Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Eylül '11

 
Kategori
Eğitim
 

Haydi çocuklar Okula

Haydi çocuklar Okula
 

1968 yılında 3.sınıf arkadaşlarım ve çok değerli öğretmenim Mediha MUMCUOĞLU.


Yaz bitmiş. Harmandan kalkılmış. Evlerde kış hazırlıkları başlamış. Avlulardan dumanlar yükseliyor. Mis gibi domates kokuları etrafı kaplıyor. Hayatlarda tahtalara yarılmış incirler serilmiş, kurutuluyor. Üzümler teknelerde ezilmiş, kazanlarda kaynatılıyor. Sapı uzun, delikli susaklarla karıştırılıyor. Avlulardan yankılanan sesler birbirine karışıyor. Çocukların sesleri göklere yükseliyor. Kimisinin elinde salçalı ekmek, kimisinin elinde incir, üzüm ; kimisinin elinde kaynamış mısır. Döke saça yiyorlar. Üstlerine dökmüşler, varsın döksünler, çünkü ; akşam üzeri hepsi soyulup taşın üzerinde anneleri tarafından bir güzel yıkanacaklar .  

Bu ara köyün öğretmeni elinde kağıt - kalem muhtar veya azayla evleri dolaşıyor. Okul çağına gelmiş çocuk var mı diye. Birer birer öğrencileri okula kaydediyor . Çünkü şimdiki gibi e- kayıt yok. Muhtarın ve komşuların beyanına göre kayıt oluyorlar.  

Anne - babayı o zaman da şimdiki gibi okul telaşı sarardı. Siyah önlük (kara gömlek), beyaz yaka çarşıda pazarda satılmıyor. Amerikan bezi alınır, kazanlarda boyanırdı. Sonra dikilir : Al sana ''muallim gömleği '' yani önlük. Bir de yaka dikilir . Maharetli anneler kenarlarını bir güzel işlerlerdi. Ayağına bir de fitilli pantolon, lastik ayakkabı, eline annenin bezden diktiği çanta. Haydi doğru okula.  

Şimdiki çocuklar çok şanslı. Eskiyi bilmedikleri için farkında değiller. Sınıfta yere düşen kalem ve silgileri almıyorlar bile. Kutuya topladığım kalem, silgilerle küçük bir kırtasiye dükkanı açılır.  

Önlük yerine formalar, lastik yerine çeşit çeşit ayakkabılar, tahta sıra yerine özel masa ve sandalyeler. Soba yerine kaloriferli okullar .  

Zamana yetişmek mümkün değil. Kara tahta, yeşil tahta, beyaz tahta derken şimdi de akıllı tahta geliyor. Çocuklar çok çabuk kavrıyorlar. Öğretmenlerin bir çoğu da hemen adapte oluyorlar. Yeter ki istesinler. Bu hıza ayak uyduramayanlar varsa, emekliliği de gelmişse, hiç durmasın emekli olsunlar. Yoksa akıllı tahtalar sınıflerda süs olarak dururlar.  

Bütün öğrencilere, öğretmenlere, velilere yeni eğitim öğretim yılı hayırlı uğurlu olsun .
 

 
Toplam blog
: 12
: 538
Kayıt tarihi
: 29.06.11
 
 

1962 Bigadiç İskele doğumluyum. 1979 Savaştepe Eğitim Enstitüsü mezunuyum. Sırasıyla Siirt, Dursunbe..