Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ocak '09

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Hayret ! Faizleri indirdik dolar yükselmedi

Hayret ! Faizleri indirdik dolar yükselmedi
 

Dün Akşam TC Merkez bankası Faizlerini 2 puan düşürdü, herkes şaşırdı. Ama Türk Lirası talebinde enteresan bir değişim görülmedi. Ve buna ultra ekonomistler şaşırıyor.Onların şaşırmasına da ben şaşıyorum.

MB faizi ne zaman düşürüyor, domino taşı gibi ; sırayla.FED faizi 0.25 düşürüyor, peşinden Avrupa Birliği Merkez Bankası (AMB) 0.50 baz puan düşürüyor.Sonra da koordineli bir şekilde ve aritmetik mantığa göre de TCMB 2.00 puan düşürüyor. Ne değişti? Körler sağırlar birbirini ağırlar.

Türkiye ticaretini US Dollar ve EURO ile yaptığına göre neye karşı faiz indirimi yapılmıştır.

Bu faiz indirimi Japon yeni veya Rus Rublesine göre yapıldı galiba.

Bu eylem , dış talep artışını sağlayama açısından ve cari açık regülasyonu açısından hiçbir önem taşımaz. Çünkü etkili bir kur değişimi sağlamaz. Sağlasa bile cari açık uzun vadede böyle regule edilemez o başka bir konudur.

Bu faiz indiriminin likidite artış etkisi göreceğiz. Türkiye’de bu faiz indirimleri reel faizi fazla etkilemiyor ancak yine de bir nebze faydası olabilir. Sermaye’nin geldiği yerlerle koordineli faiz indirirseniz bence likiditeyi de zor çözersiniz. Ama eğer Merkez Bankası Dolar ve EURO’ya karşı aşırı değer kaybedebiliriz diye faiz indirmemezlik yapıyorsa hata yapıyor bence. Ben olsam haftaya 3.00 puan daha düşürürüm.Dolar 2.00 TL yi geçemez.Böylece likidite sorunu nasıl çözülüyor görün. Taşlar bir yerine otursun bakalım. Bence TCMB boşuna TL’yi baskı altına alıyor. Baktın sorun var, artır faizi bitsin kriz.

Merkez bankası daha önce faiz indiriminin Dolar kurunda artık çok etkili olmadığını test etmişti .FED ve AMB faiz indiremeyecek bundan sonra TCMB ne yapacak bilemiyorum.

Eğer faizler düşürerek para talebini azaltıyorsak ve paramızın değerini düşürüyorsak FED bundan sonra nasıl parasının değerini düşürecek gerçekten merak ediyorum.Belli ki faiz enstrumanını kullanamayacak. Eğer bu ayarlamayı yapmak için para basmaya devam ederse ABD parası pul olma yoluna girebilir. Dikkat!

 
Toplam blog
: 105
: 3914
Kayıt tarihi
: 05.11.08
 
 

İ. Ü. İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler 1989 mezunuyum. 1993'ten beri uluslararası fındık ..