Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ağustos '12

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Hayvan yetiştiricileri: “Bu kış zorlu geçecek!”

Hayvan yetiştiricileri: “Bu kış zorlu geçecek!”
 

KÖY KOOP GENEL BAŞAKANI YAKUP YILDIZ VE DSYB BAŞKANI KAMİL ÖZCAN


Kuraklığın artırdığı saman fiyatları nedeniyle yükselen hayvan yetiştiricilerinin feryatları iflasların ayak sesleri. Hem yetiştiricileri hem de birliklerini kara kara düşündüren samandaki aşırı fiyat yükselmesi karşısında yetkililerden tedbir alınması talebinde bulunuldu

Ülkede son zamanlarda hayvancılık sektöründe yetiştiriciler ve birliklerinden yakınmalar artmaya başladı. Et ve süt hayvancılığının temel besin kaynağı olan ve neredeyse “sarı altın” denecek kadar değerli bir ürün haline gelen saman fiyatlarının iklim şartlarındaki olumsuz değişikliklere binaen kuraklık nedeniyle aşırı yükselmesi, dikkatlerin büyükbaş hayvancılık sektörüne çevrilmesine neden oldu.

Geçen yıl iklim koşullarının kötü cereyan etmesi ve kuraklığın yoğunlaşmasının bu yıla yansıması bizim ülkemizde besi ve süt hayvancılığının temel besin maddesi olan saman fiyatlarının birkaç kez katlamasına neden oldu. Geçen yıl 5 lira olan samanın balya fiyatı bu yıl 12 liraya kadar tırmanınca milyonlarca büyükbaş hayvan yetiştiricisini ve birliklerini kara kara düşünmeye sevketti; 2012 yılı kışının çok zorlu ve meşakkatli geçeceği ortaya çıktı. Daha şimdiden binlerce hayvanın kesime gittiği belirtilmektedir.

Bu kapsamda Burdur Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB) Başkanı Kamil Özcan ile Köy Koop Genel Başkanı, Burdur Birlik Başkanı ve Burdur Küçükbaş Hayvan Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yakup Yıldız’a saman fiyatlarındaki artışı sorduk; aynı şekilde 2012 yılı kışının çok zor geçeceğinin altını çizdiler.

DSYB Başkanı Kamil Özcan, saman fiyatlarındaki artışın aslında perşembenin gelişinin çarşambadan anlaşıldığı gibi geçen yıldan belli olduğunu, ancak bunu kendilerinin ve yetiştiricilerin saptayamadığını belirterek hayvancılık sektörüne dış müdahalenin çok olduğunu, oysa hayvancılıkla ilgili uygulama ve politikaların saptanması aşamasında hayvancılık birliklerinin görüşleri alınmış olsa bu zaaflara uğranmayacağının altını çiziyor.

Kamil Özcan şu görüşleri savundu:

SIFIR FAİZLİ KREDİLER

ARZ-TALEP DENGESİNİ BOZDU

“Sektörümüzde sıfır faizli krediler nedeniyle yeni yeni işletmeler kuruldu. Bundan dolayı piyasanın arz-talep dengesi bozuldu. Yem fiyatları da aynı şekilde belli bir yükselme gösterdi. Bunun yanında saman fiyatları da…

SAMAN FİYATLARINA

HÜKÜMET MÜDAHALESİ ŞART

“Aslında hayvancılığı ilerleyen ülkelerde saman kullanılmaz ama Türkiye’de biz samanla besliyoruz. Şu anda samancılar fırsatçılık yapıyorlar. Bizim üyelerimiz de, hayvan yetiştiriciliği yapanlar da maalesef, hiç kalmamış gibi samana saldırıyorlar. Yani saman fiyatı 1 milyon da olsa alıcı bulacakmış gibi bir ortam var. Nasıl etimize sütümüze Hükümet tarafından müdahale ediliyorsa saman fiyatlarına da müdahale edilmelidir. Yoksa alıp başını gidiyor.”

İKLİM ŞARTLARI “SARI ALTIN”I, SAMAN FİYATLARINI ETKİLİYOR

—Saman fiyatlarının yükselmesinde kuraklık nedeniyle hasadın zayıflığının etkisi var mı Başkan?

—Tabii ki var. Normal şartlarda 1 dekardan 10 balya çıkıyorsa, şimdi yarıya düşmüş gibi bir durum var. Şimdi saman o kadar kıymetli bir duruma geldi ki, samancılar telefona çıkmıyorlar.

—Yani Sarı Altın dedikleri doğru yani…

SAMAN FİYATLARI ETİN, SÜTÜN FİYATLARINI DİREK ETKİLER

Özcan, “atalarımız boşuna söylememişler; sakla samanı gelir zamanı diye. Biz geçen sene samanı saklayamadık. Yani samanın zamanının geleceğini bilemedik. Bilemedi üreticilerimiz. Maalesef samanı hunharca harcadık, tarlada bıraktık, gömdük. Bu yıl da böyle bir sıkıntı yaşadık. Şu anda komşu ülkelerden saman ithalatı yapılması gerekir. İç piyasanın düşürülmesi için yetkililerin harekete geçmesi gerekiyor. Çünkü sütün maliyetini, etin maliyetini doğrudan etkileyen bir unsur.” Diye konuştu.

Saman fiyatlarının artışı konusundaki düşüncelerini sorduğumuz Köy Koop Genel Başkanı, Burdur Birlik Başkanı ve Burdur Küçükbaş Hayvan Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yakup Yıldız, “Son bir ayda ülke genelinde hayvan besleme maliyetlerinde yüksek bir artış olduğu görülüyor. Sarı Altın dediğimiz hayvancılıkta çok önemli bir materyal olan samanın şu andaki fiyatları hayvancılığa direk olarak etki ediyor.” Dedi.

Yakup Yıldız şu görüşleri ileri sürdü:

GEÇEN YIL 5 LİRA OLAN SAMAN FİYATI BUYIL 12 LİRA

“İç Anadolu, Ege ve Trakya’ya baktığımız zaman şu anda saman fiyatlarının 55–60 kuruş olduğunu, Doğu ve Güneydoğu’daysa 70 kuruştan işlem gördüğünü görüyoruz. Geçen yıl 5 lira olan saman fiyatlarının şu anda 12 liradan işlem görmeye başladı. Dolayısıyla süt hayvancılığı yapan, besi hayvancılığı yapan, hayvancılıkla uğraşan herkesin şu anda “bu kışı nasıl çıkarırım” düşüncesi içerisinde, bu fiyatlarla, bu maliyetlerle bu hayvancılığı nasıl sürdürebiliriz endişesi için de olduklarını görüyoruz.

BAKANLIĞA SÜT FİYATLARINDA AYARLAMANIN ZORUNLULUĞUNU İLETTİK

“Burada tabii ki, daha önce hayvancılılıkla uğraşmamış ama Ziraat Bankasından alınan kredilerle açılmış yeni çiftliklerin çok büyük sıkıntıya gireceğini düşünüyorum. Bir yıl sonra bunların yavruları düve ve dana safhasına gelmedi, dolayısıyla bunların süt verimleri de olmadığı için direk beslenme maliyetleri çok fazla. Hatta son bir iki gün içinde fiyatlardaki 1–2 liralık artışlar da bunları direk olarak etkiliyor. Biz Ankara’da geçen hafta Bakanlıkta yapılan çalışmalara bir yerde destek amacıyla, bu fiyatların çok yüksek olduğunu, süt fiyatlarında yeni bir ayarlama yapılması gerektiğini, bu saman konusunun ciddi anlamda bir çözüm bulunması gerektiğini yetkililere aktardık.”

1 LİTRE SÜTE 1,2 KG YEM ORANI DÜŞÜK BİR STANDART

Bugün ülkemizde bir litre sütün 1,2 kg yemle eşdeğerli uygulandığını, bu oranın dünya ve AB standartlarının çok altında olduğunu vurguladı

DÜNYADA SÜT FİYATLARI DÜŞÜK DEĞİL, ZİRA ORALARDA SÜBVANSİYON VAR

“Aslında süt fiyatlarına baktığınız zaman dünya devletlerinde ve AB ülkelerinde süt fiyatları düşük değil.”Diyen Yıldız “onlardaki beslenme ve üretim maliyetleri çok düşük olduğu için ve bir de sübvansiyonlarla bu çiftçiler, kooperatifler direk olarak desteklendiği için bir bakıma bu kriz demeyeyim ama bu sıkıntı onlara yansımıyor.” Şeklinde konuştu.

Yakup Yıldız sözlerini şu görüşlerle tamamladı:

HAYVANCILIK AÇISINDAN BU KIŞ ÇOK ZOR GEÇECEĞE BENZER; HAYVANLAR KESİME GİDEBİLİR

“Ülkemiz de öyle görülüyor ki, bu kış zor şartlarda geçeceğe benziyor. Eğer maliyetler kurtarmıyorsa, 100 tane hayvanı olan bir işletme sahibi bunların 25–30 tanesini kesime göndererek, yani işletmedeki hayvan sayısını azaltarak işe devam etmek isteyebilir. Bu yıl iklim şartları son derece olumsuz geçti. Hasat zayıf. Dolayısıyla saman balyaları istenen düzeyde değil. Ben öyle sanıyorum ki, Bakanlığın bu konuda, özellikle maliyetler konusunda saman tedariki konusunda ciddi anlamda önlem alması gerekiyor.”

 
Toplam blog
: 510
: 505
Kayıt tarihi
: 04.04.08
 
 

"Cv" Dedikleri Özgeçmişim 1953 yılının karanlık günlerinde Haziran ayının 24. günü, ağaçların mey..