Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ocak '08

 
Kategori
Sivil Toplum
 

Haydi kızlar İmam Hatip'e...

Haydi kızlar İmam Hatip'e...
 

AKMHP türbanın üniversitelerde serbest hale gelmesini sağlayacak anayasa değişikliği için teklif vermek üzere mecliste imza toplamaya başladı.
Hiç kuşku yok ki yeterli imza bulunacak, değişiklik önerisi gerekli prosedür tamamlandıktan sonra genel kurulda da AKMHP' li vekillerin oylarıyla kabul edilecektir.

Özetle, önümüzdeki yaklaşık 15 günlük süre sonunda üniversitelere türban özgürlüğü (!) gelmiş olacak. AKMHP' nin iki yetkili ağızı Tayyip Erdoğan ve Devlet Bahçeli , gerçekleştirilmek istenen anayasa değişikliğinin arkasında herhangi bir gizli hedeflerinin olmadığını, serbestinin sadece üniversiteleri kapsayacağını, kamu işyerlerinde, ilk ve orta öğretimde türbanın serbest bırakılmasının söz konusu olmayacağını söylüyorlar.

Ama toplumun önemli bir bölümü ( AKMHP ye göre bir grup azınlık ) türbanın ve simgelediği yaşam tarzının üniversitelerden başlayarak topluma yaygınlaştırılması yönünde bir amaçlarının olduğunu düşünüyor işte.
Ve haksız da değiller.

Üniversite serbestisi ile birlikte orta öğretimde de türbanın yaygınlaşmasının önü açılmış olacaktır. Bunun yolu imam hatiplerden geçmektedir.Başta Milli Eğitim Bakanı olmak üzere tüm iktidar çevrelerinin ve yandaşlarının meslek liseleri ile ilgili katsayının değişmesi yönünde yıllardır gösterdikleri çabanın altında yatan asıl neden budur.

Yeni YÖK başkanı ile birlikte, çok kısa bir süre içinde İHL mezunları önündeki kat sayı engelinin kaldırılacağını düşünmek için dahi olmaya gerek yok.
Katsayı engelinin ortadan kalkması ile İHL mezunları aynı normal lise mezunları gibi istedikleri alanda yüksek öğrenim görebileceklerdir.Böyle bir durum ise türbancıların kız çocuklarını daha da yoğun olarak imam hatip liselerine yönlendirmelerine ve böylelikle orta öğrenim çağındayken başlarını kapatabilmelerine olanak sağlayacaktır.Çünkü hepimizin inkar edemeyeceği gibi, yasalara aykırı olmasına rağmen yıllardır İHL kız öğrencilerine sadece din içerikli derslerde değil, tüm eğitimleri boyunca okul içinde ve okul dışında üniformalarının üzerine türban taktırılmaktadır.

Yani orta eğitimde türban yasağı çok önceden delinmiş durumdadır zaten.Şimdi bu gedik daha da genişletilecek ve zaman içinde yaygınlaştırılması çabaları gündeme gelecektir. Bir süre sonra İHL de ve yüksek öğrenimde türban serbestken diğer orta öğretim kurumlarında yasak olmasının demokrasi ve insan hakları açısında bir ayıp olduğunu dillendiren nutuklar başlayacaktır.
Sonrasında şu günlerde izlemekte olduğumuz filmin farklı bir versiyonu gösterime girecektir.

Bu yazdıklarım bazılarına, vehimlerden kaynaklanan bir komplo teorisi gibi gelebilir. Eğer bu yasa çıkarsa hemen peşinden katsayı konusunda başlatılacak çalışmaları gözlemlemek ve önümüzdeki yıldan itibaren İHL ne yapılacak başvuru rakamlarını incelemek hepimize gerekli yanıtı verecektir diye umuyorum.

 
Toplam blog
: 64
: 627
Kayıt tarihi
: 09.03.07
 
 

Kamu ve özel sektörde geçen yıllar... Halkla ilişkiler, kalite yönetim sistemleri, kültür sanat orag..