Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mart '15

 
Kategori
Hayvanlar Alemi
 

Hayvanlarda aile bağları

Hayvanlarda aile bağları
 

Yavru ayının anne kucağında uyumasının güzel görüntülerinden biri


Hayvanlar üzerinde yapılan deneyler sonucunda köpekler sahiplerini gerçekten seviyorlar. Bilim, hayvanların duyguları olduğu konusunda hep şüpheyle yaklaşıyordu.

Ancak, Newsweek dergisinin yeni sayısındaki habere göre yapılan araştırmalar, hayvanların da duygularının olduğunu ve her birinin farklı kişilikler sergilediğini ortaya koyduğu görüldü.

Köpekler, sahiplerini gerçekten seviyorlar. İlk olarak Charles Darwin hayvanların duygulardan yoksun olduğunu açıkladı.

Daha sonra onu takip eden öğrencileri de bunu onayladı ve bu düşünce, zamanla sorgulanamaz bir dogma halini aldı.

Hayvan severler ve bazı şüpheci bilim adamları, bu yargıyı hiçbir zaman benimsemediler. Ünlü araştırmacı Jane Goodall, 1960'larda hayvanların duyguları olmadığı yönündeki fikirlere ilk başkaldıranlardan biriydi.

Özellikle çocukken tanıdığı "Rusty" adındaki bir sokak köpeği onu çok etkilemişti. Goodall, daha sonra Afrika'da yaptığı araştırmalarda yaşamlarını takip ettiği şempanzelerin her birine numara yerine özel isimler verdi.

Goodall, ilk defa onların davranışlarını tanımlarken "mutluluk, depresyon ve keder" gibi insana özgü duygusal terimleri kullandı.

İlk zamanlar Cambridge Üniversitesi'ndeki otoriteler bu araştırmaya burun kıvırdılar, ama daha sonra araştırma tam olarak reddedilmedi.

Goodall'ın öncülüğünü yaptığı bilimsel disiplinlerin ışığında bugün sadece şempanzelerin değil, kedilerin, köpeklerin, kuşların, farelerin, hatta ahtapotların bile duygusal tepkiler verdiği saptandı.

Hayvanlarda görülen en önemli temel tepkilerinden olan "korku" Bilim adamları korkuyu barındıran organizmanın "sevgiye yakın duygular" besleyebileceğini de öne sürüyorlar.

Örneğin şempanzeler, anne ve babası olmayan bebek şempanzeleri evlat ediniyorlar. Atlar, ahırlarına o kadar alışıyorlar ki başka bir yerde uyuyamıyorlar.

Balinalar çiftleşme öncesi adeta flört eder gibi bir tür dans sergileyip birbirlerini etkilemeye çalışıyorlar.

Araştırmalara göre en gelişmiş duygusal zekâya sahip olan hayvan ise köpek. Tarih öncesi çağlardan beri insanın yanında yer alan köpek insanın mimiklerinden duygusal tepkisini çok rahat anlatabiliyor.

Texas Üniversitesi’nden Biyolog Samuel Gosling, hayvanlardan bazılarının insanın temel kişiliğini belirleyen "uysallık, sosyallik, etkileşim, duygusal istikrar ve ehil olma" gibi özelliklere paralellik gösteren özellikler gösterdiğini açıkladı.

Hayvanlar arasında en çok uyum sağlayanların başında kedi-köpek olduğu tespit edilmiştir. Tel Aviv Üniversitesinden Joseph Terkel'in 170 çift kedi- köpek üzerinde yaptığı araştırmaya göre beraber yaşayan bu hayvanların 2/3'ü gayet uyum içerisinde yaşamayı başarmıştır.

Bu tür araştırmalar, duygusal verileri ortaya çıkardığı gibi etik açıdan da pek çok soruyu beraberinde getirdi.

Duyguları olan bir varlığı, kafeste tutmak, küçük kulübelerde beslemek, üzerlerinde deneyler yapmak, adil ve ahlak kurallarına uygun değildir.

Tamamen içgüdüsel bir şekilde aile bağları hayvanlar Âleminde de oldukça sıkı.Şimdi aşağıdaki hayvanların doğal hallerine keyifle bir göz atalım.

  hayvan-aile

Yavru ayılar annelerinin sözünden çıkmazlar.  

                                                                                                 Hayvanlarda aile bağları ile ilgili görsel sonucu

Yavru şenpanzeler anne, baba sevgisiyle birlikte daha güçlüolurlar. 

 Hayvanlarda aile bağları ile ilgili görsel sonucu

Yavru  kediler birlikten kuvvet doğacağını bilirler. 

Hayvanlarda aile bağları ile ilgili görsel sonucu

Yavru penguenler birlikte el ele tutuşarak daha çok güçlenirler.

 

 

 

Kıymetli okurlarımıza saygılar sunuyorum.

Mehmet BURAKGAZİ / MERSİN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                 

 
Toplam blog
: 608
: 2204
Kayıt tarihi
: 12.04.12
 
 

Bingöl'de, Baharın son ayında, ikindi üzeri un ambarı (kiler) arkasında, ebesiz, hemşiresiz, Emin..