Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Kasım '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Hazan mevsiminin rengarenk sebzeleri

Hazan mevsiminin rengarenk sebzeleri
 

Çocukluğum aklıma gelir zaman zaman. Yakınımızda kurulan pazara gidip sebze meyva aldığımız günler....

Sonbahar gelince nedense ilkbahardan başlayarak yaz boyunca yediğimiz sebzeler bir anda yok olur, onun yerini lahana vb sebzeler alırdı. Kışın da kurutulmuş sebzeler ve bakliyat ürünleri.

Şimdilerde seracılık sayesinde bir çok sebzeyi markette pazarda bulmak olanaklı. Ama sebze ve meyveyi mevsiminde yemenin tadı da bir başka.

Sonbahar burada rengarenk sebzelerin satıldığı bir mevsim ve o sebzelerin tadı da bir başka. Beslenme konusunda uzman değilim ama duyduklarım ve okuduklarımdan özellikle renkli sebze tüketmenin sağliğa yararlı olduğu.

Havuç bizim bildiğimiz rengin dışında kırmızı ve sarı renklerde ortaya çıkar. Japon turpu olarak bilinen uzun turp kırmızı rengi ile salataya renk katar. Patates renk renk... Özellikle Ingilizcede YAM denilen tatlı patates türü sarı eflatun ve bizim kendi yetiştirdiğimiz bayaz renkli patates... Sonra diğer ülkelerde özellikle Çin de yetiştirilen sebzeler... Birini ekledim yiyecek sepetine... Yeşil renkli olanı... Çingensai deniliyor. yemeklerimize renk katıyor.

Ayrıca serada yetiştirilen bezelyenin tanesiz türü... İçinde minicik taneler belli belirsiz daha kalın kabuklu ama çiğ bile yense tadı güzel...

Kayınvalidemin ektiği turplar, lahanalar, çingensai bir iki hafta içinde toplanacak hale gelirler. Bu sebzeler hemen her gün değişik yemek türleri ile soframızı süsler.

Et ve balık da bu sebzelerle birlikte tüketilir ama özellikle lifli bitkilerin sağlığa yararlı olması nedeniyle kendi adıma bu tür sebzeleri tüketmeyi yeğliyorum. Lahanayı ince ince kıyıp bazan kolestrol oranı düşük mayonezle karıştırıp yenince karnı doyuyor insanın...

Yurdumda yıllardır sonbahar mevsiminde bulunmadım. Pazarlarımız nasıl değişti bilmiyorum ama yurdumda da lezzetli bir dolu sebze var...

Hadi bu akşam sofranızda sebzelerden oluşan yemekleri ailenize sunun... Çocukların İSTEMEM diyen yüzlerini görür gibiyim. Ama onlara da sağlıklı beslenmede sebzenin yararını öğretelim.

Saygılarımla

 
Toplam blog
: 397
: 1111
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1955 Niğde doğumluyum. Ancak Japonya'ya gelene kadar yaşantımın büyük bir bölümü Ankara'da geçti. Ka..