Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Aralık '13

 
Kategori
Hukuk
 

Hayatında hiç suç işlememiş kişiler suç işleyinceye kadar kanunların dışında bırakılsın

Hayatında hiç suç işlememiş kişiler suç işleyinceye kadar kanunların dışında bırakılsın
 

Bu uygulamanın suçların önlenmesi ve temiz toplum vizyonunun gerçekleşmesinde çok işe yarayacağını düşünüyorum. Sistemin temeli şu; Senin sicilin temiz. Bugüne kadar hiçbir suça karışmamışsın. Bu nedenle sen benim ayrıcalıklı vatandaşımsın. Suç işlemediğin sürece toplumsal düzenlemelerle ilgili kanunlar hariç herhangi bir kanuna tabi olmayacaksın. Polis çevirmeyecek. Kimlik sormayacak. Polis kapını çalmayacak. Hiçbir olumsuz olayda adın geçmeyecek. Mağdur olursan öncelikli korunacaksın. Bunun tek şartı suç işlememeye devam etmen. Suç işlediğin zaman bu ayrıcalık biter. Hem suçunun cezasını çekersin hem de diğer vatandaşlar gibi olursun.

Bu aslında devletle vatandaşı arasında imzalanan bir sözleşmedir. Ayrıcalıklı vatandaş olmak, kanunların dışında tutulmak kişileri dürüst vatandaş olmaya teşvik edecek, kişi bu ayrıcalıktan yararlanmak için faturalarını bile gününde ödemeye çalışacaktır. Sizin on binlerce polisle yapamadığınızı bu güvenlik uygulaması sağlayabilir. Bu uygulamanın bazı kişilere suç işleme kolaylığı yaratacağını düşünüyorsanız uzaktan izlemenizi yapabilirsiniz. Zaten günümüz teknolojisinde işlenen suçlar anında kayıtlara düşüyor.

Uygulamanın vatandaşlar arasında eşitlik ilkesini bozacağı düşünülmesin. Herkese aynı hakkı tanıyorum; sen de dürüst ol sen de yararlan. Suç işlemek insanın elinde olmayan bir şey deniliyor ya ben pek inanmıyorum. Bugün toplumun yarısının herhalde sicili temizdir. Bunlar yapabildiğine göre herkes yapar. Biliyorum çok tartışma götürecek bir konu. İşte denilecek ki kişi daha önce istemeyerek ya da elinde olmadan suça bulaştı. Cezasını çekti çıktı. Böyle bir uygulama bu kişileri suç mağduru yapar falan. Sicili bozuk kişilere de belli bir süre (örneğin 10 yıl) suç işlememe şartı getirerek ayrıcalıktan yararlanmaları sağlanabilir. 

Biz konuyu hayatında hiç suç işlememiş kişiler açısından düşünmeliyiz. Bu hem iyi ve dürüst vatandaşlığın ödüllendirilmesi hem de bu kimselerin bundan sonra da suç işlememeleri yönünde bir teşviktir. Kurallar Allah kanunu değildir; faydası olacağına inandığınız bir uygulama için gerekirse çiğnenir. Sicili temiz olmayanların yararlanamamaları nedeniyle uygulamanın toplumsal huzursuzluğa yol açması kişileri ilgilendirir. Biz hak edenlere hak ettikleri bir ödül ve teşvik veriyoruz o kadar. Bu ayrıcalığa sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanma hakkı da eklenebilir.

En önemlisi emniyetin yükü azalır ve güvenlik adli olaylara daha etkin bir şekilde müdahale eder. Tabii ki de devletin gideri düşer.

 

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..