Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mayıs '08

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Hayrettin Karaca; "Tövbekar olmak çare değil. Günah işleme!..”

Hayrettin Karaca;  "Tövbekar olmak çare değil. Günah işleme!..”
 

Kurduğu TEMA Vakfı ile tanınan, “ kuraklığa, erozyona karşı mücadele veren, mevcut bitki örtüsünün korunması ve yenilerinin yetiştirilmesi alanlarında zorlu uğraşlar veren” Hayrettin Karaca’nın kitabı çıktı.

Çevre, ancak olduğu gibi korunabilir
Doğal olana sahip olmanın ne denli büyük bir ayrıcalık olduğunu ancak ülkemizde konunun sorumlusu kamu kuruluşlarında çalışan yetkililerin hatalı işler yaptığını ve bu zenginliğin değerini kavramadıklarını görüyor. Çevrenin ancak olduğu gibi korunabileceğini, bataklığı, çalılığı, çiçek soğanları, yangın sonrası ölü ağaçları ve içinde yaşayan büyüklü küçüklü canlıları ile çok hassas bir dengeye sahip olduğu gerçeğini kavrıyor.

Karaca'nın çocukluk yıllarından beri geliştirdiği tüketimde ölçülü olmayı savunan, paylaşımcı ahlak anlayışı bu süreç içinde daha da gelişerek bir sanayiciden çevreci bir anti kapitalist kişiliğe dönüştürmeye başlıyor. Uluslararası kapitalizmin büyük ölçekli üretiminin ve kâr hırsının nasıl bir çevre felaketine yol açtığını hem o süreçlerin içinde olan hem de derin bir doğa ve çevre sevgisine sahip bir insan olarak çok açık görüyor. Çelişkileri çoğu kimseden daha iyi değerlendirebiliyor. Sorunu yalnızca bir yenileme ve yeniden üretim sorunu olarak gören bir kısım sanayici ve iş adamı ile de zaman zaman çatışıyor. Bu konuda duyarsız kamu yetkilileri ile de hem çatışıyor hem de onları uyarmaya ve görüşlerini değiştirmeye çalışıyor.

Hayrettin Karaca, özellikle TEMA'nın kuruluşuyla birlikte, erozyonla mücadele, koruma, ağaçlandırma, habitat ve mikro klima oluşturma çabaları ile ilgili doğru politika ve uygulamalar yapabilmek ve bunun yasal çerçevesini kurabilmenin bilinçli bir kamuoyu oluşturmaktan geçtiğini ve özellikle genç insanların bilinçli katkılarının çok büyük önem taşıdığını görüyor. TEMA'nın okullarda ve dış ülkelerde örgütlenmesi çabaları bu konuda önemli başarılar getiriyor.

Çözüm: Yeni bir paylaşma düzeni
Küresel ısınmaya bağlı olarak Türkiye'nin 2025 yılından itibaren kurak iklim kuşağına gireceğini, suyun korunması ve ölçülü kullanılmasının çok büyük önem kazanacağını, bu amaçla yeni metotlar ve teknolojiler kullanılmasının zorunlu hale geldiğini anlatmanın yanı sıra, yapılan örnek uygulamalarla bu konuda bilinç ve beceri geliştirilmeye çalışılıyor.

Bu süreç içinde kayda değer bir örnek Karaca Arboterumu. Yaşayan ağaçlar ve bitkiler müzesi demek olan Arboterum, içinde binlerce tür barındırıyor. Bu türlerin kayıtları tutuluyor, geliştiriliyor, çaprazlanıyor, yeni melezler yetiştiriliyor. Benzersiz olanların yok olmaması sağlanıyor.Yaratılan ortamların görsel güzellikleri gezenlerin bitki ve ağaç sevgisini gelştiriyor, herkesi bu konuda çaba harcamaya özendiriyor.

Bu konuda Hayrettin Karaca'nın gösterdiği kişisel çaba ve emek hemen gidip ellerini öpmek isteği uyandırıyor.

Hayrettin Karaca, kitabın dokuzuncu bölümünde kendi çözüm önerisini de sunuyor:
<ı>Yeni bir paylaşma düzeni. Dünyanın karnı aç olanlarla gözü aç olanlardan oluştuğunu, üç kişinin servetinin kırk sekiz ülkenin servetine eşit olduğu bir dünyanın hiç de adil bir dünya olmadığınısavunuyor. “ <ı>Sanayinin dünyayı kirletmesinin ve çevreyi yaşanmaz hale getirmesinin temelden önlenmesi gerektiğini, bunun da kar düşüncesinden öte yeni bir tüketim ve paylaşım ahlakı ile mümkün olabileceğine” inanıyor

EROZYON DEDE
Hayrettin Karaca Kitabı
Söyleşi: Şengül Kılıç Hristidis, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 487 sayfa, 14 YTL.

 
Toplam blog
: 272
: 734
Kayıt tarihi
: 13.10.07
 
 

1959 Sinop Bektaşağa Köyü doğumluyum. Yaşamda, anlaşılacak bir şeyi olanlara ve bunu öğreti yapan..