Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ocak '11

 
Kategori
TV Programları
 

Hayatı ciddiye alın dizileri değil

Hayatı ciddiye alın dizileri değil
 

Hayatı Ciddiye Alın Dizi karakterlerini değil... Çok merak ediyorum daha yayınlanmadan ve yayınlandıgı 1. bölümüyle yaklaşık 75.000 şikayet almış Muhteşem Yüzyıl dizisini neye göre ve hangi mantaliteyle şikayet edildiğini… neymiş tarihi yansıtmıyormuş…. neymiş Osmanlının ilmi tarihi savasları varken neden haremi içkiyi ön plana cıkarıp tarihi yanlış yansıtıyorlarmış … Ve birkez daha anlıyorum ne kadar entrikalarla dolu, dolduruşa hazır, sürü mantıgıyla hareket eden bir toplum oldugumuzu… Biri bi durumu şikayet etmeye dursun…. Not:Türk ahlak yapısına aykırı bi durum…..

İşte burada durunuz Kanuni sultan süleymanın hayatını anlatan bir dizide Hürrem sultanı anlatmak ahlak kurallarına aykırı bir durum ise bir dönemi silelim bu aşkı es geçmek tarihe büyük hakaret olmaz mı? Osmanlı devletinin ve dünya tarihinin kaderini değiştiren Hürrem Sultanı es geçmek tarihi nasıl doğru yansıtmak olurdu bu şikayetler sonrasında uzun uzun düşündüm ama cevabını bulamadım. Unutmuyorum Livaneli Veda filmini konu aldıgında da aynı tepkileri almıştı… bu nasıl bi bakış acısıdır yarabbim… 1.5 saatte Atatürk’ü sığdırmak asıl büyük yanlış olmazmıydı… tabi ki film işlenirken bikaç saatin içine sığan özel bi tema olacaktı ama savas ama aşk ama devrimler ama inkılaplar… Sırf bu merakla oturup izledim Muhteşem Yüzyıl dizisini…. gercekten cokmu çarpıtılmıştı tarih… 75.000 kişi oturup yönetmele ve senaristle senaryoyu daha önceden mi okumuştu da bu yargıya varmıştı…. Kaldıki ilk bölümünü izlediğimiz muhtesem yüzyıl dizisi tarihi gerceklikten uzak değildi…. Gelelim Hürrem Sultan a…. Kanuni Sultan Sülüman ın kadınına…. ‘’Tartışılan dizi ‘Muhteşem Yüzyıl’la gündeme gelen Hürrem Sultan, Ukrayna’nın Rohatyn kentinde bir papazın kızı olarak dünyaya gelir. Tatarlar, kenti işgal edip ailesini öldürünce hareme verilir. Hürrem, Ukrayna’da büyük saygı görüyor, adına anıtlar dikilmiş. Eski Cumhurbaşkanı Yuşçenko “Kanuni’nin hayatını değiştirdi, ona tek bir kadını sevmeyi öğretti” diyor.

Lehistan Krallığı’nın sınırları içerisinde bulunan Rohatyn’da doğdu. 20 yaşındayken Tatar akıncılar tarafından 1520 tarihinde Rohatyn’den kaçırıldı, Kırım Hanı’nın himayesine girmiştir daha sonra Osmanlı sarayına sunuldu.

Gerçek adı Alexandra Anastasia Lisowska. Osmanlı Sarayı’da Kanuni Sultan Süleyman tarafından Türkçe’de neşeli, soylu kişi anlamına gelen Hürrem adı verilir. İşte Osmanlı’nın en güçlü kadınlarından Hürrem Sultan’ın çeşitli tarihçilerden kısa yaşam öyküsü:

Hürrem Sultan Osmanlı İmparatorluğu’nda ilk nikah kıydırtan sultandır. Hürrem Sultan’ın sarayda cariye maaşı aldığı ve bu paraya ihtiyacı olmadığı için parasını Mekke’ye bağışlamak istediği söyler. Ancak kölelerin dini yerlere (Mekke, Medine vb.) bağış yapması günah kabul edildiği için Kanuni’den onu azat etmesini ister. Kanuni Sultan Süleyman da bağış için Hürrem Sultan’ı azat eder. Hürrem artık cariye değildir. Bir gün Kanuni Hürrem Sultan’ı odasına çağırttı ama Hürrem bu teklifi reddetti. Kanuni’ye, “Artık ben sizin malınız değilim. Beni kölelikten azat ettiniz. Sizinle beraber olmam zinaya girer” der ve bu nedenle Kanuni Sultan Süleyman Hürrem Sultan’ı nikahına almak zoruna kalır.

Hürrem Sultan, Kanuni Sultan Süleyman’a bir kız, dört erkek çocuğu doğurdu. En büyük oğlu Mehmet Şehzade tahta çıkamadan öldürüldü. İkinci oğlu Selim tahta çıktı. Diğer çocukları da Beyazıt ve Cihangir Şehzadelerdir. Kızı Mihrimah Sultan’ı Vezir-i Azam Rüstem Paşa ile evlendirerek Vezir-i Azam’la bir ittifak oluşturur. Kanuni, yeniçeriler tarafından çok sevilen oğlu Mustafa’yı kendisini tahttan indirmeyi planladığı inancıyla öldürtür. Hürrem Sultan’ın Kanuni’yi bu kararda etkilediği inancı yaygındır. Şehzade Mustafa’nın öldürülmesinden sonra Mahidevran Sultan iyice gözden düştü. Yaşamının büyük bir bölümünü fakir olarak oğlunun mezarının bulunduğu Bursa’da geçirdi. Devlet yönetiminde etkili olan Hürrem Sultan, İran savaşını destekledi. Ruslar ve Lehlerle barış içinde yaşanılmasını sağladı. Hürrem Sultan 18 Nisan 1558 tarihinde eşi Kanuni Sultan Süleyman’dan 8 yıl önce 52 yaşındayken öldü.’’ Gelin görünki ilklerin kadını olması ve Hem Kanuni Sultan Süleyman’ın hayatında hem Osmanlı tarihinde önemli etkiye sahip olan Hürrem Sultan ve Kanuni Sultan Süleyman ın aşkını yatsımak görmezden gelmek ve Osmanlı devletini şaraptan ve kadından ibaret gösteriyorlar seklinde eleştirmek helede bir sezon belkide bikac sezon sürecek dizinin daha ilk bölümünde fetihlerin keşiflerin ilmin bahsedilmediğinden yakınıp şikayet etmek bence büyük cehalet ve tarih bilgisinden noksanlıktır… Bırakalımda tarihi gercekleri yansıtıp yansıtmadıgını ilerleryen bölümlerde göstersinler bizlere… Kaldıki 75.000 kişi tarafından dizi başlamadan ve 1. bölüm yayınlandıktan sonra tarihi bir ilke imza atan şikayet oranı ile yine izlenme rekorları kırdırıp izleyen canım halkımın ta kendisi değil miydi? Evdeki evcil hayvanının mı tercihiydi … Protesto ediyorsan izlemeyerek tepkini göstereceksin….Zira izlenmeyen bir dizin ekranlarda uzun süre yayınlanması pek akıl karı olmayacaktır … Aşk-ı Memnu da aynı olaya kurban gitmemişmiydi ..Türk ahlak yapısına aykırı diye şikayet edilip üstüne uyarı alan… Vitrinlerde Bihter küpesi, Bihter Botları, Bihter kahve fincanı Her nasıl Tv den koku alınıyorsa Bihter parfümü gelmiştir yazısını görüp hücüm edip tüketen yine türk aile yapısına uygun olmadıgını düşünüp şikayet ettiğimiz bir karakterin ürünleri değil miydi … Değimliydi hem milyonlarca şikayet alıp hem estetik cerrahların kapısını calıp Bihter burnu Bihter dudağı istiyorum diye kendini o karaktere benzetmek isteyen…. Bu Nasıl bir çelişkiydi … nasıl bir mantıgın ürünüdük… neye göre yargılıyor neyi düşünüp eleştiriyorduk ….hepimiz sürü mantıgıyla haraket eden bir toplumun kalıntılarımıydık yoksa..… Hem eleştiren , hem şikayet eden hem karakteri benimseyen hem reyting rekorları kırdıran bizler değimliydik yoksa bizi seslendiren ve oynayan figüranlarımız mı var hayatımızda… Ve neyazık ki öyle şeyleri ciddiye alıyor öyle şeyleri yargılıyoruzki … Televizyon değdiniz şey aptal bir makine ve en ucuz eğlence aracı … Size önerim Hayatı Ciddiye Alın Dizileri değil…. 

 
Toplam blog
: 58
: 3499
Kayıt tarihi
: 16.11.10
 
 

Mersin Üniversitesi Turizm Otelcilik Konaklama işletmeciliği mezunuyum. ..