Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Şubat '13

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Hazır meyve sularında, sıvı sabunun içine konulan maddeler mi var?

Hazır meyve sularında, sıvı sabunun içine konulan maddeler mi var?
 

Ülkemizde ‘at izi ile it izi’ birbirine karışmaya başladı.

Öyle ki; ülke insanlarının hiç birinin sağlıklı yaşam imkânı kalmadı…

Her gün değişik bir alanda, yaşama kastedenler çıkabiliyor…

Bunları sırf katiller için söylemiyorum. Bir insanın canına katleden katil ile onu gıda yönünden zehirleyen arasında ne fark var?

Bence gıda zehirlenmesine neden olanlar, ömrü biraz daha uzatıp, insanları yavaş yavaş öldürüyorlar. Katiller ise anında infaz!

Bu olaylar sadece bizim ülkemize has olaylar değil. En gelişmiş ülkeler olarak gördüğümüz Avrupa’da da benzerleri yaşanıyor. Son örnek; Lazanya’nın içine konulan etin at eti olduğu kesinleşti. İsviçre kökenli bir şirket aracılığı ile tüm AB ülkelerine dağıtımı yapılan bu hazır yiyeceklere konulan etin “At” eti olduğu tespit edilerek, hazır lazanyaların toplatılması istenildi.

Bundan çok önceleri, 80’li yılların başlarında Adana’nın en lüks mahallesindeki (Reşat Bey)kasapların eşek eti sattıkları tespit edilmişti. O zamanlar Adana’da görev yapıyordum. Kasaplara yapılan baskınlarda bizzat görev aldım. O zaman, bir uzmanın söylediğini hiç unutmuyorum. “Eşek eti ile kuzu eti birbirine çok yakındır. Ayrıt edilmesi çok zordur!”

Sizin anlayacağınız dünyanın her yanında kolay para kazanma hırsıyla dolu bir sürü insan yaşıyor. İnsan dediğime bakmayın. Bu tür insanlar, ne kadar insansa, işte o kadar insanlar!..

Son günlerin tartışılan konusu “Helal Gıda” bu tip olayların önüne geçebilir mi?

Ben geçebileceğini sanmıyorum. “Helal Gıda” adı altında ‘Domuz eti’ satarlarsa hiç şaşırmam!

İnsanları elinde delil olmadan suçlama diyenler çıkabilir. Gündemi yakından takip eden birisi olarak, bu tip olayları her gün yazılı ve görsel basında görüyoruz. Halk olarak bu tür olaylara ne gibi tepki veriyoruz? Duyarlı olanlar bu ürünleri almamaya çalışıyor.

Gelelim yeni tartışma konumuza:

Prof. Dr. Canan Karatay, sıvı sabunlarda kullanılan aromatik katkıların meyve sularında kullanıldığını söyledi.

Televizyon kanalları arasında dolanırken, A Haber’de yayınlanan bir programa takıldım. Konuk Prof. Dr. Canan Karatay’dı. Söyledikleri korkutucuydu. Ortaya öyle bir iddia attı ki; tüylerim diken diken oldu.

Prof. Dr. Canan Karatay, "meyve suyu diye vatandaşa kimyasal karışım içiriyorlar. Vatandaş meyve suyu içtiğini düşünüyor ama bu aromatik katkıların aynısı sıvı sabunlara da katılıyor. Çilekli sabun, elmalı sabun gibi "dedi.

Aşırı meyve ve suyunu tüketmenin sakıncalarına da değinen Karatay "meyve ya da meyve suyunda bulunan früktoz sık sık sağlık sorunlarına yol açabilen bir şekerdir. Öyle ki früktoz alkol ürünlerinin gösterdiği hasar kadar insan vücuduna zarar verir. İnsan karaciğeri devamlı olarak früktozu yağa çevirdiğinden hem metabolik rahatsızlıklara neden olur hem de obeziteye" uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Canan Karatay; meyve suyu yerine posasıyla birlikte meyve tüketmenin daha sağlıklı olduğun da söyledi.

Şimdi meyve suyu üreticileri Canan Hanım’a ateş püskürecekler. Hiç kendi yaptıklarını görmeyecekler.

Netice itibarı ile Canan Karatay gibi cesur bilim insanlarının ortaya çıkması ve halkı uyarması gerekiyor.

Asıl halkı uyarması gereken kesim, küçük çıkarlar uğruna halkı kandıranlarla mücadele bile etmiyor.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..