- Kategori
- Beslenme / Diyet
Hayatınız boyunca sınırsızca tüketebileceğiniz gıdalar
Sağlıklı beslenip, karnımızı tıka basa doyururken bir de üstüne kilo verebilmek için yememiz gereken besinleri size işte burada yazıyorum!!!
Bu besinler internet üzerinden yaptığım glisemik indeks (GI) araştırmalarım neticesinde oluşturduğum listeden. Ama sizlerde benzer araştırmaları yapıp listemizi zenginleştirmek için soru ve önerilerde bulunabilirsiniz. Mesela geçen bir arkadaşım hurma dedi ama hani şu elma gibi yenen hurmayı sordu, hiç tüketmediğim bir meyve olduğu için araştırmamıştım, maalesef kara listedeymiş... Bu şekilde aklınıza gelen yiyecek maddelerini sorarsanız bulmaya ve listeme eklemeye çalışırım.
Şu an elimde olan kadarıyla, sınırsızca tüketebileceğiniz besinler:
İçecek grubu; şekersiz çay, ayran, yeşil çay, hindiba çayı, kafeinsiz kahve, kekik suyu, soda, şekersiz limon suyu
Meyve grubu; armut, böğürtlen, çilek, elma, erik (yaş/kuru), frambuaz, greyfurt, kayısı (yaş/kuru), kivi, limon, mandalina, mango, nektarin, portakal, şeftali, kiraz ve şekersiz yapılmış tüm meyve marmelatları
Sebze grubu; biber (dolmalık/sivri/çarliston/kırmızı), börülce, brokoli, brüksel lahanası, dereotu, domates, enginar, göbek salata, hindiba, ıspanak, kabak, karnıbahar, kereviz, kıvırcık, kuşkonmaz, lahana (beyaz/kara/kırmızı), mantar, marul, maydanoz, patlıcan, pazı, pırasa, salatalık, semizotu, soğan (taze/kuru), soya fasulyesi filizi, taze fasulye, nane, tere otu, roka, yeşil bezelye ve tüm yeşil yapraklı sebzeler
Süt grubu; beyaz peynir ve çeşitleri, kaşar peyniri (nişastasız ve patatessiz!!!), labne peyniri, vbg. tüm yöresel peynirler, süt, yoğurt
Tahıl grubu; soya fasulyesi, kuru fasulye, nohut, mercimek (yeşil/kırmızı), kara fasulye (meksika fasulyesi), şekersiz ve rafine edilmemiş tüm tahıllar (tüm tahıllar içinde proteinin yanısıra nişasta da barındırırlar bu yüzden et grubu ile birlikte pişirilmemesini ve mutlaka sebze/salata ile tüketilmesini öneririm)
Unlu gıdalar; tam ekmek (buğday ve/veya çavdar tohumu bileşenlerinin rafine edilmeden tümü ile yapılan ekmekler)
Şarküteri grubu; sucuk, pastırma, zeytin (yeşil/siyah), yumurta
Kırmızı et grubu; tüm yağsız kırmızı etler ve sebze ile yoğurulmuş köfte
Beyaz et grubu; tüm derisiz beyaz etler
Deniz ürünleri; tüm balık çeşitleri ve deniz mahsulleri
Yağ grubu; zeytinyağ, ayçiçek yağı, soya yağı, mısırözü yağı, fındık yağı, tereyağ
Baharat ve tatlandırıcı grubu; sirke, tuz, biber, saf baharatlar (adı verilmeden karışım şeklinde hazırlanmış olanlardan içinde nişasta ve/veya şeker olabileceği için uzak durmanızı öneririm)
Kuruyemiş grubu; fındık, çiğ badem, ceviz, tuzsuz yer fıstığı (bu kuruyemişler her ne kdar GI değeri açısından uygun gözüksede yağ ve kalori açısından çoğu zarar azı karar olarak değerlendirilmelidir)