Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mayıs '07

 
Kategori
Teknoloji
 

HDMI, DVI, HPCP, HDTV... nedir bunlar..!

HDMI, DVI, HPCP, HDTV... nedir bunlar..!
 

Teknolojinin hızlı gelişimi sadece ceplerimizi karıştırmadı, hergün tanışdığımız yeni kavramlar beynimizi de bulandırdı. Kah okumayı pek sevmeyen bir ulus olmamız, kah güya bize teknoloji sunan kişi ve kuruluşların kendilerini bu konularda çok fazla geliştirmemeleri bu karmaşayı giderek daha da içinden çıkılmaz hale getirdi.

Son günlerde pek çok kişinin bağlantı biçimi veya konnektör şekliyle yayın standartlarını karıştırdığını görüyorum. DVI, HDMI bir yayın biçimi değil, sayısal yayını bir noktadan diğer bir noktaya taşıyan standartın adıdır. Burada taşınan yayın da djital yayın olarak adlandırabileceğimiz yüksek kalitede yayınlardır.

Dijital yayın nedir? Aslında yayının dijital olanı veya olmayanı olmaz. Yayın yayındır sonuçta, farklı olan onun size nasıl taşındığıyla ilgilidir. Eğer yayın 1' ler ve 0' lar şeklinde kodlanarak size ulaştırılmış ise bunun anlamı bu dijital yayındır. Burada da işin içine bu yayının kalitesi girer. İşte burada sık duyacağınız kelime bugünlerde HDTV' dir, yani yüksek çözünürlüklü TV yayınları.

Yüksek çözünürlüklü TV yayınlarının doğası gereği ihtiyaç duyduğu taşıma arayüzü hızlı olmalı ve birim zamanda çok bilgi taşımalıdır. Görüntü kalitesinin de bir bedeli olmalıdır. Bu da geniş band genişliğine sahip arabirimler demektir. İşte burada karşımıza bu işi gören iki arabirim çıkar, DVI (Dijital Video Interface-Sayısal Video Arabirimi) ve HDMI (High Defination Multimedia Interface-Yüksek Çözünürlüklü Çoklu Ortam Arabirimi). Şimdi aklınıza şu soru gelebilir. DVI ile HDMI arası fark nedir? Açılımlarına bakarsanız birinde sadece video varken diğerinde çoklu ortam yani video+ses vardır. Daha az yer kaplaması ve aynı zamanda sesi de yüksek kalitede taşıması nedeniyle HDMI şu an tercih nedenidir. DVI arayüzünde ses yoktur, ses ayrıca farklı kablolarla taşınır.

Peki HDCP nedir? HDCP bir tür koruma mekanizmasının adıdır. Kimi kimden korur? Basitçe içinde sayısal olarak kodlanmış bir yayını bir gösterici cihaza örneğin TV' ye gönderen DVD oynatıcı, bilgisayar vb.. öncelikle karşıdaki cihazı algılar, kendi aralarında konuşmaya başlarlar ve her ikisi de parolaya sahipse çalışmaya başlarlar. Yani siz yayını izlemeye başlarsınız. Belirli aralıklarla bu parolalar sürekli değiştirilerek güvenlik sürekli korunur. Peki böyle yaptılarda ne oldu? Bu iki cihaz arasına 3.bir cihaz daha takarak bu yayını çoğaltmak yani kopyalamak mümkün değildir.

Umarım yeterli olmuştur. Bu arada yeni bir LCD veya Plazma TV alıyorsanız 2 adet HDMI girişi olan modelleri tercih etmeyi ihmal etmeyiniz. Yakında pek çok cihaz bu arayüzü standart olarak verecek.

Hoşcakalın..!
 
Toplam blog
: 410
: 3283
Kayıt tarihi
: 13.04.06
 
 

Bilgisayar, elektronik, internet alanındaki son gelişmeler. Tüketici elektroniğindeki trendler. Otom..