Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Kasım '10

 
Kategori
Haber
 

Haykırdılar: "Balbay'a özgürlük. Hemen!"

Haykırdılar: "Balbay'a özgürlük. Hemen!"
 

Resimdeki A. Sertel, herkesten önce elini çabuk tutarak Balbay'a İzmir Basınının vefasını aksettirdi


Mustafa Balbay’ın, meslekteki 30’ncu yılında, İzmirliler, kendisini unutmadı. Arkadaşları ve sevenleri bir araya gelerek hep beraber haykırdılar:” Balbay’a özgürlük, hemen!” Ki o gazeteci Balbay, bundan 30 yıl önce, İzmir’de, Gazete İzmir’de 11 Kasım 1980’de stajyer olarak mesleğe başlamıştı.

Konak Belediyesi ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti işbirliğinde gazetecilikte 30’ncu yılını dolduran Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Mustafa Balbay’ın fotoğraflarından oluşan “Meslekte 30. Yıla Saygı” konulu bir sergi açıldı.

Balbay’ın geçmişten bugüne 47 fotoğrafının yer aldığı sergide, Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel ve Cumhuriyet Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Serdar Kızık, sembolik bir imza günü de gerçekleştirerek Balbay’ın son kitabı “Silivri Toplama Kampı ZULÜMHANE”yi imzaladılar. Duygusal anların yaşandığı sergi açılışı ve kitap imza gününde, katılımcılar hep birlikte Mustafa Balbay maskesi takarak, “tutuklu gazetecilere özgürlük” için uzun süre alkış tuttular.

Serginin açılış konuşmalarının öncesinde İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Ali Ekber Yıldırım, Mustafa Balbay’ın dünkü duruşmasında sergi açılışı nedeniyle İzmirli gazetecilere hitaben yazdığı mektubu okudu. Duygu dolu satırların yer aldığı mektup, salondan uzun süre alkış aldı, bazı katılımcıların göz yaşlarını tutamadığı görüldü.

DEMOKRASİ ÇIĞLIĞI

Sergi açılışında konuşan Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, “Hukuka hepimizin saygısı sonsuz ama bizim burada isyanımız ve bugün bir ses, bir çığlık olarak topluma yansıtmak istediğimiz; gerekçesi ortadan kalkan bir dava ile ilgili olarak, aslında sadece görevlerinin gereğini yerine getiren gazetecilerin bir haksızlıkla karşı karşıya olmalarıdır. Arkadaşlarımızın çok ciddi bir haksızlıkla karşı karşıya olduğunu düşünüyorum. Biz Mustafa Balbay’la mesleğe aynı yıllarda başladık, aynı heyecanları yaşadık. Bugün onun özgürlük günü olacağını düşünüyorduk ama duruşma 2011’e ertelendi. Biz bugün Mustafa Balbay’a özgürlük sesini, bu demokrasi çığlığını toplumun her kesimine yaymak için burada toplandık. O’na hasret kaldığımız günlerin hesabını kim verecek” diye konuştu.

Cumhuriyet Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Serdar Kızık ise Balbay’ın hiçbir zaman yalnız olmadığını vurgulayarak, şöyle dedi:

“Balbay niçin hala Silivri Zulümhanesi’nde haksız, hukuksuz bir şekilde tutuluyor? Çünkü hedef olduğu için, çünkü Cumhuriyet hedef alındığı için. Tutukluğunun ilk gününden itibaren geçen süreç bunu çok iyi gösteriyor.”

“BALBAY’IN AİLESİ DE TUTUKLU”

Son sözü alan Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel ise, uzun soluklu, duygulu konuştu. Mustafa Balbay’ın dünkü duruşmasını izlemek için Gazetecilere Özgürlük Platformu üyeleri olarak Silivri’de bulunduklarını anımsatan Başkan Sertel, sözlerine Balbay’ın mahkeme salonunda okuduğu şiirle başladı:

Vicdanlarınız granit kayadan daha da katı / Nerede bulalım bu vicdanı delecek avukatı / Vicdanlarınız buzdağı kadar katı / Nereden bulalım bu dağı delecek avukatı.”

Balbay’ın sadece kendisinin değil, ailesinin de tutuklandığını kaydeden Sertel, “Mustafa Balbay’ın sadece kendisi değil, eşi, çocukları ve sevenleri de tutuklandı. Bizim hukuka boynumuz kıldan incedir. Hukuka karşı asla bir direnişimiz olmaz. Balbay ve Tuncay Özkan da bunu söylüyor. Meslektaşlarımız yargılansın ancak özgür yargılansın. Tutukluluk süresi yeter artık denilen bir noktaya geldi. Bunun bir an önce son bulmasını istiyoruz” dedi.

Mesleğe 30 yıl önce İzmir’de başlayan Balbay’ın cezaevindeki ilk mektubunu da İzmir’den aldığını hatırlatan Sertel, şunları söyledi:

“İzmir Gazeteciler Cemiyeti olarak çok değerli bir üyemiz ve meslektaşımız olan Balbay’a sonuna kadar sahip çıkacağız. Balbay’a sahip çıktığımız için farklı kesimlerden zaman zaman eleştiriler de aldık. Ancak bütün eleştirilere rağmen tutuklu gazetecilerin özgür kalması adına sesimizi her platformda daha da çok yükselteceğiz. Biz Mustafa Balbay’ı seviyoruz ve bu hasretin bir an önce son bulmasını istiyoruz.”

İzmirli gazetecilerin yoğun ilgi gösterdiği serginin açılışına, Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, Cumhuriyet Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Serdar Kızık, Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, CHP Konak İlçe Başkanı Aytekin Tunus, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti yönetim kurulu üyeleri katıldı.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve Konak Belediyesi işbirliğinde Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde açılan “Meslekte 30. Yıla Saygı, Mustafa Balbay Fotoğrafları Sergisi” 30 Kasım 2010 tarihine kadar gezilebilecek.

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..