Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ocak '07

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Hayır evet kadar pozitiftir

Hayır evet kadar pozitiftir
 

Neden hayır diyemiyoruz? Hayır diyememekle,yaşamınızı ne kadar yorucu hale getirebildiğinizi,enerjinizin kaybını, gerçekten idrak etmiş olsaydınız, siz de mutlaka ''hayır'' kelimesini sözcükleriniz arasına katardınız.
Siz nerede, hangi konumda olursanız olun,eğer çok genç yaşlarda, hatta çocuklukta edindiğiniz,''ben hallederim'' düşüncesi ile her seferinde, çözüm bulan üreten kişiyseniz, bir gün yorulabilirsiniz. Hatta belki de yorgunsunuz. Aslında pek çok kişi, enerjisinin neden çabuk tükendiğini,kendini neden yorgun hissettiğini çoğu zaman bulamaz. Sağlıksız beslenme ve vitamin eksikliği kadar,''hayır'' diyememenin de, fiziksel olarak oldukça etkilediğini biliyormusunuz?

Şayet kronikleşmiş bir yorgunlunluğunuz varsa, ve sağlıklı beslenip,gerekli vitaminleri almanıza rağmen yorgunluk devam ediyorsa:

Her işe koşturuyormusunuz? Hangi işe elinizi atsanız, çözümlüyormusunuz?
Yakınlarınız,ya da çevreniz sizden sık, sık bir şey yapmanızı ister mi?
Bazı işleri yoluna koymak üzere, sık sık özveride bulunurmusunuz?
Bir çok işi bir arada yaptığınız oluyormu?Bu işler size mi aid?
Çok sevdiğiniz kişilerin, sorumluluklarını üstleniyormusunuz?
Çevrenizin işlerine, ayırdığınız zaman ne kadar süreyi içeriyor?
Üstlendiğiniz, sorumlulukların tamamı size mi aid?
''Hayır '' kelimesini, ne kadar sıklıkla kullanırsınız ?
''Hayır'' demek zor geliyorsa,hangi nedenle zor geliyor?
Sizin yaptığınız işleri, bir başkasının yapması sizi rahatsız ediyor mu?
Neden hiç ''hayır istemiyorum ''diyemediğinizi düşündünüzmü?


Bu basit sorular çoğaltılabilir.Benim amacım ise bu yazıyı okuduğunuzda, ilk adımı atabilmeniz ve şimdiye dek istemediğiniz, bunaldığınız ,gereksiz sorumlulukları üzerinizden atmanızdır. Tabii ki önce kendinizi keşfetmeyi denemelisiniz. Şimdi düşünün. Siz herşeyin üstesinden gelebilirsiniz kabul ediyorum . Ama bunları ne kadar keyifle yapıp yapmadığınız çok önemli .


Eğer mesai arkadaşınız dahil, yaşamınızdakiler sizden yardım alıyorsa,belli süre sonra onların alışkanlığı olacaksınız.''Hayır yapamam'' dediğinizde, karşınızdaki insanlar oldukça şaşıracak veya değişik duygusal tepkiler verecektir.

Bu tepkilere karşı zayıfsanız bu yönünüzü güçlendirmekle başlangıç yapabilirsiniz. Size çok yakın olmayanlarla başlayabilirsiniz. Örneğin; hiç gitmekten hoşlanmadığınız,önemsiz bir davete sırf kırmamak adına veya nezaketen katılıyorsanız ''Hayır'' diyebilirsiniz.


Hayır demek, bahaneler üretmekten çok daha rahattır. Bir kez denediniz mi gerisi gelecektir. Üstelik bahane üretemediğinizden, zorunlu olarak bu davete gidiyorsanız, ''hayır'' demekle kendinize işkence yapmamış olacaksınız.

İnanın ''hayır'' dediğinizde kimse kırılmaz.Eğer sizin bu reddinize, hiç alışmamış biri varsa,sizin kişiliğinizin değiştiğine karar verecek.Oysa siz aynı insansınız. Bunu göstermek için, ''hayır'' demeyi ertelemeyin. İlk fırsatta denemeye başlayın. Bunu kendi kendinize provalar yaparak geliştirebilirsiniz.

Zamanla çevrenizdeki kişiler, kendi sorumlulukları üstlenmeyi öğrenecek, ısrarcı arkadaşlar size'' sen bu işi halledersin ''kelimesini kaldıracaktır. Endişlenemeyin. Kimse size kırılmaz. Kimse siz bunları yapmıyorsunuz diye, sizi sevmekten vazgeçmez.

Hatta belki de fark edilir bir şekilde, kişiler mutlu olacaklardır. Zira sizin varlığınız herşeyden önemli ve değerli.

Siz onlara ''sen de başarırsın'' diyerek işi gösterebilirsiniz. Eğer hafta sonu dinlenmek istiyorsanız,kimsenin planlarıyla keyfinizi de bozmamış olursunuz.

İnsanların isteklerine daima ''evet'' le yanıt veriyorsanız, sizin kendi istekleriniz yerine başkalarının isteklerini yaşarsınız. Bu tür davranış ise, size gerçekten yorgunluk yapar ve kendinizi tükenmiş hissedebilirsiniz.

Eğer önerileri değerlendirirseniz, zamanla daha dinamik,rahat ve canlı hissedeceğinizden kuşkunuz olmasın.

''Hayır '' diyemeyen herkese ''hayır'lı günler'' diliyorum

 
Toplam blog
: 113
: 5180
Kayıt tarihi
: 11.09.06
 
 

Kişisel gelişimde, düşüncelerin kullanımını sanat gibi gördüğümden, 1986yılından itibaren çok sevdiğ..