Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Aralık '16

 
Kategori
Kitap
 

Hazır dolarla yatıp kalkıyoruz

Hazır dolarla yatıp kalkıyoruz
 

Dolarla yatıp kalktığımız şu günlerde, dolarla ilgili bir kitap okuyayım, nazire olsun dedim.

Cengiz Özakıncı'nın 'ABD Emperyalizminin Çökertme Planı ve İşgallerin Perde Arkası/ Euro-Dolar Savaşı' adlı kitabını okudum.

2005 yılında, Otopsi Yayınlarından çıkmış. Türü, ekonomi-politik yazılar, sohbet, makale. Sayfa sayısı 156.

*

Kitap üç bölümden oluşuyor.

İlk bölümde, yazarın ABD'li iki mektup arkadaşıyla internet üzerinden mailleşmelerinden oluşuyor. Hakikaten nefis yazışmalar. Sohbetler de, ABD üzerine, emperyalizm üzerine, ABD'nin menfaati için ve ekonomisi sağlama almak için yaptığı sinsilikler üzerine, solun durumu üzerine eletirel ve edebi değeri olan yazışmalar...

İkinci bölümde, William Clarke'nin Amerikan medyasında sansürlenen makalesi yer alıyor.

Üçüncü bölümde de, 'Türk Basınında Euro-Dolar İrdelemeleri' başlığıyla gazetelerdeki ekonomi köşelerinden alıntı yazılardan oluşuyor.

*

Doğrusunu söylemek gerekirse, üçüncü bölümü okumadım, ama ilk bölümle ikinci bölümü baştan sona okudum.

İlk bölümdeki yazışmalar hem zevliydi, hem de öğretici. İkinci bölümdeki makale ise çok cesur ve öğreticiydi.

İkinci bölümdeki, William Clarke'nin sansürlenmiş makalesinde şunu diyor: Irak'ın devrik başkanı Saddam, petrol satışlarını dolar üzerinden yapmayı bırakıp, Euro'ya geçmesinden sonra, ABD Irak'ı işgale yeltenmiştir. Bunu da bir güzel demokrasi getirme olarak sunmuştur. Amaç yalnız kendi menfaatidir. Petrol satışlarının Euro üzerinden yapılması demek, ABD'nin şu an ki gücünün sonlanması demektir.

*

Hüsnü Mahalli twitlerinde şöyle diyor:

"Libya'da 4 yıldır herkes herkesi boğazlıyor, boğazlattırıyor. medyada haber yok; Suriye ordusu Halep'i katillerden temizliyor, medyada kıyamet!"

"Beş Körfez ülkesi 20 aydır Yemen'e saldırıyor, ama medyada tek bir haber yok; Suriye ordusu Halep'i teröristlerden temizliyor, medyada kıyamet!"

İşte, Amerikan tıynıyeti budur. Demokrasi götürme amacının arkasında, sinsi bir art niyet ve ekonomik bir menfaat vardır.

Suriye 5 yıldır yanıyorsa sebebi ABD'nin ta kendisidir. Demokrasinin zerresini barındırmayan Suudi Arabistan, etrafındaki ülkelere saldırsa bile, ABD'den ses de çıkmaz soluk da. Çünkü, ABD'nin bir numaralı menfaat dostudur.

*

Rusya'daki Yahudi nüfusun -İsrail kurulunca göç eden çok oldu- Hazar Türklerinin soyundan geldiğini iddia ederdim ben. Aynı iddiayı Cengiz Özakıncı da savunuyor.

Hazar Türkleri, Musevilik dinini kabul etmiş tek Türk topluluğudur.

*

Hazır gündem doların yükselmesi ya. Yandaş bir gazeticinin 'aptallıklar kitabı'na girmeyi garantilemiş, beyin yakan twitini de yazıya alalım:

"Dolar 3.30 olmuş. Olsun. Bize ne elâlemin parasından. Amerika düşünsün."

Dolar şu an 3.50 TL.

Cumhurbaşkanının halka yaptığı 'Yastık altındaki dolarları bozdurun' çağrıları da kâr etmedi.

2 sene önce normal bir memurun maaşı 1000 dolardı, şimdi 700 dolar, yok olan 300 dolarımızı da ABD mi düşünsün, a be yandaş yazar?

-Mustafa Yıldırım - 17.12.2016 

 
Toplam blog
: 480
: 715
Kayıt tarihi
: 03.11.12
 
 

Konyalıyım. Edebiyat okudum. Amatör yazar ve şairim. ..