Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Aralık '14

 
Kategori
Deneme
 

Hayatta neler alınıp satılamaz?

Hayatta neler alınıp satılamaz?
 

Günümüzde her şey ticari oldu, birisi Mars gezegeninden arsa satarsa şaşmayın. Aynı zamanda toplumun hassas kesimlerinde bazı şeylerin alınıp satılamayacağı gibi bir görünüşte duyarlılık var. Muhtaç birine (etik değil ama örnek olarak söylüyoruz) güzel kızını çirkin oğlunuza vermesi için çok para teklif etseniz belki de olur. E daha biz neyi konuşuyoruz!

Tamam, durum böyle de yine de ticaret malzemesi olamayacak şeyler var gibi geliyor insana. Ama bunların ne olduğunu bulmak için bayağı uğraşmanız lazım. En iyisi ben olsam neyi parayla alıp satmazdım? Babamı mı? Emin değilim, bunu geçelim!

Canım olur mu öyle şey, normal insana göre satılamayacak şeyler vardır yine de. O kadar insanlıktan çıktık mı biz ya! Bu arada günah keçisi satanlar. Oysa almak da bir nevi satmak. Neyse ölmüş annenizin mezardaki cesedini satar mısınız? Bu ne biçim satış demeyin, itin biri meraklısıymış çok para verdi; kemik zaten.

Burada benim alınıp satılamayacak şey bulamayışım gerçekten utanç verici. Annenizin yadigârı kolye. Muhtaç kalırsanız satarsınız ama. Ne anladım bundan! Her durumda “asla” olacak. Normalde böyle şeylerin yanında evinizdeki eşyaların, çocuğunuzun diplomasının, vatan toprağı, bayrağınız (yani bir ülke ben artık bu bayrağı kullanmayacağım sana satıyorum)cami ya da cem evi gibi yerler, çocuğunuz, eşinizi veya kızınızı para karşılığı, erkekliğiniz (jigolo olarak)onur şeref, inanç ve daha birçok bunlar gibi alınıp satılması etik olmayan  şey...

Ama bunları ve hayatta akla gelebilecek her şeyi satan kimseler olabilir. Hayat satılır mı? Yani kendini öldür sana para vereyim. Böyle bile insan çıkabilir. Adam on iki yaşında kızını para karşılığı birine satar ki var zaten. Satan satıyor da alan neden alıyor demeyelim alan da satan da aynı karaktere sahip.

Aslında böyle değil de ben neyi satmazdım ya da almazdım demek lazım. Bazı şeyler de arada para olduğu, para karşılığı olduğu için kötü oluyor. Bir kadın bir erkekle para karşılığı yattığı zaman kötü. Aynı şeyi parasız yaparlarsa birbirlerini isteyerek yapmış oluyorlar ki bundan emin olamayız.

Aslında ne kadar gereksiz bir yazı. Sen diyorsun ki şu şu para ile alınıp satılamaz. Öte yandan daha beterinin alınıp satıldığını görüyorsun. Aşk mektubu parayla satılamaz. Arkadaş parayla satılamaz. Vücut organları para ile satılamaz. Yalnız bu parayla satılamayan şeylerde de sorun var. Galiba bilinçsiz ve duygusal davranıyoruz.

Nişanlandınız; onu biri daha istiyor. Vazgeçmeniz karşılığında size para verdi. Vazgeçer misiniz? Suç olmayan ama utanacağınız çok büyük ayıp olan (enses, hayvanlarla ilişki gibi) para karşılığı böyle şeyler yapar mısınız?

Aslında bu konuda yukarıdan dayatılan etik ve ahlaki kurallar zaten pek bir işe yaramıyor (isteyen yapıyor) bir de kişilerin iradesine sınırlama getiriyor. Yani kişiye bırakılsa. Kanunda suç olan şeyleri yaparsa zaten cezasına razı demektir. Diğer durumlarda da sonucuna. Ya alınıp satılan şeyler hayati bir sorun yaratmadıkça müdahale edilmese. Kim neyi nasıl yaparsa yapsın. Ki zaten öyle oluyor. Bizim bu konularla yıprandığımız bize kalıyor. Çok büyük utançlar biz napsak yaşanıyor. İlgililerin bir endişesi yoksa olmamış gibi saklayalım gitsin 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..