Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Eylül '11

 
Kategori
Elektronik
 

HD uydu alıcıları ve televizyonlar hakkında yanıltıcı görüşlere dikkat

HD uydu alıcıları ve televizyonlar hakkında yanıltıcı görüşlere dikkat
 

Full Hd Tv


Malum, yüksek çözünürlüklü HD (High Definition) televizyonların piyasaya çıkmasından epey sonra, aynı özellikli yayınlar da tek tük görülmeye başladı. Her ne kadar bunların çoğu ücretle izlenen platformlarda ise de, üç adet normal ve bir adet tanıtım kanalı uydudan bedava izlenebiliyor.

Uzun zamandır içimde sakladığım yüksek çözünürlüklü uydu alıcısı hevesimi gerçekleştirmek için uygun bir zemin aramaktaydım. Geçen yıl altyapıyı hazırlamıştım. Yani yüksek çözünürlüklü lcd tv almıştım. Şimdi de artık bir adet HD uydu alıcısı edinmemin zamanı geldiğine karar verdim.  Burada şunu da ifade etmeliyim. Pahalı cep telefonu, mp3, (ipod, ipad) avuç içi bilgisayar vs. gibi daha çok elde taşımaya uygun, küçük elektronik cihazlar kesinlikle ilgi alanımın dışındadır.

Telefonla konuşmayı sevmem, mecbur kalmadıkça da konuşmam. Dinleyeceğim müziğin sesinin kulaklıktan değil, hoparlörlerden gelmesini yeğlerim. Dışarıya çıkmışsam, elimde bulunsa bile telefon ya da bilgisayarla değil çevreyle ilgilenmeyi tercih ederim. Yani etrafı gözler ve izlerim. Eğer bilgisayarda bir şeye bakacaksam, o işi sokağa çıkmadan da (evde) yapabilirim.

Neyse sadede gelelim. Madem ki, bir HD uydu alıcısı edinmeye karar verdim öyleyse marka ve modellere bakmalı, her birinin özelliklerini araştırmalıydım. Hatırladığım tüm üretici ve satıcıların internet sitelerine girip fiyat, performans ve işlev değerlendirmesi yaptım. Uzun uğraşlardan sonra reklam olur diye adını veremeyeceğim bir markanın, bir modelini seçtim.

Aynı zamanda, bu meselelere bir miktar aşina olan büyük oğlumdan da moral ve teknik destek aldım. Burada moral desteğin önemini küçümsemeyelim. Eğer standart ve sınırlı bir gelire sahipseniz, yapacağınız rutin dışı harcamalardan dolayı ruhsal sarsıntı geçirmeniz işten bile değildir. Eğer manevi destek alırsanız fazla paniklemez, sıkıntıyı kolay atlatırsınız. Bir yakınınızdan alacağınız cesaret sizi, "Tuh be! Gitti gene paralar, şimdi ay başını nasıl getireceğiz" moduna girmekten kurtarır.

Tabi iş, özelliklerini tatmin edici bulduğunuz bir uydu cihazını almaya karar vermekle bitmiyor. Sonuçta, cihazı internetten sipariş vereceksiniz. Her ne kadar özelliklerini sitelerden okusanız da görüntü kalitesini, kanallar arası geçiş hızını, hard/flaş diskinizdeki filmleri usb'den sorunsuz okuyup okumadığını ve düzgün kayıt yapıp yapmadığını test etme imkanına sahip değilsiniz. Onun için forumlara girip kullanan kişilerin bu model hakkındaki görüş ve düşüncelerini öğrenmeniz gerekiyor.

İlk daldığım forum sayfasında elektronikten anladığını düşündüğüm bir vatandaş, (ki mutlaka gençtir) bu modelin bir önceki versiyonunu yerden yere vuruyor. Cihazda kullanılan 4 mb'lik işlemcinin hd yayınlar için yetersiz olduğunu, üstelik bu markanın kullandığı çiplerdeki teknik sorununun hâla çözülemediğini söylüyor. Buna karşın, benim almayı düşündüğüm yeni modele 8 mb'lık işlemci konulmasına iyi bakıyor. Biri, bu cihazı aldığını, fakat çamur gibi görüntü verdiği için iade ettiğini anlatıyor. Bir başkası, kendisininin ve mahallesindeki 5 kişinin bu aygıtı kullandığını, hiç birinin şikayeti olmadığını ifade ediyor.

Ziyaret ettiğim bir kaç forumda buna benzer övgü ve yergiler sürüp gidiyor. Ne var ki, takip edebilidiğim forumlarda, olumsuz eleştiriler daha çok yer tutuyor. Kimileri markayı yerden yere vuruyor. Eğer yazılanlara bakarak karar verecek olsaydım bu cihazı kesinlikle almamam gerekirdi. Fakat ben tersini yaptım ve şiparişimi verdim. Açıkçası, evlerindeki uydu alıcılarının, televizyonların kurulup ayarlanması, bunlara ait aparat ve aksesuarların uygun biçimde bağlanması konusunda pek bilgiye sahip olmadığını düşündüğüm bu insanlara kulak asmamayı tercih ettim.

Bildiğim kadarıyla dünyada üretilmiş ve üretilmekte olan tüm analog ve dijital elektronik cihazların bir standardı vardır. Avrupa pazarına girme hakkını kazanmış (yani ce işareti taşıyan) crt, plazma, lcd televizyonlar, sd ve hd uydu alıcıları, güvenlik ve işlev bakımından belli bir kalitede üretilmek zorundadırlar. Bu yüzden, bağlantıları ve ayarları düzgün yapılmış (ce damgası taşıyan hatta taşımayan) bir uydu alıcısının veya bir televizyonun görüntü kalitesini çıplak gözle test etmek her yiğidin harcı değildir. Belki de hiç bir yiğidin harcı değildir.

Çünkü bu cihazlarda kullanılan işlemciler, baskılı devre ve modüller belli kurallara göre üretilir. Üretilen parça ya da ürün, kabul edilebilir asgari görüntü ve ses kalitesini sağlamak zorundadır.   Zira ticari kaygı ve rekabet bunu zorunlu kılar. Bu nedenle, aldığınız veya alacağınız yeni uydu cihazının yayınını izledikten sonra, görüntü kalitesi hakkında ahkam kesmek pek inandırıcı değildir. Cihazlar arasındaki değer farkı ancak, teknik ölçüm aygıtlarıyla anlaşılır.

İnsan bir HD yayınla, SD yayını birbirinden ayırabilir. Çünkü ikisi arasında gözle görülür bir çözünürlük farkı vardır. Ama farklı uydu alıcılarından gelen aynı SD veya HD yayın arasındaki farkı görebilmek o kadar kolay değildir. Ayrıca SD ve HD formatlı filmlerin çözünürlükleri her zaman aynı değildir. Alışveriş merkezlerinde izlediğimiz değişik nokta yoğunluğuna sahip filmler, eğer bu konularda bilgimiz yoksa, cihazların kalitesi konusunda bizi yanıltabilir.  

Bu yüzden, iki veya daha fazla televizyon veya uydu alıcısı arasındaki kalite farkını (eğer varsa) anlayabilmek için, bağlantıların düzgün olması, aynı yayını vermesi ve en azından bu cihazların kontrast, renk, ışık ve keskinlik ayarlarının bir seviyeye getirilmesi gerekir. Bunu becerebildiğimizde büyük ihtimalle, farklı hd uydu cihazlarının ve onlara bağlı eş çözünürlükteki televizyonların görüntüleri arasında bir fark bulamadığımızı hayretle göreceğiz. Ancak lcd televizyonlardan tepkime süreleri uzun olanlarda, hareketli sahnelerde daha çok bozulma ve takılma gözlemlenebilecektir. Bu da zaten herkes tarfından bilinen bir durumdur.

Bir mağzaya gittiğinizde mükemmel görüntüsü olan televizyonların yanında, berbat görüntü verenlere de rastlarsınız. Bu durum, uydu cihazı veya tv tercihi için bir ölçü olamaz. Zira kötü sandığımız cihazların bağlantıları ve ayarları gerektiği biçimde yapıldığında, yakaladıkları yayın kaliteli olduğunda görüntüleri iyileşecektir.

Gelelim dijital elektronik ürünlerindeki donma, takılma ve abuklamalara. Şimdiye kadar pahalı uydu cihazım olmadı. Bu nedenle, yüksek fiyatla satılanların hata verip vermediklerini bilmiyorum. Bilgisayarım dahil kullandığım dijital elektronik cihazların hemen hepsi zaman zaman kilitleniyor, takılıyor veya atlıyor.

Genellikle de açıp kapayınca düzeliyor. Epey zaman önce hatırı sayılır miktarda dolar ödeyerek aldığım 5.1 dvd seti, artık kafayı yemiş bulunuyor. Disk yuvasını açmak için, "eject"e değil de "select disk" tuşuna basmak gerekiyor. Önceleri 5 adet disk, sırasıyla yüklenip çıkarılabiliyordu. Şimdilerde eject' tuşu, "play" işlevi görüyor. "Select disk"e bastığımda ise (diskleri 1,2,3 diye seçeceğine) faaliyette olanı geri veriyor. Sırayı hiç mi hiç umursamıyor. Yani kafasına göre takılıyor. Bazan bilgisayarım da basit bir dosyayı açmak isterken kilitlenip kalıyor. Anladığım kadarıyla kilitlenme, takılma vs. yazılımla çalışan her dijital aygıtın kaderi oluyor.   

Bütün bunları görüp yaşadığım ve üretim standatları hakkında az çok bilgi sahibi olduğum için almaya karar verdiğim hd uydu cihazı hakkındaki menfi görüşler beni hiç mi hiç etkilemedi. Aldım, kurdum ve izledim. Açılışının ve kanal geçişinin biraz ağır olması dışında hiç bir sorunu yok. Gerek HD, gerekse SD yayınları gayet güzel veriyor. Taşınabilir hard diskime yüklediğim çeşitli formattaki filmleri usb'den oynatabiliyor. Siz siz olun, forumlardaki ahkam kesicilere bakarak almaya karar verdiğiniz elektronik cihazlardan soğumayın. Kafaya koyduğunuzu alın. Eğer şansızlığınız yüzünden arızalı bir cihaza rastlamazsanız, eminim hayal kırıklığı yaşamayacaksınız.

       

 
Toplam blog
: 462
: 707
Kayıt tarihi
: 28.04.07
 
 

Emekliyim. Herkes gibi benim de bir dünya görüşüm var. İnsanların farklı fikir ve inançlara sahip..