Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

AYFER AYTAÇ GAZETECİ YAZAR

http://blog.milliyet.com.tr/ayferaytac

27 Mart '21

 
Kategori
İnançlar
 

Hayırlı Beratlar

Berat kurtuluşun gecesi
Berat şefaatin gecesi 
Berat magfiret ve rahmet gecesidir ...
Tüm islâm aleminin Berat gecesi mübarek olsun...
 
Bugün berat kandili, berat kelimesi yani suçtan,günahtan,borçtan ve cezadan kurtulma anlamına gelir bugün arşın ve kürsünün başta Hazreti Cebrail olmak üzere tüm melekler yeryüzüne iner,bugün günahlarımızın aff olması için bütün melekler Allah'a dua ederler,ve yaptığımız ibadetlere mahşerde bu meleklerin hepsi şahit olurlar,gelin dostlar bu fırsatı kaçırmayalım, Peygâmber efendimiz (salllahu aleyhi ve sellem) berat gecesinin yaklaştığı günlerde nafile oruç tutardı,bunun sebebini soranlara ameller bu ayda yüce Allah'a arz edilir,bende amellerimin oruçlu iken Allah'a arz edilmesini isrerim diye buyurmuştur. Gelin bugünümüzü ibadet ile geçirelim. Tüm müslüman kardeşlerimize hayırlı kandiller diliyorum.
 
Berat (Berâet), Arapça'da temize çıkma anlamına gelir. İslam inancına göre bu gecenin bereketli ve feyizli bir gece olması sebebiyle Mübarek Gece; günahların affı ve kulların temize çıkarılması sebebiyle de Berat Gecesi ve kulların ihsana kavuşmaları nedeniyle de Rahmet Gecesi gibi adlar da verilmiştir.
 
Bu konuda Hz. Muhammed (sallalahu aleyhi ve sellem)'in bir hadisi vardır:
 
"Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (kandilden sonraki gün) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah-u Teâlâ o andan fecir oluncaya kadar: 'Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir belâ ile) müptelâ olan yok mu, ona kurtuluş vereyim' buyurur." (İbn Mâce)
 
Ayrıca Berat gecesi, Kur'an-ı Kerim'in Levh-i Mahfûz'dan Dünya semasına toptan indirildiği gecedir. Buna "inzâl" denir. Kadir Gecesi'nde ise Peygamber efendimize ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır. Buna da "tenzîl" denir.
 
Ey, kullarına sayısız lütuf ve ihsanlarda bulunan, onların karşılığına ihtiyacı olmayan Allah’ım!. Celal ve Kerem sahibi Rabbim! Biz âciz kullarına sonsuz nimet ve imkânlar bahşeden Sensin! Senden başka ilah yok! Sana sığınıp yalvaranlara yardım edersin! Korkanların güvenip sığınacağı yegâne mercii yine Sensin!
 
 Ya Rabbi, Senin nezdindeki kitabında, Levh-i Mahfûz’da şayet beni kötü, mahrum, ilâhî rahmetten kovulmuş, fakir bir insan olarak yazmış isen fazlınla bu kötü kaderimi; âsî, mahrum, ilâhî huzurdan kovulmuş, darlık içinde hayat geçirmeye mahkum bir fakir insan oluşuma ait yazgımı siliver Allahım! Beni, nezdindeki ana kitapta iyilerden, salih kullarından, rızkı bol, zengin ve hayırlı işlerde yarışan ve muvaffak olan kullarından olarak yazıver. İnşallah Yüve Rabbim!
 
 Allah’ım! —Senin sözün haktır- Nebiyy-i Zişan’ın lisanı üzere gönderdiğin mukaddes Kitabında şöyle buyurdun: “Allah dilediğini siler. (Dilediğini de) sabit bırakır. Bütün kitapların aslı O’nun yanındadır
 
 (Kuran-ı Kerim,Ra’d Sûresi, 39 meali )
 
İlahî! “Her hikmetli iş nezdimizde bir emir ile o zaman ayrılır” (Kuran-ı Kerim,Duhan, 4 meali)
 
Buyurduğun mükerrem Şaban ayının 14. gecesi en büyük tecellin ile; bildiğimiz bilmediğimiz, Senin bildiğin bela ve musibetleri bizlerin üzerinden kaldırmanı diliyoruz. Şüphesiz Sen, sonsuz güç ve kuvvet sahibisin! Lütuf ve ihsanı bol olan Rabbimizsin!
 
 Allahım! Seyyidimiz, Efendimiz Hazret-i Muhammed’e, Ehl-i Beyt’ine, ashabına, evlâdına, ezvâc-ı tâhirâtına salât ü selâm eyle! Dualarımızı Habibin hürmetine kabul eyle! Âmin...
 
Bu gece, Allahü teâlânın ihsân ettiği bütün ni'metlere şürketmeli, yapılan hatâlar, günahlar için de tevbe istigfâr etmeli, Cehennem ateşinden kurtulmayı istemelidir.
 
"Yâ Rabbî, bize dünya ve âhıret saâdeti ihsân eyle, bize hidâyet verdikten sonra, kalblerimizi kaydırma." diye duâ etmelidir.
 
Bu gece şu dua da okunmalıdır: “Bismillâhirrahmanirrahîm. Eûzu bi-afvike min-ikabike ve eûzu bi-ridâke min sahatike ve eûzu bike minke celle vechuke lâ-uhsî senâen aleyke ente kemâ esneyte alâ nefsike. “ (Ya Rabbi, cezandan affına sığınırım, gazabından rızana sığınırım, senden sana sığınırım, zatın yücedir, seni övmek için kelime bulamıyorum, sen kendini övdüğün gibisin.)
 
Allah önce gönlümüze, "yani niyetlerimize göre"  Sonra ömrümüze göre versin. "Yani yaşantımızdaki gidişatımıza göre" İnşallah her şeyin hayırlısını versin. Hayırlı Beratlar...
 
Ayfer AYTAÇ
ayferaytac.com
 
Toplam blog
: 622
: 205
Kayıt tarihi
: 08.12.14
 
 

Gazeteci-yazar ..