Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Aralık '17

 
Kategori
Güncel
 

Hazine Arazileri ve Kamu Taşınmazları Satımındaki Son Gelişmeler

Hazine Arazileri ve Kamu Taşınmazları Satımındaki Son Gelişmeler
 

Hazine arazileri ecri misille kullananlara öncelikle ihale edilecek.



Hazine arazilerinin kullanıcısına satılacağı yönündeki haberler bu arazileri ecri misille elinde tutan vatandaşlar için umut oldu.

Yıllardır işledikleri , konut yaptıkları arazilerin ihale usulüyle önceliği kiracısında olmak üzere taksitle satılacağı haberleri üzerine vatandaşlar konuyla ilgili yasa tasarısının torba yasayla düzenlenerek açıklığa kavuşmasını beklemektedirler.Hatay’da zirai ve turistik faaliyetlerde yıllardır işlenen ihya edilen hazine arazilerinin vatandaşlara satımı konusunda yetkililerce yapılan açıklamalar konuyla ilgili yasal düzenlenmelerin yakında çıkmasını umut ediyorlar.

Hazine arazileri ve kamu taşınmazları konusunda Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın açıklamaları yasal düzenlemeler ve ayrıntıları hakkında açıklayıcı bilgi veriyor. Maliye Bakanın açıklamasına göre;
KAMU TAŞINMAZLARININ EKONOMİYE KAZANDIRILARAK BÜTÇEYE KAYNAK OLUŞTURULMASI İÇİN ÖNEMLİ DÜZENLEMELER YAPILIYOR
Hazineye ait olup, belediye mücavir alan sınırlar içinde tarımsal amaçlı kullanılan arazilerin kullanıcılarına doğrudan satışının önü açılıyor. Satın alınan araziler sadece tarımsal amaçlı kullanılacak.

2011 yılında 2B Kanunu çıkardık. Bu kanunla belediye mücavir alan sınırları dışında bulunan tarım arazilerinin kullanıcılarına doğrudan satışına imkan veren bir düzenleme yaptık. Başarılı bir düzenleme oldu. Bu arada, belediye mücavir alan sınırları içinde olan ve tarım arazisi olarak kullanılan Hazineye ait yerlerin satışına ilişkin yoğun talepler oldu. Torba yasa tasarısında yapacağımız düzenleme ile bu taşınmazların da kullanıcılarına doğrudan satışına imkan sağlayacağız. Ancak bu defa taşınmazı piyasa fiyatı ne ise o fiyattan satacağız. Bizden bu yeri alan vatandaş da bu araziyi sadece tarımsal amaçlı olarak kullanmaya devam edecek.

- Kamu lojmanları satışa çıkıyor. Elde edilen gelir hem bütçeye kaynak olacak hem de gerekli olan yerlerde yeni lojmanların yapımında kullanılacak.

Kamunun elinde çok sayıda lojman olarak kullanılan eski binalar var. Bunların depreme dayanıklılığı da söz konusu değil. Esasen bu binaların yıkılması gerekir. Bazen de şehirlerin merkezi noktalarında kalmış lojmanlar var. Bunların da buralardan kaldırılması lazım. Bu lojmanların birçoğunun ne tapusu ne de oturma ruhsatı var. Bakım masrafları da yüksek. Hükümet olarak bu durumda olan lojmanlarla ilgili yeni bir yasal düzenlemeyi Meclise getiriyoruz. Asgari 10 yıldan fazla ömrü olan, şehir merkezlerinde kalan kamu lojmanlarını Maliye Bakanlığı marifetiyle elden çıkaracağız. Esasen bu binalar, satın alındıktan sonra kullanılmayacağı için yıkılıp yerlerine yeni binalar yapılacak. Bu yerleri, ihale ile en fazla bedeli verene satacağız. Kat mülkiyeti tapusu olan lojmanlarda, içinde oturan memurlarımız da ihalede oluşan en yüksek bedeli verirse öncelikle onların alım hakkı olacak. Tabi burada savunma, güvenlik, adalet gibi birimlerin kullanıldığı yerler için bu satış söz konusu olmayacak. Bu lojmanların satışlarından elde edilen gelirler, yine öncelikle yeni lojmanların yapımında kullanılacak.

Turizm yatırımcılarına büyük bir fırsat getiriliyor. Turizm yatırımcıları kira sürelerini 49 yıla uzatabilecekler, isterlerse tesislerin olduğu yerleri satın alabilecekler.

Sahillerimizde birçok yerde turizm işletmeleri Hazineden aldıkları yerler üzerinde otel yatırımlarını yaptılar, buraları kullanıyorlar. Hazineden alırken 49 yıla kadar irtifak hakkı tesis edilmiş. Ancak şimdi görüyoruz ki bunların birçoğunun süresi bitmeye yakın. Beş yıl, on yıl süresi kalan işletmeler var. Bu işletmelerimiz buralarda yatırım yapmak istiyor. Bankalardan kredi kullanmak istiyorlar, süre çok az kalınca bu imkanları kullanamıyorlar. Hükümet olarak turizm sektörünün içinde bulunduğu durumu da dikkate alarak bu işletmelerimize bir imkan getirmek istedik. Meclise sevk ettiğimiz yasa tasarısında bu konuya ilişkin düzenleme yaptık. Bu düzenleme yasalaşırsa, 49 yıllık kira süresinin bitimine ne kadar kalırsa kalsın yeniden kira süresini 49 yıla tamamlayacağız. Yatırımcımız isterse, bu yeri bedelini ödeyip satın da alabilecek. Böylece ülkemiz ekonomisine önemli katkılar sağlayan bu turistik tesislerde yeni yatırımlar yapılacak, Türk turizmi kazanacak.’

Zirai veya turistik faaliyetlerde ecri misil ödeyerek yıllardır işledikleri, kullandıkları arazilerin değerinde ve taksitle satımı; çiftçilere, üreticilere, yatırımcılara ağırlaşan ekonomik koşullarda bir soluk alma olanağı taşıyacak.

İşlenmeyen arazilerin satım amacına bağlı olarak kullanılması durumunda tarımsal üretim de kırsal kalkınma da artacaktır. Ranta fırsat vermeden çiftçilere, köylülere yapılacak sağlıklı devir , genel refahın ve gelir adaletin dengelenmesinde de olumlu etkisi olacaktır.
 

 
Toplam blog
: 44
: 470
Kayıt tarihi
: 09.09.13
 
 

 Merhaba. Yazmak, yazılarımı okuyucuyla paylaşıp onlarla birlikte öğrenmek için basladım bu yazın..