Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Aralık '08

 
Kategori
Resim
 

Haydi Salvador Dali'ye...

Haydi Salvador Dali'ye...
 

Belleğin Azmi, 1931


Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), Akbank’ın sponsorluğunda ve Gala-Salvador Dalí Vakfı’nın işbirliğiyle, 20. yüzyılın en önemli sanatçılarından, sürrealizm akımının temsilcisi Salvador Dali sergisine 29 Kasım 2008 tarihinde ziyaret etme olanagı buldum. Sergi mükemmel, deyim yerindeyse İspanyayı buraya taşımışlar. Emirga'nın o güzelliğini gördükten sonra yavaş yavaş içeri alınmaya başlanıyorsunuz. Fotoğraflar hakkında temel bilgiler edinmek için herşey düşünülmüş sergide. Sergiye yerleştirilen iki dilden yazılı metinlerde ve bilgi panolarında, her yaştan ziyaretçinin okuyabileceği büyüklükte harfler kullanlmış. Girişte isteyen el bilgisayarı seklinde tasarlanmış tablo hakkında bilgi aktaran bir cihazla salona giriş yapabiliyor.

İçeride muazzam bir atmosfer sizleri bekliyor adeta.Dali'nin ilginç yazısıyla kaleme aldığı günlüklerinden tutunda, Gala'yı 6 gerçek ayna aracılığıyla geçici olarak yansıtılmış 6 sanal kornea ile sonsuzlaşan resmine kadar herşey içeride sizleri bekliyor. Dali’nin ilk görüşte vurulduğu ve bir daha da hayatından çıkarmadığı eşi Gala, pek çok sanatçıya ve yazara ilham vermiş. Gala, Şair Paul Eluard'la evliyken kendisinden 10 yaş küçük Dali'yle birlikte olmaya başlamış. Dali'yi Dali yapan Gala, sanatçının her şeyini parasını, üretimini yönlendirmiş. Aralarında ciddi bir tutku olan çift, çok uzun yaşamış ama önce Gala ölmüş. Bu gibi detayları sergide bulabiliyorsunuz.

Dali'nin İspanyada'ki müzesi bir tiyatro binasında kurulmuş. O yüzden aynı havayı buraya taşıyarak sergi binasını tiyatro binası seklinde dekora etmişler. Gezerken ayaklarınızın ağrıdığını hissedecksiniz, gözleriniz yorulacak inan buna. Aman vaktiniz bol olsun buraya girerken... Yorulduğunuzu hissettiğiniz an Müzenin teras katındaki cafesinde kahvenizi yudumlayarak Boğazı seyredebilirsiniz.

iyi keyifler...

 
Toplam blog
: 10
: 530
Kayıt tarihi
: 29.10.08
 
 

1983 Aydın. 2006-İşletme Fakültesi. Türkiye' de özelleştirme adı altında çalışmam vardır. Muhaseb..