Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ekim '13

 
Kategori
Evcil Hayvanlar
 

Hayvan haklarına saygı nerede kaldı? Öldürmek çare mi?

Hayvan haklarına saygı nerede kaldı? Öldürmek çare mi?
 

Bunun adı 'Toni' artık yaşamıyor ve onun gibi birçoğu....


Geyikli'yle tanışalı onyedi yıl oldu, o gün buranın bakirliğini sevdik, denizini sevdik, havasını sevdik, suyunu sevdik, köylüsünü sevdik, domatesini, patlıcanını, biberini sevdik. 

Çevremizdeki ağılları, koyunları, keçileri sevdik. Envayi çeşit börtü böceğini, yaban hayvanlarını sevdik. O yeşil kurbağların evin içinde dolaşmasını sevdik. Ekinlerin sarı başaklarını, mısırların püsküllerini sevdik. 

Sincapların çam ağaçlarının üzerinde gezinmelerini, gelinciklerin baharda tarlaları süslediğini gördük, sevdik. O yıllarda tüm sakinler doğayla iç içe yaşamak, ona uyum sağlamak için fideler, çiçekler dikme  gayreti içine girdik.

Bizler doğayla bütünleşmiş, doğanın  böyle kalmasından, bozulmamasından yanaydık. Zamanın durmasını isterdik, birgün hüzün verici olaylarla karşılaşmamak, zamana yenik düşmemek için.

Malesef beklenen sonun ergeç gelip kapınıza dayanmasına mani olamıyorsunuz. Geyikli son yıllarda hızlı bir yapılaşmaya, bakir tarlalar üzerine evler, siteler kurulmaya başladı. Tarım arazileri ve zeytinlikler imara açıldı, rant beklentileri yükseldi ve o güzellikler yavaş yavaş yok olmaya başladı.

Doğa, börtü böcek, insanoğlunun bitmez tükenmez hırsına yenik düştü, kullanılan öldürücü ilaçlar doğayı zehirlemeye başladı. 

Şimdi; Yanda, resmini gördüğünüz köpeğin adı, 'Toni'dir. Toni siteyle bütünleşmiş, üçüncü nesildir. Çok badireler atlatmış ölümlerden dönmüş, gıkı çıkmamış iyileşmiş siteyi ve sakinlerini sahiplenmiş mazlum ve uysal bir hayvandı toni... Denize gidenlere refakat eder, deniz kenarında şemsiyenin gölgesinde yatar, plajdan son ayrılan sakinle siteye geri dönerdi. Arsız ve şımarık  bir köpek değildi Toni.

Çocukların sevgilisiydi, yemeklerini onunla paylaşmaktan mutlu olurdu çocuklar. Toni diğer köpeklere karşı site sakinlerini korumakta gözü kara ve korkusuzdu.  Sitede devamlı kalanlara, dosttu, arkadaştı ve onların güven kaynağı, bekçisiydi.

Her yaz siteye gelişimizde arabanın sesini duyduğunda kuyruğunu sallıyarak koşarak gelir, koklar hasret giderir gibi mutlu olurdu. Yaz sonu dönüşümüzde ise arabanın peşinden bir müddet koşarak bizi uğurlardı. Genelde bunu tüm sakinlere yapardı.

Sevildiğini anlayan, birçok insandan daha dost  ve asil bir köpekti Toni...

İnsanoğlu gelip doğal yaşamlarını yok ettiği, bu hayvanların canlarını da almakta bir beis görmemektedir. Toni gibi birçok köpek yapılan şikayetler neticesinde, belediye tarafından zehirlenmişler acı içinde ölüme terkedilmişlerdir. 

- İşin kolay tarafı yok etmek, öldürmekmidir?

- Bu hayvanların kısırlaştırılması cihetine gidilmesi o kadar zor mudur?

- Yaşatmak yerine, öldürmeye formatlanmak niye?

15 Ekim 1978'de Paris'de UNESCO Merkezinde törenle yayınlanan Hayvan Hakları Bildirgesi'nde alınan kararlardan dikkat çeken hususlar şöyle;  

- Tüm hayvanlar eşit doğar ve eşit yaşama hakkına sahiptirler.

- Tüm hayvanların saygı görme hakkı vardır. Bir tür hayvan olan insan, diğer hayvanları yok edemez. Hayvanları kendi çıkarı için karşılıksız kullanamaz.

- HİÇBİR HAYVANA KÖTÜ VE ZALİMCE DAVRANILAMAZ. BİR HAYVANIN ÖLDÜRÜLMESİ ZORUNLU İSE BU, BİR ANDA VE ACI ÇEKTİRİLMEDEN YAPILMALIDIR.

- Evcil hayvanlar, uyumlu bir biçimde ve özgürlük içinde yaşama hakkına sahiptir.

- ZORUNLU OLMAKSIZIN BİR HAYVANIN ÖLDÜRÜLMESİ, YAŞAMA KARŞI İŞLENMİŞ SUÇTUR.

- Hayvanları koruma kuruluşları, devlet katında temsil edilmelidir. Hayvan hakları, insan hakları gibi yasayla korunmalıdır...

 Şu sorunun cevabını insanlara vermeliler; Bu hayvanları öldürenler, öldürülmesine icazet verenler, Aynaya baktığınızda ne görüyorsunuz? 

 
Toplam blog
: 465
: 1550
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Çevreye saygı, insanlık görevi olarak algılanmalıdır. Bankacılık ve finans yöneticiliği  uğraşım ..