Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Temmuz '07

 
Kategori
Psikoloji
 

Hayatta önceliklerimiz vardır

Hayatta önceliklerimiz vardır
 

Hayatımızda önceliklerimiz vardır

Eflatun'a iki soru sormuşlar;

Birincisi, insanoğlunun sizi en çok şaşırtan, iki davranışı nedir?

Eflatun tek tek sıralamış, çocukluktan sıkılırlar, ve büyümek için acele ederler. Ne var ki çocukluklarını özlerler. Para kazanmak için sağlıklarını yitirirler. Ama sağlıklarını geri almak için de para öderler. Yarınlarından endişe ederken bugünü unuturlar. Sonuçta, ne bugünü, ne de yarını yaşarlar. Hiç ölmeyecek gibi yaşarlar. Ancak hiç yaşamamış gibi ölürler.

Sıra gelmiş ikinci soruya; -"Peki sen ne öneriyorsun?" Bilge yine sıralamış, “kimseye kendinizi 'sevdirmeye' kalkmayın, yapılması gereken tek şey, sadece kendinizi 'sevilmeye' bırakmakdır. Önemli olan; hayatta, 'en çok şey'e sahip olmak' değildir, en az şey'e ihtiyaç duymaktır.

Kendinizi 'sevilmeye' bıraksakda, hayatımızda önceliklerimiz vardır.

Nedir bunlar?

İşimiz mi?

Paramız ve zenginliğimiz mi?

Yoksa sevgilimiz ve ailemiz mi?

Hangisi? Çoğu zaman sevdiğimiz, vazgeçemediğiz işimizden dolayı, diğer öğeleri mesela ailemizi, sevdiğimizi ihmal ederiz. Sonrada çatışma başlar mutsuz oluruz. Mutluluğu da, psikologlarda, psikiatristlerde ararız. Onların verdikleri mesaj herkes tarafından bilinir aslında. Kısaca “Takmayın, gülün” derler. İnsanların iÜüeşleri, işleri, müşterileri ve karsılaştıkları olaylar hakkındaki olumsuz düşüncelerini değiştirmek için pozitif düşündürmeye çalışırlar. Ama bu mümkün müdür? Öncelikler arası denge bozulmuşken ve insanın içi kan ağlarken, sen ona nasıl “gül, yine de hayata iyimser bak, Polianna ol” diyebilirsin, desen de başarılı olabilirmisin? Aslında başarabilirse insan bunu, mükemmel olur, fakat iiÜünsanın hayalinde olumlu tablolar yaratarak, duygu ve düşünceleri değiştirmek mümkün olmayabilir. Bu tür durumlarda kimi insan zaman en iyi ilaçtır diyerek, beklentiye girerler. iÜüGüya doğru zaman gelecektir. Çoğu zaman boşuna da beklenir. Yani zaman hiçbir zaman "doğru" olmayabilir.

En iyisi bulunduğumuz andan, bulunduğumuz yerden başlamak, önceliklerimiz arasındaki dengeyi sağlamalı, hiçbirini ihmal etmeden, hepsine gereken değeri vermeliyiz. Elimizdeki imkanları en iyi şekilde kullanarak bunu yapabiliriz. Başarının ve de mutluluğun anahtarı budur, çünkü hayat geriye bakarak anlaşılır , ileriye bakarak yaşanır. Mutlu olmak istiyorsanız sesime kulak verin...

 
Toplam blog
: 718
: 2690
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

Tıp alanında doktor olarak çalışmaktayım, beyin cerrahi uzmanıyım..