Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ekim '09

 
Kategori
Güncel
 

Haydarpaşa-Tatvan hattı- 6

Haydarpaşa-Tatvan hattı- 6
 

Bir yabancıdan dinlemiştim; “otobüsleriniz konfor bakımından dünyada birinci ve şaşılacak şekilde hepsi yeni” diye.

Ülkemizde yolcu taşıma işi karayolu ağırlıklı. Bu durum, elli yıldır eleştirilmesine rağmen değişen bir şey yok. Siyasiler her ne kadar demir yolu taşımacılığına önem vereceklerini belirtseler de, iktidar olunca diğer konularda olduğu gibi vaatler unutuluyor.

Ülkemizde tren yolculuğuna halk alışkın değil. Bilinçli ya da bilinçsiz olarak yeteri kadar tanıtım yapılmıyor. Oysa, tren ucuz ve rahat.

Halkın gözünde hep, ağır giden posta trenleri. Üç saatlik yolu on saatte alan kara trenler. Genelde insanlarımız, eski tren yolculuğunun değiştiğinden, yeni trenlerin rahatlığından ve hızından haberiz. İstanbul-Ankara arası tren yolculuğu hariç, diğer yerler dikkat çekmiyor. Cumhuriyetin ilk yıllarından bu yana, demir yollarına kayda değer yeni şehir hatları ilavesi yapılmamış. Ulaşım yükü karayollarında. Sonuç, trafik sıkışıklığı, trafik kazaları ve bu kazalarda yitirilen canlar ve maddi kayıplar.

Doğuya yolculuk ve doğudan batıya yolculuk önemli. Haydarpaşa- Kars hattında Mavi Tren, Doğu Ekspres, Erzurum Ekspres gibi yolcu trenleri mevcut. İstediğiniz saat olmasa da her gün ulaşım olanaklı.

Haydarpaşa- Tatvan, Van arasında, ‘Van Gölü Ekspres’ adı altında yolcu tren seferi sadece haftanın iki gününe sıkıştırılmış.

Batıdan doğuya, doğudan batıya, özellikle bayram, sömestri, üniversite kayıt ve toplu öğretmen atama günlerinde ulaşım için, uçaklarda, otobüslerde yer bulmanız neredeyse olanaksız. Yakında Güneydoğu'dan dönmüş biri olarak bunlara bizzat tanık oldum.

Güneydoğu'ya tren seferlerinin yetersizliğinin nedenleri farklı;

Birinci neden, terör olarak düşünülebilir.

İkinci neden, belki de otobüs firmalarının endişesi.

Muş Garı’nda karşılaştığım bir büfeci, TCDD üst düzey bir yetkiliden, “şimdiye kadar, tren seferlerinin artırılması hususunda bir talebin olmadığını” öğrendiğini söyledi.

Diğer bir neden, doğudan batıya, batıdan doğuya insanların seyahati engellenmek isteniyor olabilir, doğru veya asılsız bomba ihbarları ile geçmişteki sabotajlar bunu doğrular nitelikte.

Devletin anayasada belirtilen görevi, vatandaşa özgür ve güvenlik içinde seyahat edebileceği ortamı sağlamak olmalı.

Tren tarifeleri ucuz. Tren yolculuğu rahat. Ama yeteri kadar tanıtım yok.

Haydarpaşa- Tatvan hattına ilave günler, ihtiyaçtan öte şart olmuş. Hüseyin Seyfi.

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..