..