Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Haziran '07

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Hayatı kendinize zorlaştırmayın

Hayatı kendinize zorlaştırmayın
 

Bu dünyada yaşadığımız kısa aralığı en iyi şekilde değerlendirmek için kendimize karşı sorumluluğumuz var. Bu sorumluluğumuzu yerine getirebilmek içinde “kendimize” ihtiyacımız var.

1. Ne hissettiğinize kafayı takmayın. Ne hissederseniz öyle olur, ne düşünürseniz o olur. Önce buna kendinizi inandırın. Eğer sürekli negatif düşünürseniz negatiflikleri çekeceksiniz demektir. Negatifliklerin sebebi siz değilsinizdir ve kontrolde edemiyor olabilirsiniz ama sürekli düşünerek etkisini büyütmeyebilir kendinizi ona daha çok yaklaştırmayabilirsiniz.

2. Kaygılanmayı bırakın. Kaygılanmak bazen olacakları dahada kötüleştirebilir. Eğer gördüğünüz işaretleri kötü birşeyler olacağı şeklinde yorumlarsanız zaten kötü bir şeyşler olmasını çağırmışsınız demektir.

3. İç dünyanızla barışın. Eğer mutlu olmak istiyorsanız kendinize sürekli kötüyüm yada kötüsün demeyi bırakmalısınız. İnsanlar kendi kendilerine sürekli ne hissettiklerini ve düşündüklerini, başkalarının kendileri hakkında söylediklerini ve bunun ne anlama geldiğini söylerler. Maalesef bu söylemlerin çoğu hayalidir. Eğer konu hakkında kesin bilginiz yoksa varsayımlar yapmaya başlarsınız vevarsayımlarınızı ne kadar çok tekrar ederseniz kendinizi o kadar çok inandırırsınız.

4. Kendinizi adam gibi eleştirin. İnsanın kendini yargılaması kaçınılmazdır. Başkalarını yargılamaktanda kendini alamaz. Siz her neyi başarıyor olursanız olun onu daha iyi başarabilecek veya tam tersi birileri olabilir. Siz iyiyken başkaları daha iyi, siz kötüyken başkaları daha kötü olabilir. Eğer birini eleştiriyorsanız işte bu noktada kendinizi doğru noktaya koyabilmeniz önemlidir. Her şeyi bilmeden başkalaını değerlendirmek ve kendinizle kıyaslamak aptallıktır. Eğerdeğerlendirme kriterleriniz sadece size has kriterlerse hiç bir anlamı yoktur.

5. Suçluluk hisetmeyi bırakın. Çünkü bu hiçbir şeyi değiştirmez. Bu sadece yaptığınızın sorumluluğunu aldığınızı gösterir, hayatınıza yeni bir şey katmaz. Eğer bir konuda suçluluk hissediyorsanız o konuyu düzekltmek adına birşeyler yapabiliyorsanız ne ala, yoksa dövünmek ve üzülmek bir işe yaramayacaktır.

6. Başkalarını sizin hakkınızda söylediklerine kafayı takmayı bırakın. Kötü niyetli insanların sizin kafanızı karıştırmalarına izin vermeyin. İyi insanlar sizi mutlu etmeye çalışırlarken kötü insanlar, sırf sizin rahatsızlığınızdan duyacakları keyif adına kötü şeyler yaparlar. Aslında onların söyledikleri sözü dikkate aldığınızda siz kendi kendinize kötülük yapmış olursunuz. Eğerkendinizle çok meşgulseniz bu sesleri duyar ve üzülürsünüz. Maalesef bu tip durumda yapıcı eleştirilerde araya kaynar gider.

7. Artık skora takmayın. Sayılar sadece sayıdır. Mistik bir güçleri yoktur. Bir sayının yada oranın her zaman doğruyu ifade ettiğini söyleyemezsiniz. Birçok sayı amaca uygun yorumlanabilmek adına çarpıtılmaktadır. Eğer sizinle ilgili olup hayatınızda önemli olan sayılar varsa bunlarla ilgili tekrar düşünün. Sayıların hayatınızı olumsuz etkilemesine izin vermeyin.

8. Planladığınız gibi gitmeyen hayat yada kariyerinizi kafaya takmayın. Hayatınızla ilgili yaptığınız planlarda ne kadar katı olursanız o kadar çok üzülüsünüz. Dünya sürekli değişim içindedir. Yaptığınız planı belki hergün değilen koşullara göre gözden geçirdiğinizde birçok şeyin değiştiğini göreceksiniz. Planlama insanların dikkatli düşünmeleri için gereken bir disiplin olmakla beraber neleri yapmamaları gerektiğinide göstermesi açısından önemlidir. Bu yüzden plan sizi sürekli gerçekçilik yolunda tutacaktır.

9. Başkalarının kendi kararlarının sorumluluğundan kaçmalarına müsade etmeyin. Yani başkalarının aldıkları kararlarla kendilerineyaptıkları kötü şeylerin sorumluluğunu siz üstlenmeyin. Herkes kendi hayatını yaşar ve kendi hayatından sorumludur. Kendi hayatını nasıl yaşamak istiyorsa insanlar öyle yaşarlar, siz müdahale edemezsiniz.

10. Kişisel özelliklerinizden utanmayın. Kişisel özelliklerinizi beyninizde yaratırsınız. Aslında kişisel özellikleriniz sözlerinize ve hareketlerinize kattığınız anlamdır. Eğer başkalarından farklı iseniz kaygılanmayın. İnsan başkasını değiştiremez ama kendisini değiştirebiir. Çoğu insan “özdeve sözde bir” olma sözünü benimserken paratiğe geçirmekte zorlanır. Eğer kendinizeuzaktan baktığunızda beğenmiyorsanız değiştirin. Ve her zaman kendi yolunuzu çizn ve onu takip edin.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..