Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Eylül '08

 
Kategori
Eğitim
 

Hayatın en önemli ve en zor görevi

Hayatın en önemli ve en zor görevi
 

Okulun amacı çocuğu yaşama hazırlamaktır. Bunun için gerekli bilgiler , değerler, beceri ve davranışlar belli bir plan ve proğram içinde kazandırılmaya çalışılır. Ders proğramlarının çocuğun gelişim düzeyine uygun olması kadar öğretmenlerinin de bilgiyi aktarabilen, dersliklerde disiplini sağlayabilen, araştırabilen, inceleyebilen , sorgulayabilen , çağdaş ve bilimsel düşünce sahibi eğitimciler olmaları önem taşımaktadır.

Çocuğunun okulda başarısız olduğunu öğrenen anne ve babalar önce kendinizi sorgulayınız. İyi bir model olmadığınızın ayırdına erken varmışsanız hatalarınızı hemen düzeltebilirsiniz.

Çocuklarına zaman ayırabilen, akıllı ve hoşgörülü anne ve babalar olmak zorunda olduğunuzu unutmayınız. Onlara emirler yağdırmak yerine fikir vermeye çalışınız. Nasihat çekme, yasa ve kurallar koyma yerine, dinleyen ve örnekler sunan anne ve babalar olunuz.

Gerçek dışı ve aşırıya kaçan isteklerinizin çocuğunuzu başarısızlığa iteceğini biliniz. Çocuklarınızı elinden gelenin en iyisini yapabilmeye koşullandırınız.

Okul başarısızlığının her çocuk için ayrı bir nedeni olabileceğini unutmayınız. Çocuğunuz ders çalışmayarak sizden ya da öğretmenlerinden öç almaya çalışıyor bile olabilir. Başarısızlığının nedeni kişisel olabileceği gibi aileden ya da okuldan kaynaklanıyor olabilir. Bir veya birden çok nedeni de olabilir. Onların hemen suçlanması yerine başarısızlığının nedenlerinin çok iyi incelenip araştırılması ve gerekirse öğretmeninin veya bir uzmanın yardımıyla bu nedenlerin ortadan kaldırılmasına çalışılmalıdır.

1- Çocuğun zeka düzeyi yaşıtlarına göre düşük olabilir.

2- Bedensel bir engeli olabilir.

3- Görme ve işitme problemleri olabilir.

4- Dikkat eksikliği, öğrenme bozukluğu, hiperaktiflik veya davranış bozuklukları olabilir.

5- Anne ve baba iyi birer model olmayabilir. (Aile içi ilişkiler kaliteli olmalıdır. Anne ve babanın kültür düzeyleri çocuğun başarısını olumlu ya da olumsuz etkileyecektir.)

6- Çocukla kurulan iletişimin dili uygun olmayabilir.

7- Çocuğunuzun uygun bir ders çalışma ortamı olmayabilir.

8- Çocuğunuzu öteki çocuklarla sürekli olarak kıyaslıyor, azarlıyor, eleştiriyor ve yargılıyor olabilirsiniz.

9- Evde var olan gerilim çocuğun derslerine yoğunlaşmasını engelliyor olabilir.

10-Anne baba evde hiç kitap okumuyor olabilir.

11- Evdeki televizyon izleme biçim ve saatleri, geyik muhabbetleri, aşırıya kaçan futbol vb. tutkunluklar çocuğunuzu başarısızlığa itiyor olabilir.
Bütün bu sözü edilenlerden farklı bir neden de olabilir.
Eğitimin amacı her bireyi aynı bilgi, beceri ve davranışlarla donatmak değil, her bireyi ilgi ve yeteneklerine göre yetiştirip geliştirerek üretim etkinliklerine katmak ve topluma yararlı duruma getirmek olmalıdır.

Mevcut sistemde çocuklarımız çağdaş ve bilimsel eğitim anlayışına karşıt bir biçimde birer yarış atı gibi yetiştirilmeye çalışılmakta ve bundan da hem çocuklarımız hem de memleketimiz zarar görmektedir. Bir ülke için, gençlerini yüksek öğrenimden geçirip de onları üretime kazandıramamak kadar büyük bir savurganlık olamaz.

Hayatın en önemli ve en zor görevi ile karşı karşıya olan anne ve babalar; çocuklarımızın başarısızlıklarını öğretmenlerinden, okul yönetimlerinden ve gerekirse uzmanlardan yardım alarak sevgiyle, sabırla, hoşgörüyle önleyebileceğimizi aklınızdan çıkarmayınız.

 
Toplam blog
: 190
: 3134
Kayıt tarihi
: 28.09.07
 
 

Emekli öğretmenim. Yurdunu, ulusunu seven, her konuda sorumluluk sahibi gençler yetişsin istiyorum. ..