Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ocak '09

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Hayatımızın bir parçası; FAST-FOOD besinler

Hayatımızın bir parçası; FAST-FOOD besinler
 

e-diyetisyen en bilimsel sağlıklı beslenme web sitesi


Maalesef, toplum olarak onu aramızdan atmamız çok zorlaştı. Hepimiz sigara ve alkolün insan sağlığını tehdit ettiğini biliyoruz, peki ya fast-food besinlere ne için sigara ve alkole gösterdiğimiz duyarlılığı göstermiyoruz. Sigara satımı artık yasal olarak 18 yaşından küçük bireyler için yasaklanırken veya siz çocuklarınız özenmesin diye ona göstermeden alkol alırken, ne için çocuğunuzla beraber fast-food besinler tüketmeye gidiyorsunuz? Büyük mağazaların içerisinde fast-food patlaması yaşanıyor. Evden çıkmadan önce yemek yiyerek çıkmak aile bireyleri için çok mu zor? Kendi sağlığınızı ve çocuğunuzun sağlığını bir kenara koymaya hakkınız yok. Çocuğunuzun sigara ve alkol kullanmasını istemediğiniz gibi, fast-food besinlerden da uzak tutun, çünkü bu sağlıklı bir toplum geleceği için ve halk sağlığımızın gelişmesi için şart.

Peki, bu fast-food besinlere neden bu kadar yükleniyorum? Bunun sebepleri neler, gerçekten bireyler için bu kadar zararlı mı? Yoksa ara-sırada olsa da tüketilebilir mi?

Yeryüzünde kesinlikle tüketmeyin dediğimiz besin sayısı sanırım yok hatta mümkün olduğunca besin çeşitliliğini sağlayın diyoruz. Her besini tüketin ama hepsinin belli bir zaman aralığı olsun. Yani tek çeşit beslenmekte insanın yaşam kalitesini azaltır. Hamburgeri mayonezsiz, rus salatasız ve yanında kola yerine ayran tüketebilirsiniz. Veya 15 günde 1 defa patates kızartması tüketebilirsiniz ama her gün veya iki günde bir olmamalı. Önerilerimiz 4 besin grubundan olan besinleri tüketmeniz. Bunlar et ve et grubundan, süt ve süt grubundan, tahıl grubundan, sebze ve meyve grubundan olmalıdır. Fast-food besinlerin tüketiminin arttırılması, özellikle sebze ve meyve tüketimini azaltmıştır. Artık salatalarımızın üzerine bile mayonez sıkılmaktadır.

Bugün toplumumuzda obezitenin görülme sıklığı %22, 3 olarak belirtilmiştir. Bu demek oluyor ki her beş kişiden biri obez. Ayrıca kadınlardaki(%29, 9) oran erkeklerden(12, 9), kentsel alandaki oran (%23, 8) ise kırsal alandaki orandan (%19, 6) daha fazla çıkmıştır. Dikkat ederseniz kentsel alandaki oran kırsal alandakinden daha fazla çıkmış. Artık insanlarda çalışma hayatındaki stres, bile obeziteye neden olabilmektedir.

Fast-food besin tüketen ve tüketmeyen bireylerin vücutlarında da belirgin farklılıklar oluşmaktadır. Fast-food besin tüketenlerin karaciğerinde hızlı bir şekilde yağlanma oluşmaktadır. Bu besinlerde doymuş yağ miktarının fazla bulunması nedeni ile bu yağlar vücutta depo edilmektedir. Bu yağların en büyük zararları ise insan vücudunda kolesterol-trigliserid seviyesinin yüksek olması, protein yapımında bozukluğa, şişmanlığa, ülseratif kolite ve karaciğerde aşırı yağ asidi birikimine neden olmaktadır.

Önerilere gelince; tek çare fast-food besinlerden uzak durmaktır. Evet, çocuğunuz bu besinleri severek tüketiyor olabilir, ama unutulmaması gereken nokta bunlar çocuğunuz için zararlı besinlerdir. Artık bütün besinlere kolayca ulaşmak mümkün, yani gittiğiniz yerde tercih şansınız çok fazla, fast-food besinlerin yerine salata, peynirli sandviç gibi yiyecekleri de tercih edebilirsiniz. Kısacası, sevdiklerinizin ve kendinizin sağlığını ön planda tutun ve menüden tercihlerinizi ona göre yapın…Sağlıklı Tercihler…

http://www.e-diyetisyen.com/

dytserkantutar@e-diyetisyen.com

 
Toplam blog
: 3
: 1138
Kayıt tarihi
: 11.08.08
 
 

Diyetisyen Serkan TUTAR, 30.07.1983 tarihinde doğdu. Ankara Yüce Fen Lisesi’nden mezun olduktan sonr..