Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Aralık '19

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Hayvansever Ne Demek?

Başlıktaki soru takıldı geçen gün aklıma: Hayvansever ne demek?

Hoppalaaa! Bu da nerden çıktı şimdi?, demeyin lütfen. Hayvansever ne demek?

TDK sözlüğüne göre hayvansevere: Hayvanları seven, haklarını koruyan, onlara iyi davranan;.genel olarak da: bütün hayvanları seven, onları koruyup kollayan, evinde hayvan besleyen kişi diyebiliriz.

Adam sadece köpek seviyor. Kedi görünce cin çarpmışa dönüyor! Kadın kedi hastası. Köpekleri aklına bile getirmiyor. Fellik fellik kaçıyor onlardan. Doğasından gelen kedi düşmanlığına kızıp, kafayı takıp, sırf bu yüzden köpeklere gıcık olan, hatta onlardan nefret eden Tiplere de şahidim! Karşısındakinin hayvan olduğunu unutup, onu bir insan gibi yargılamaya kalkan sivri zekalı(!) zibil memlekette.

Teyze kedici. Pisi pisi denince aklı çıkıyor, akan sular duruyor. Köpeğe gaddar, eniğe merhametsiz.

Amca kuçu kuçusunu dizinin dibinden ayırmıyor. Evlattan farksız köpeği. Ama tutturmuş bir ninni: “Kedi nankördür nankör!” Dilinde hep aynı nakarat: “Bencildir kedi!” Nankörün, bencilin ağa babasının kendisi olduğunu bilemeden, fark edemeden göçüp gider bu diyardan zavallım! Ademoğlunun muhatabında en önce kendi özelliklerini farkettiğinden habersiz…

Kimi akılsıza göre; kedi sevmek sadece kadınların hakkı. Köpek sevmek, erkeğe yakışır yalnızca.

Kimi dangalak, kuş sevdasından dem vururken… Güvercininin kanadını bantlar; evcilleştirme niyetine! Kimi şuursuz; muhabbet kuşunun, papağanının kanadını keser; çabuk alışıp kölesi olmalı beslediği!

Arkadaş, hayvanseverim, diyor. Avcı! Cana kıyıyor zevkine! O nasıl hayvan sevmekse artık?!

Seninki balık delisi. Lakin, kuşun Uçtuğunu biliyor bir tek! Habitatı bununla sınırlı.

Arkadaş! Ya ben hayvanser ne demek?; bilmiyorum. Ya bunlar benimle kafa buluyor.

Sahiden hayvanseversen eğer…

Kuşu da seveceksin balığı da. Tavuğa da merhamet edeceksin ördeğe de. Güvercinleri de sev; uçmalarını engellemeden… Civcive de bak, yerin varsa.

Atlara eziyet eden şerefsizlere ses etmiyorsan… Bizden değilsin. Sirk hayvanlarına; yunuslara, fillere, maymunlara üzülmüyorsan… Hayvanseverim, diye geçinme. Hele, ayıyı vurup, postunu duvara asıyorsan… Ceylana, geyiğe kıyıp, üzerine ayağını basıyorsan... Bir de poz veriyorsan; utanmadan, arlanmadan; hayasızca… Ben sana insan diyemem. Ne olduğuna, kim olduğuna kendin karar ver!

Ez cümle, hayvanseverin tanımı, taaa yazının en başında yapıldı. Tek bir canlı türünü seven, gerçek hayvansever olamaz. Olsa olsa, bencil bir takıntıdır onunki. Harbi hayvansever, tüm canlılara hürmet eder. Onların daimi yaşam ortakları, vazgeçilmez dostları olduğunu unutmadan, aklından çıkarmadan...

 

 
Toplam blog
: 1349
: 1777
Kayıt tarihi
: 30.01.11
 
 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler veTanıtım, A.Ö.F. Adalet Yüksek Meslek ..