Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Temmuz '20

 
Kategori
Siyaset
 

Hayatı Yaşanabilir Kılmak...

Milli devlet ve ülke herkesin malıdır. Herkes kimsenin hakkına tecavüz etmeden, vatandaşı olduğu ülke ve devletinin ödevlerini ve yükümlülüklerini yerine getirmekle sorumludur.

Modern devletleri, az gelişmiş veya gelişen/gelişmekte olan ülkelerden ayıran tarafı, en üst düzeyde “insan haklarına” saygı göstermeleridir. Temel insan hak ve özgürlüklerinin, hem yöneticilere karşı hem de üçüncü kişilere karşı korunması, hukuk devletinin garantisi altındadır.

Ülkeler, devletler, toplumlar bugünkü dönemlerine gelene kadar büyük savaşlar, mücadeleler ve kayıplar vermişlerdir. Çağdaş devlet olmak için, demokrasiyle yönetilmek için, hukuk devleti korumasının dışında kalmamak için, gelişmiş devletler, tarihe ve insanlık serüvenine büyük katkılarda bulunmuşlardır.

 

* * *

Bugün modern ulus devletler, gelişmekte olan ülkelerden birçok etmen dolayısıyla ayrılmakta ve daha medeni bir yaşam sürdürmektedirler. Yıllar alan bir deneyimin sonucunda, yaşamda anlam bulan demokratik yönetişim, çoğulculuk, hukuk devleti, anayasallaşma, temel insan hak ve özgürlükleri, anbean hâkim devletler tarafından üzerlerine titrenmekte ve büyük bir tarihi sorumluluk ile korunmaktadır.

Tarihi deneyimler ve gelişmeler göstermiştir ki, demokrasiye yüz çeviren, keyfiyetle ülkeleri yöneten, hukuktan ziyade emirle toplumları biçimlendirmeye çabalayan, temel hak ve özgürlükleri tırpanlayan, yeri geldiğinde, başına buyruk hareket eden siyasal hareketler, hem bölgelerine/dünyaya hem de toplumlarına gün yüzü gösterememiştir.

Tabii ki ben burada insan yapısı değerleri veya buluşları putlaştırmıyorum veya onlara olması gereğinden fazla değer atfetmiyorum. Ama, dünyanın yıllar alan devinimi ve insanların ortak mirasları sonucunda yaşamlarını anlamlı kılmaları ve daha çekilebilir yapmalarının arka planına bakıyorum.

Çevreye saygı duymayan, insan haklarını koruyup gözetmeyen, hayvan sevgisinden bihaber, sadece kendi şişkin egosunu tatmin etmeye meyleden bir insanoğlunun da abat olamayacağına inanıyorum.

İnsanlığın kaderi ve yolu, geçmişinden ders almasına ve çıkarmasına bağlı gibi. Yılların birikimi ortak değerler ve miraslar korunarak, daha yaşanabilir bir yeryüzü inşa etmek olanaklıdır.

 

 
Toplam blog
: 706
: 83
Kayıt tarihi
: 18.05.16
 
 

Ben, Uludağ Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü mezunuyum. Şuan için öze..