Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mart '22

 
Kategori
Halkla İlişkiler
 

HAYIRLI HAKARET

HAKARET VE HAKİKAT

Hakaret davalarını oldum olası anlayamamışımdır. Hırsızsam; bana "Hırsız" diyen, niçin hakaret etmiş olsun ki? Olsa olsa, gerçeği onaylamıştır. Hırsız olmadığım halde bana bu sıfatı konduran varsa; mahkemede kanıtlayamazsa cezasını çeker.

Hakaret eden kişi 12 ay 20 gün hapis cezasına çarptırılmışsa; yalan söylediği, gerçeği gizlediği için çarptırılmıştır. Mahkemenin onaylamadığı hakaretin, hakaret edilene zararı olmaz. Hakaretin yine de bazı zihinlerde kuşkuya neden olabileceği olasılığına karşı caydırıcılık  amacıyla ceza verilmektedir.

İYİ HAL İNDİRİMİ

Benim vicdan yargım iy hal indirimini adil bulmuyor. Suçlunun cezasından indirim yapmak; suça prim vermek, suçu özendirmek değil mi? Yargı hak edilen cezayı saptamalı ve aynen uygulamalıdır.

HAPİS VEYA PARA CEZASI

Hakaret davalarında hakaret eden tarafa; ya hapis, ya da para cezası verilebiliyor. Hapis cezasında kişi evinden ve işinin başından uzaklaştırılıyor, gelir kaybına -para cezasına- uğrayabiliyor. Böylece hapis ve gelir kaybı nedeniyle para cezası  da verilerek, iki ceza birden uygulanmış oluyor.. Sözgelişi günlük  kazancıyla yetinen, o gün kazanamazsa aç kalan ; ya da programlı konserden konsere sahneye çıkmasI gereken ses sanatçısına verilen 12 ay 20 gün hapsin parasal maliyeti farklı olacak, hukukun aynı suça eşit ceza ilkesi yerle bir edilecektir.

Hakaret davalarında hapis cezası verilmemelidir.. Hakaret edenin gelir durumuna göre, asgari ücretin katları kadar caydırıcılık sağlayacak ölçüde para cezası vrilmelidir. Böylece cezada adil olunmalıdır.

HAKARETİN MUHATABI SOSYAL ORTAM

Hakaretin muhatabı, hakarete uğrayanın sosyal ortamı; eşi dostudur. Hakaret eden, hakaret ettiği kişiyi sosyal ortamında itibarsızlaştırmayı amaçlar. Sosyal ortamda itibar; oumlu akıllı ve olumlu vicdanlı davranışlarla sağlanır. Olumlu akıl ve olumlu vicdan, eğitimle mümkündür. Hakaret  suçu işleyen, sosyal ortamı yanıltarak zarara uğrattığı için; hakaret ettiği kişiye değil, sosyal ortama borçludur. Hakaret davalarında hükmedilen idari para cezaları; devletin gider dehlizlerinde soyutlaşacağına, oluşturulacak "Eğitime Katkı Fonu"na aktarılarak somutlaştırılmalıdır. Hakaret eden cezalandığını değil, eğitime katkıda bulunduğunu düşünmeli, sosyal ortam eğitimli ;  olumlu akıllı ve vicdanlı birey sayısını  artırmalıdır. Hakaret, beğendikleri tabirle; hayırlra vesile olmalıdır.

Ne dersiniz?

 

 

 
Toplam blog
: 121
: 31
Kayıt tarihi
: 26.10.20
 
 

01 Şubat 1933 Tirebolu -Giresun- doğumluyum. İstanbul Üniversitesinde Halkla İlişkiler dalında li..