Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Kasım '18

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Hazırsanız Gerçeği Açıklıyorum: Yağ Tüketerek de Kilo Verebilirsiniz!

Hazırsanız Gerçeği Açıklıyorum: Yağ Tüketerek de Kilo Verebilirsiniz!
 

Eğer formda kalmak istiyorsak, daha da önemlisi hem sağlığımızı tehdit eden hem de ruhsal olarak rahatsız hissettiren fazla kilolardan kurtulmak istiyorsak yağ yememek gerektiği söylendi uzun yıllar boyunca.  Birçok kişi ağzına yağ sürmeden kilo vermeye çalıştı.  Ama bu düşünce tarzı artık çoktan tarihe gömüldü bile.  Eğer kilo vermek ya da sağlıklı kiloda kalmak istiyorsak, sağlıklı yağları gerektiği kadar tüketmeliyiz.
 
Biraz önceki cümlede geçen "sağlıklı yağlar" kısmına takıldınız büyük olasılıkla. Evet bu doğru, beslenme programında yer alması gereken sağlıklı yağlar tüketildiğinde kilo vermeye de yardımcı oluyor.
 
Peki hangileri bu sağlıklı yağlar? Hangi yağları tüketirsek kilo verebiliriz ya da formda kalabiliriz?

İŞTE SAĞLIKLI YAĞ KAYNAKLARI
AVOKADO: Önce sağlıklı yağ kaynaklarından söz etmem gerek.  Daha önce de belirttiğim gibi avokado, sağlıklı beslenme programlarında yer alması gereken en sağlıklı yağ kaynaklarından biri. Öncelikle bol lifli olduğu için uzun süre tok kalmaya ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı oluyor.  Bunun yanı sıra kandaki kötü kolesterolün düşürülmesi konusunda etkili.  Avokado aynı zamanda içerdiği E vitamini sayesinde bağışıklık sistemini de destekliyor. Bütün bunların yanı sıra yaşlanma etkilerine karşı direnç de sağlıyor. 
 
HİNDİSTAN CEVİZİ: Bir başka sağlıklı yağ kaynağı Hindistan cevizi.  Hindistan cevizi yağı da iyi kolesterolün yükselmesinde etkili.  Aynı zamanda kalp sağlığını da olumlu yönde etkiliyor. Hafızayı güçlendirmesi de cabası.
 
SOMON BALIĞI: Benim danışanlarıma önerdiğim sağlıklı yağ kaynakları arasında yer alan besinlerden biri de somon balığı.  Her şeyden önce somon balığı Omega 3 ve Omega 6 içeriyor. Bu tür yağları vücut kendi kendine üretemiyor. Bu yüzden dışarıdan almak gerek. 
 
Vücudun tepeden tırnağa sağlıklı çalışabilmesi ve işlevlerini tam olarak yerine getirebilmesi için gereken Omega 3 ve Omega 6'yı alabileceğimiz diğer besinler ise ceviz, keten tohumu, chia tohumu, sağlıklı bir şekilde üretilen kırmızı et.
 
ZEYTİNYAĞI:  Sağlıklı yağlar denilince zeytinyağını atlamak olmaz.  Aslına bakılırsa son dönemde mısır ya da fındık yağını da çok geride bıraktı kullanım alanı olarak. Zeytinyağının en önemli özelliği tekli doymamış yağlar açısından zengin olması ve bu sayede kalp sağlığını korumada önemli bir yer tutması.  Zeytinyağının antioksidan özelliği de vücuttaki hücreleri zararlı dış etkilerden koruyor.
 
DOĞAL TEREYAĞI:  Sağlıklı yağlar konusunda son ekleyeceğim madde ise belki sizi biraz şaşırtacak: Tereyağı! Evet, tereyağı. Bir süredir beslenme programlarından çıkarılan, mutfağa sokulmayan tereyağı da vücudun ihtiyaç duyduğu bir yağ çeşidi.  Ama şunu söylemem gerekir ki tereyağı derken tamamen doğal koşullarda üretilen, hiçbir katkı maddesi içermeyen yani çok uzun yıllar sağlıkla yaşayan büyüklerimizin tükettiği türdeki tereyağlarından söz ediyorum.  Bence bu tür tereyağı bulabilirseniz ölçüyü aşmamak koşuluyla gönül rahatlığı içinde tüketebilirsiniz.
 
UNUTMAYIN HER ŞEYİN FAZLASI ZARAR
Son söz olarak şunu söylemek isterim:  Biraz önce, "ölçüyü aşmamak koşuluyla" dedim ya, aslında bütün besinlerde olduğu gibi sağlıklı yağlar konusunda da geçerli bu durum.  Abartmamak,  sınırsız tüketmemek koşuluyla bu sağlıklı yağlara beslenme programımızda dengeli bir şekilde yer verirsek hem kilomuzu hem de sağlığımızı korumak mümkün. 
 
 
 
Toplam blog
: 82
: 76
Kayıt tarihi
: 07.08.18
 
 

Manchester Metropolitan Üniversitesi Medya ve Kurumsal İletişim Bölümü'nden mezun oldum. Uzun sür..