Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

Eğitim insandaki cehaleti alır. Ancak eğitimin gideremeyeceği bir çok özellikler vardır. Bu nedenle insan aldığı eğitime bakarak kendini değerlendirmek yerine eğitimin yaşantısına, yapıp ettiklerine, düşüncelerine, dünyaya bakışına ne derece yansıdığına bakmalıdır. Öyle insanlar vardır ki eğitim itibariyle en üst düzeyde o..

Devamı
 
 

Yazdığım Kategoriler

 
Üniversitelerimiz ve Köy Enstitülerimiz

Arkadaşlar duygusal değerlendirmelerden çok gerçekçi değerlendirmelerle konuya yaklaşılsa çok daha yararlı olur. Hasan Ali Yücel bakanlıktan ayrılınca enstitü aleyhine ilk çıkışları kendi partisinden gördü. Uygulamalar Yücel’in döneminin tersineydi. Çalışma arkadaşları görevden alındı. Sorunlar siyasi zemine taşındı. Enstitülerin 1954 yılında kapatılmasına kadar özellikle CHP döneminde yapılanların çok iyi okunması gerekiyor. Önemli bir enstitü savunusu Mehmet BAŞARAN, Mehmet CİMİ, Köy Enstitüleri ile ilgili mevzuat düzenlemelerine ilişkin meclis komisyon görüşmeleri, İ. Hakkı Tonguç’un enstitülerle ilgili yazdığı mektuplar iyi incelenirse sistem çok daha gerçekçi bir şekilde değerlendirilebilir.

13 Aralık 2014 23:24
Üniversitelerimiz ve Köy Enstitülerimiz

Arkadaşlar duygusal değerlendirmelerden çok gerçekçi değerlendirmelerle konuya yaklaşılsa çok daha yararlı olur. Hasan Ali Yücel bakanlıktan ayrılınca enstitü aleyhine ilk çıkışları kendi partisinden gördü. Uygulamalar Yücel’in döneminin tersineydi. Çalışma arkadaşları görevden alındı. Sorunlar siyasi zemine taşındı. Yapılmak istenen Toprak Reformu iktidarın içinden gelen tepkiler Hasan Ali YÜCEL’i hedef seçmiş, parti içi çekişmeler enstitülerin amacından saptırılmasına, kamuoyunda olumsuz bir hava yaratılmasına neden oldu. Hasan Ali YÜCEL ayrıldıktan sonra Reşat Şemsettin SİRER bakan olunca Peker hükümetinde enstitülerin daha ulusal hale getirileceği vaadiyle sistem büyük oranda değiştirilmişti. Yani aslında enstitüleri açan CHP daha iktidardayken enstitü anlayışı büyük oranda amacından sapmıştı. DP döneminde kapatılan aslında ilk çıkışından büyük oranda değişime uğramış olan bazı enstitü savunucularına göre yozlaşmış bir sistemdi. Köy enstitülerinin özgün dönemi 6 yıl sürdü. Köy enstitüleri 1946-1950 arasında demagojiye kurban edilmişti diyen enstitülüler de var. 1946 seçimleri sonrası kazananlar da kaybedenler de enstitülere saldırmışlardır. Peker hükümeti enstitüleri daha milli hale getireceğini hükümet programına alıyordu. Enstitülerin 1954 yılında kapatılmasına kadar özellikle CHP döneminde yapılanların çok iyi okunması gerekiyor. Önemli bir enstitü savunusu Mehmet BAŞARAN, Mehmet CİMİ, Köy Enstitüleri ile ilgili mevzuat düzenlemelerine ilişkin meclis komisyon görüşmeleri, İ. Hakkı Tonguç’un enstitülerle ilgili çıkardığı genelgeler iyi incelenirse sistem çok daha gerçekçi bir şekilde değerlendirilebilir.

12 Aralık 2014 21:11
 
Toplam blog
: 26
: 934
Kayıt tarihi
: 03.05.10