Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Aralık '09

 
Kategori
Eğitim
 

Hazır yıllık plan bulunur!

Hazır yıllık plan bulunur!
 

Direklere yapıştırılmış bir ilan...


Genelde yazdıklarımda giriş gelişme sonuç kuralına uymaya çalışırım. Belki biraz klasik bir 'yazmaya çalışan' olabilirim ama bu sefer dayanamayıp direk konuya giriyorum. Hatta konuyu yandaki resimle özetlemiş gibiyim. Böyle bir yazının yazılabileceği durumuna gelmiş olmak bile beni bir hayli üzüyor.

Evet yanlış okumadınız. Bu bir ilan. Caddelerdeki kalınca direklere yazılmış bir ilan, hem de vergisiz. Güzel bir ilan olsa gerek ki ve kendilerini bu konuda gayet iddialı görüyorlar ki böyle göğüslerini gere gere heryere bu ilanı asabilmişler.

Durum tabi ki ilanın vergisiz olması değil. İlanın değersiz olması hiç değil. Durum bir hayli ciddi. Bir sektörün başlangıcının ilanı. Hem de çok ama çok trajik bir sektörün başlangıcı. Domuz gribi virüsünün insanlar tarafından geliştirildiği ve sonrasında aşısının bir sektör haline gelmesi kadar trajik olmasa da. (Bu aşı sektörü safsatasına inanmış değilim bunu da belirteyim.)

Konu dışına çıkmadan bilmeyenlere kısaca anlatmış olmak bilenlere anımsatmak için şu yıllık plan, zümre tutanağı kavramlarını hatırlatayım. Tabi bu kavramları öğrenip de unutanlara hatırlatmak ise zaten bu yazının amacı. Yıllık plan, eğitim-öğretimin planlı bir süreç olduğunu gösteren en önemli belge. O yıl içerisinde, o derslerdeki en önemli hedefleri ve bu hedeflere nasıl ulaşılacağını içeren bir döküman. Öğretmenin not defteri. Çalışma planı. Planlı bir sürece riayet edildiğinin en önemli kanıtı. Denetleme öncesinde istenecek ilk belge. Bir sonraki yıl için ise, önemli bir rehber.

Biz öğretmenlerin bu planları, okulun ihtiyaçlarını karşılayacak, okulun imkanlarına uygun şekilde hazırlamamız beklenir. Öğrencilerin giriş özelliklerine uygun hedeflerin oluşturulması ve bu planda belirtilmesi gerekir.

Zümre tutanağı ise, okuldaki bir branş ve/veya yakın branş öğretmenlerinin uygulamalarındaki birliğin sağlanması, ölçme değerlendirme uygulamalarındaki eş güdümün sağlanması, okul uzak ve yakın hedeflerinin belirlenmesi için o öğretmenler tarafından yapılan toplantı sonucu tutulan tutanak.

Aslında tam anlamıyla açıklamayan bu ifadelere bakıldığında bile bu iki dökümanın titizlikle hazırlanması, saklanması güncelleştirilmesi ve bu dökümanlara uyulması gerektiği anlaşılabilir.

Dünyanın yeterince küçüldüğü bir çağda bilgiye ulaşmak iyice kolaylaştı. Biz öğretmenlerin de bu nimetten her alanda yararlandığımız aşikar. Tabi ki yıllık plan ve zümre tutanaklarına ulaşımda da bu nimet hepimizin ilk 'tık'ı. Ad-soyad eğiştirmek, okul ismi değiştirmek zaten hepimizin yaptığı şey. Duyarlı olanlarımızın biraz olsun incelemesi, öğretim yöntem ve tekniklerini azaltması, öğretim materyallarini sadeleştirmesi ise kendimizce haklı bir davranış. Bu konu, idareci ve denetçilerin de kabullendiği veya itirazının olmadığı bir durum.

Bu dökümanlara ulaşımın para vererek bir kırtasiye dükkanı aracılığıyla yapılıyor olması oldukça trajik. Kabul edilemez bir olay. Eğitimin ve öğretmenliğin ne hale geldiğinin en önemli göstergesi. Sınavdaki 'sıfır'ların sonundaki 'sıfır' halkalarının giderek artışının ufak da olsa nedeni.

Ne diyelim, bas parayı al hazır yıllık planı. Zümre mi? Geçen sene, yok yok önceki senenin tutanağı olsa da olur. Aman canım neden olmasın. Bunun sonucunda ortaya çıkan tablodan bazı örnekler;

- 80 dk'lık derste toplam 8-10 adet öğretim yönteminin olması

- Deney yapılacak haftalarda kullanılacak ders materyallerinde deney aletlerinin olmaması

- Bayram tatilinde 2. yazılının yapılması.

- Elazığ'da bir lisenin tarih dersinde gezi-gözlem planında Topkapı Sarayı'nın gezilmesi olması

- Zümre tutanaklarında 2009-2010 yılı için ÖSS'ye yönelik rehberlik çalışmalarının yapılması hususunun görüşülmesi

- Olmayan .... tarih ve .... sayılı yönetmelik/genelge okumaları

Bu arada haberiniz olsun, yüklenilen haftada her 10 saatlik ders için yüce devletimiz öğretmenlere 1 ders saat ücreti de hazırlık ve planlama karşılığı olarak verilmektedir. Her yıl başlangıcında da kırtasiye ödeneği. Miktarını söylemeyeyim.

Teşekkürler

 
Toplam blog
: 70
: 1093
Kayıt tarihi
: 27.01.08
 
 

Çok da eskilerde olmayan bir tarihte doğdu. Kulağına ismini fısıldadılar: İsmail. İsmini büyüyünc..