Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Şubat '08

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Hayır diyebilmek

Bireyin gelişim süreci kimliğinin alt yapısını oluşturur, fakat pozitif gelişim süreci yaşayıp pozitif kimliğe ulaşamayan veya vasat bir gelişim süreci yaşayıp pozitif kimliğe kavuşanlar da vardır. Bu durum kişinin kendini ve hedeflerini doğru tanımlamasına, kendi doğrularını ve yanlışlarını anlamasına, bu doğrultuda evet veya hayır diyebileceği durumları netleştirmesine, evetleri, hayırları beyniyle söylemesi gerektiğini öğrenmesine ve uygulamasına bağlıdır.

Süratle evet veya hayır diyebilmek yerine, konuyu beyin süzgecinden geçirmek için zaman kazanmak, doğruyu ifade etmek için ön koşuldur. süratle verilmiş tüm tepkiler ve kararların yanlış olma ihtimali yüksektir. Süratle evet veya hayır diyebilmek yerine, "değerlendirmem için ne kadar zaman tanırsınız?" sorusu konunun sağlıklı bir şekilde değerlendirilmesine imkan verir. Evet veya hayır, geriye dönüşü çok zor kelimelerdir.

Bu konuda Uzakdoğuluların pişman olmamak için, cevap veya karar vermek için kullanabilecekleri tüm zamanları kullandıklarını, bu süre içinde şartların değişmesinin kaçan bir fırsat olmadığını kabul ettiklerini, bize kısmet değilmiş düşüncesine geldiklerini öğrendiğimde, bunu kendi düşünce dilime, “kaçan fırsat yoktur, kaybolan şartlar için hüzünlenmek sadece yeni fırsatları kaçırmaya neden olur, sadece yakalanmış fırsatlara sevinmek yerindedir” diye dönüştürdüğümden beridir, kaçan hiçbir şeyin olmadığını düşünürüm ve üzülmem. Sadece kazandıklarıma sevinirim.

Bireyin baskıyla karşılaştığı şartlarda, hayır diyebilmesi güçlü bir silaha dönüşür. Baskı hissi, kişinin iç dinamiklerine, arzularına, hazlarına, beklentilerine ters gelen durumlarda ortaya çıkar ve genelde bu durumlarda baskı kurarak istediğini yaptırmak isteyen biriyle karşı karşıyadır. Baskı ile istediğini yaptırmak isteyen kişilere hayır demenin dışında, bunlardan uzaklaşmak da gerekir.

Baskı kuranların büyük çoğunluğunun bencil olduğunu ve objektif duygudan yoksun olduğu bilincindeyim Gerekçesini tanımlamadan, sonuçlarını sezinlemeden “salt hırsı için” bir şeyi istemek ilkel bir duygudur. Hayır kelimesi bu durumlar için icat edilmiştir diye düşünüyorum. Bu şartlarda hayır demek durumu korumaktır, evet demek tamamen belirsiz bir riski almaktır. Böyle bir risk almaktansa durumu korumak kadar doğru bir şey olabilir mi ?

Baskıyı, gerekçesiz talebi, bencilliği, sürekli değişebilen kişilikleri, dedikoducuları, mantıksız ihtiraslıları uzaklaştırmak gerekir.

Dayanışmaya, paylaşıma, hoşgörüye, kişisel tercihe saygı duymak gerekir. 

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..