Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ocak '17

 
Kategori
Teknoloji
 

Hayır Facebook arkadaşınız sapık değil!

Çocukluk arkadaşınızı görmek, uzaktaki aile bireylerinizle yakın olmak ve kendinizi ifade etmek için Facebook’a girdiniz. Sonra arkadaşlarınızdan birinin gönderdiği mesajların içinde “20’lik kızlarla gününüzü gün etmek ister misiniz” diye bir mesaj çıktı... Uzun zamandır görmediğiniz bu arkadaşınız aslında sapık mı diye derin bir düşünce aldı sizi. Ne yapsanız bilemediniz, arkadaşınızı silmekle, gidip dövmek arasında bir noktada tıkanıp kaldınız.

Hayır aslında bu gördüğünüz mesaj ve resimler arkadaşınızın sapıklığından kaynaklanmıyor. Sorun ne yazık ki arkadaşınızın kandırılmış olmasından kaynaklanıyor.

Bir takım Facebook uyanıkları birkaç aydır Facebook’un canına okuyor: Yaptıkları bir programla sizin önünüze bir link sunuyorlar. Genellikle bu linklerin içinde kötü niyetli minik bir kod oluyor. Siz bu linke tıkladığınızda farkında bile olmadan bir internet sitesi ya da gruba üye olmuş oluyorsunuz. O grup o kadar kötü niyetli ki sizin ağzınızdan yazılmış gibi gözüken seks ya da reklam içerikli mesajlar atıyor. Sizi tanıyan, böyle bir şey yapmayacağınızı düşünen diğer arkadaşlarınız da bunun bir şaka olduğunu düşünüp linke tıkladıklarında onlar da bu seksi saadet zincirinin bir parçası haline geliyor.

Facebook yetkilileri elinden geldiğince bu pisliği temizlemek için uğraşsalar da şu ana kadar çok başarılı olabilmiş değiller. Zira bu sistem Facebook’ta ışık hızıyla yayılıyor. Ülkemizin regülasyonu, çocukları bu tip içeriklerden korumak için topyekûn sansür getirmeye çalışsa da biz Facebookçular kendi elimizle porno içerikleri yayıyoruz.

Eğer bu pisliği temizlemek için yeterince çaba sarf etmezsek birkaç kötü niyetli insan yüzünden Facebook kapatılma noktasına gelebilir ki bu anlamda dünyada gerçekten çığır açarız.

Hemen hızlıca ne yapmamız gerektiğini size maddelerle sıralayalım:

1. Böyle bir şey gördüğünüzde kesinlikle üstüne tıklamayın, zincirin bir parçası olmayın.

2. Böyle bir şey gördüğünüzde bu mesajı atmış olan arkadaşınızı kesinlikle ve hemen uyarın.

3. Eğer bilmeden böyle bir şeyin parçası olmuşsanız hemen kendi isminizin üstüne tıklayarak kendi duvarınıza ulaşın. Bu mesajın üstüne farenizle geldiğinizde sağ üst köşede bir çarpı işareti göreceksiniz. Bu çarpıya tıkladığınızda bunu kaldır demeyin. Zira kaldırırsanız onu sadece siz görmeyebilirsiniz ama bu kötü niyetli ileti ileri zamanlarda gelmeye devam edecektir. En alttaki report ile başlayan sekmeyi işaretleyin. Bunu işaretleyince hem bu pisliğin içinden çıkmış olacak hem de Facebook’un sık sık isim değiştirerek karşınıza çıkan bu adamları Facebook dünyasından silmesini sağlayacaksınız.

Unutmayın, yazılımlar kötü değildir, onu yazan insanlar kötüdür. İnsanların kötülük katsayısı da sizin böyle şeyleri dikkate almamanızla doğru orantılı olarak artar. Siz bu pisliklerin üstüne giderseniz sadece kendinizi değil, çevrenizdekileri de bu tarz kötülüklerden korumuş olursunuz.

 
 
Toplam blog
: 69
: 9106
Kayıt tarihi
: 06.07.06
 
 

Yaklaşık 10 sene Milliyet gazetesi ve yayın grubunda çalıştıktan sonra basın ve sosyal medya danış..