Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ağustos '10

 
Kategori
Edebiyat
 

Haydi Datça edebiyat günleri'ne...

Haydi Datça edebiyat günleri'ne...
 

Edebiyatçılar Derneği ve Datça Belediyesi bu yıl ikinci kez yazın dostlarını, sanat severleri Datça Edebiyat Günleri’nde buluşturuyor. Geçen yıl ilki yapılan ve benim de katıldığım bu etkinlikte yeniden yer almak elbette sevindirici.

“Kültürün ve sanatın alabildiğine popülerleştiği bugünkü koşullarda, edebiyatın derin sesini insanlarımız” a duyurmak amacı taşıyan bu günlerin, yurdumuzun daha çok kentinde, beldesinde düzenlenmesini istiyor gönlüm. Gelecek zamanlarda böylesine olumlu, güzel haberleri okumak, duymak, paylaşmak kuşkusuz bizi daha çok gönendirecek. Datça Yarımadası’nın bu şirin kentinde, oksijenin, tatlı rüzgârların buluştuğu bu sahil kasabasında sanata, yazına, kültüre gönül verenlerin de buluşmasından kendi adıma çok mutluyum. Bu günlerin düzenlenmesine emek veren, katkı koyan Datça Belediye Başkanı, bir şair babası da olan sevgili Şener Tokcan’a, Edebiyatçılar Derneği Yönetim Kurulu’na teşekkür borcumuzu da iletmek istiyorum buradan.

12-14 Ağustos tarihleri arasında yapılacak Datça Edebiyat Günleri’nin onur konuğu 60 kuşağının önemli şairi Ataol Behramoğlu. “Yerelden ulusala uzanan bir kültürel altyapı, Datça Belediyesi'nin ve Edebiyatçılar Derneği'nin ortak katkısıyla, daha da güçleneceğini” umduğum bu etkinlikte Datça’yla özdeşleşen Can Yücel de, ölümünün 11. Yılında anılacak. Can Yücel Müze Evi, Can Yücel Anıt Mezarı da konuklarca ziyaret edilecek. Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı Yayın Yönetmeni Orhan Tüleylioğlu da, “Neden Öldürüldüler” konulu fotoblok sergisini, etkinlik boyunca sergileyecek.

Edebiyat Günleri içinde yer alan bazı programları da ilgilenenler, katılmayı düşünen yazın dostları için paylaşmak istiyorum. Örneğin ilk gün Amfitiyatro’da Ayça Bilgin’in yöneteceği Neden Edebiyat Günleri konusunu Gökhan Cengizhan, Ataol Behramoğlu ve Datça Belediye Başkanı Şener Tokcan masaya yatıracaklar. Ayrıca Metin Demirtaş’ın sunacağı ve Ataol Behramoğlu’yla Haluk Çetin’in yer alacağı şiir-müzik dinletisinin de ilgiyle izleneceğinden kuşkum yok.

3 Ağustos Perşembe günü saat 18’de gazeteci Ahmet Abakay, Özgen Acar, Mehmet Faraç “Dünden Bugüne Basın Nereye” konusunu gündeme taşıyacaklar. Etkinliğin üçüncü günü olan 14 Ağustos Cuma günü saat 17’de Erendiz Atasü, Enver Aysever, Tekin Sönmez “Hayatın ve Tarihin Tanıklığında Roman” üzerine bir söyleşi gerçekleştirecekler. Günün son dinletisi şiir üzerine. Saat 18’de Kent Park’ta Çetin Öner, Gökhan Cengizhan, Metin Demirtaş, Sururi Baykal, Ali Rıza Kars, Koray Feyiz, İsa İnan, Oğuz Tümbaş şiirleriyle günbatımına paylaşacaklar izleyicilerle.

“Yerelden ulusal uzanan kültürel altyapı”yı güçlendirmek ülkemizde sorumluluk üstlenen derneklerin, toplumsal kuruluşların, örgütlerin görevi olmalı elbette. Onun için Edebiyatçılar Derneği Genel Başkanı Gökhan Cengizhan’ın açıklamasında vurguladığı gibi “her etkinlik, ortaya koyduğu nitel ağırlıkla, ülke edebiyatında yer alan kadrolar ve eğilimler arasındaki dayanışmayı pekiştiriyor.”

Hadi bakalım Datçalı yazın dostları, sanat tutkunları, toplumsal aydınlanmaya gönül verenler Datça Edebiyat Günleri’nde buluşalım, sevgiyi, dayanışmayı, dostluğu, şiiri, yazıyı, öyküyü, sanatı, yazını yeniden paylaşalım. Belki yolu Datça’ya düşen Milliyet Blog üyelerinden birilerini de etkinlikler arasında görmek, tanışmak olası diye düşünürüm. Edebiyat Etkinliklerinde kendini Datça’yla özdeşleştiren can Yücel’in ”Beni kuzum Datça’ya gömün / Geçin Ankara’yı İstanbul’u!” diye başladığı şiirinden bir bölümü buraya alıp, onu sevgiyle bir kez daha analım:

Burası nispeten ucuzluk / Ortada kalma tehlikesi de yok Hayır dua da istemez, / Dediğim gibi beni Datça’ya gömün Şu deniz gören mezarlığın orda, / Gömü sanıp deşerlerse karışmam ama!”

 
Toplam blog
: 178
: 1483
Kayıt tarihi
: 01.06.08
 
 

1946 yılında Gaziantep’in Oğuzeli ilçesinde doğdum. İlkokulu aynı ilçede, ortaokulu Ceyhan’da, li..