Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Eylül '07

 
Kategori
Doğal Tedaviler
 

Haydi, Maydanoz Yiyelim

Haydi, Maydanoz Yiyelim
 

Bu gün eski bir hastamdan kocaman bir demet maydanoz hediye geldi bana, güzelce yıkayıp hem taze taze yedik, hem de yaptığım yemeklere ekledim. Aslında yıkanmasına ve korumasına üşenmeyip her gün tüketmek gerekiyor maydanozu, ama istediğim sıklıkta tüketemediğimi de itiraf etmeliyim. Kışın ıspanaklar yıkanmış ve temizlenmiş şekilde kullanıma hazır sunuluyor, bence maydanoz içinde böyle bir sunum şekli olmalı.

Bu gün bol miktarda yiyebilmenin mutluluğu ile tedavi edici özelliklerini sizlerle paylaşmak istedim. Avuç avuç kimyasal ilaçlar içmek yerine bir tutam maydanoz ne kadar etkin aslında, yeşil maydanozlu günlerde sağlıklar diliyorum, sevgilerimle

Tedavi Edici Etkisi

• Vitamin kaynağıdır: İçerdiği A vitaminin öncü maddesi ve C vitamini ile görme gücü, damar sistemi ve hormonlar üzerine dengeleyici etkisi vardır. Taze yenen 8-10 dal (20 gram kadar) maydanoz, yetişkin insanın günlük C vitamini ihtiyacının yarısını karşılayabilir.

• Vücudumuz için günlük gerekli elektrolit ve mineraller yönüyle zengindir. Bu sayede yüksek tansiyonlu olup, diyetlerinde tuz sınırlaması yapanlar yemeklerinde bol maydanoz koyduklarında tuz ekleme gereği azalır.

• Maydanoz suyundaki yüksek klorofil miktarı, kanı arttırarak oksijeni metabolize ediyor ve böbreklerin, karaciğerin, idrar yollarının temizlenmesine yardım ediyor. Sindirim enzimlerini uyararak sindirim rahatsızlıklarını dindiriyor. Gazın dışarı atılmasını sağlar.

• Diş etlerinde, yaraların kapanmasında, kansızlık ve romatizmadaki olumlu etkileri A, C ve E vitaminleri ile folik asitten zengin olmasıyla açıklanabilir.

Kullanım Şekli

• Vitamin Etkisi İçin: Taze maydanoz yaprakları uygun şekilde yıkanıp, süzüldükten sonra istenilen şekilde hazırlanıp yenilebilir veya salataların üzerine eklenebilir.

• İdrar Söktürücü Etki İçin: Dört bardak suya bir demet maydanoz konulup kaynatılı, süzülür, bal veya limon ilavesi ile günde 3-4 bardak içilebilir. Bu hazırlanış şekli ile idrar söktürücü, vücuttaki ödemi azaltıcı etki yapar.

• Mineral Desteği İçin: Maydanoz uyugun koşullarda kurutulup yemeklere eklendiğinde, bir kısım olumlu etkileri kaybolur, ancak mineral özelliğini koruduğu için oldukça yararlı etki gösterir.

• Kozmetik Etki İçin: 2 bardak kaynatılmış suda, 1 demet yıkanmış maydanoz sapları ile beraber üstü kapalı olarak kısık ateşte 5 dk. Kaynatılır.20 dk. Demlenmeye bırakılır süzülür.Böylece etkili cilt losyonu ve lapası elde edilir.Temiz cilde lapası sürülüp 20 dk bekletilir,sonra süzülen maydanoz suyu ile cildi yıkanır.Her gün günde birkaç kez uygulanır.

Kaynaklar
http://www.davetci.com/bitki_maydanoz.htm

http://www.saglikbilgisi.gen.tr/maydanoz-detroselinum-sativum.html

http://www.turkish-media.com/yemektarifleri/pics/yg/maydanoz.jpg


 
Toplam blog
: 196
: 6404
Kayıt tarihi
: 30.03.07
 
 

Uzman doktorum, kendimi bildim bileli çalışıyorum. Kendi adıma  yaşamdan beklentim, huzurlu ve ko..