Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Aralık '18

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Hececi Şairlerin İstanbul Buluşması

Hececi Şairlerin İstanbul Buluşması
 

Şair, ruhun ressamıdır.
Disraelli

Şair bolluğunda şiir kıtlığı vardır.
Serhat Kestel

İçinde olmayan şiiri başka bir yerde bulamazsın.
Shelley

Şiir, konuşma ile susmayı bir araya getirmektedir.
T. Cariyle


 

Ay Yayınları Sahibi, Eğitimci, Şair Yazar Gündüz Aydın; birkaç ay önce medya ortamında bir duyurusunu paylaştı. Nedir mi? Duyuruyu aktarayım.

Gönül Eri Dergisi

Hece Şiirleri Antolojisi – 2018

Amaç:Yaşayan Hece Şairlerini bir araya getirmek, bu vesile ile en güzel Hece Şiirleri ile Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziğine kazandırılacak yeni eserler için kaynak oluşturmak, hece şiirlerini gelecek nesillere ulaştırmak.

Konu:Antolojiye sadece hece vezni ile yazılmış şiirler katılabilir. Şiirlerde konu serbesttir.  (Siyasi ve bölücü konular hariç)

Süre:Antolojiye katılım süresi 30 Ekim 2018’dir. Antoloji Kasım-2018 içinde yayımlanacaktır.

Maliyet ve ücret: Antoloji katılımı ücretsizdir. Basım masrafları AY YAYINLARI tarafından karşılanacaktır. Antoloji yayımlandıktan sonra belirlenecek fiyat ile satışı yapılacaktır. Antolojide yer alan şiirlerin bütün hakları yazarlarına ait olacaktır.

Katılım:Hece Şairleri Antolojiye katılım için:

Renkli fotoğraf, bir sayfa özgeçmiş ve 5 adet şiir ile Ay Yayınları’nın katılım formunu doldurarak;

ayyayinlari45@hotmail.com (mail adresine) veya PK:36   45300 Salihli/Manisa (posta adresine) göndermeleri gerekmektedir.

Hece kurallarına uymayan şiirler antolojiye alınmayacaktır.

Antoloji Özellikleri:Hece Şiirleri Antolojisi 13,5x21 ebadında, her şaire eşit olarak 4 er sayfa ayırmak suretiyle Ay Yayınları tarafından yayımlanacaktır. Hece Şiirleri Şairleri katılım sıralaması isim/alfabetik sıraya göre olacaktır.

Hazırlayan: AY YAYINLARI adına Gündüz Aydın

***

Bu çalışmanın İstanbul ayağını ve kimi düzenlemelerini Şair Ali Dilki yürüttü. Kısa süre sonra kitap yayımlandı ve seçkide adı geçen şairlerden kimilerine gönderildi. Elbette sık sık yayımlanan seçkilerden farklı olduğu anlaşılmaktadır.Afişte de görüldüğü gibi İstanbul’da bir etkinlik düzenlendi ve kitapta yer alan şairlerin büyük bölümü, 16 Aralık tarihinde Beylikdüzü’nde buluşmanın mutluluğunu yaşadı!

Programı sunuş görevini İzmir’den gelen Av. Eylül Karatuna ile İstanbul’dan Şair Mustafa Dilki, güzel Türkçemizi çok güzel kullanarak başarıyla yürüttüler! Özellikle Karatuna’nın gülün yüzü ile Dilki’nin esprileri renk kattı ve bol bol alkışı hak etti!

Etkinlik, güzel insan, usta ve yetenekli Şair Ali Dilki’nin coşkulu açış konuşması ile başladı. Antolojinin öyküsüne değgin kimi bilgiler aktardı.

Hece Şairleri Antolojisi’ni hazırlayan, Salihli’den gelen uğraştaşım Eğitimci Şair Yazar Gündüz Aydın, sahneye davet edildi. Antoloji hakkında kimi duygu ve düşüncelerini aktardı.

Seçkide yer alan (98) şairden etkinliğe yarısının katıldığı söylenebilir. Bunlar, abece sıralamasına göre Eylül Karatuna ile Şair Mustafa Dilki ikilisinin işbirliği ile sahneye davet edildi ve şiirlerini seslendirdiler.

Şiirin etkili sunucusu, büyüleyen billur sesi ve muhteşem şiir yorumuyla Güzel İzmir'den "Hececiler İstanbul'da" etkinliğini sunmak için gelen Eylül Karatuna, duygulara seslenmeyi de başardı! Mustafa Dilki, can kulağı ile kendisini dinletti! Profesyonel sunucu kimliğini sergilediler.

Eylül Karatuna duygularını şöyle yansıttı: “Hani dolu dolu olur gözleriniz de ağlayamazsınız ya, öylece yüreğinizde birikmiştir duygular, içinizde dumansız yangın vardır, bir türlü dökemezsiniz kelama, sözcükler yetersiz gelir diliniz dönmez, duyuramazsınız dertlerinizi âleme. Sonra ‘şair yazar sizin yerinize’, iki dize şiir gelir çalar gönül kapınızı, o zaman uçar tutamazsınız duygularınızı, sözcüklerin kanatlarına takılır takılır gider bir bir… Ondandır yüreklerin şiirlerle böyle harman olması, ondandır insanların şiirlerde kendisini bulması, Bu nedenle şairler doktordur, gönül dertlerine dermanı bulan, şiirler fermandır, aşk mahkûmlarına kalem kırdıran... Bu güzel etkinlikteki tüm gönül doktorlarını, tüm şairleri, sanatı seven, sanatı yaşatan, sanat için çıkarsız özveriyle çabalayan insanları yürekten kutluyorum.”

Şairlerin, bestekârların ve kimi bağlama sanatçılarının salondakilere seslenişleri, coşku içinde ve zamanın nasıl geçtiğinin ayırdına varmaksızın sürdü!

Kimi yeni yüzlerle tanışırken kimi tanıdık yüzleri yeniden görmenin mutluluğunu yaşadım, diyebilirim! Sonrasında Hece Şiirleri Antolojisi adlı özgün yapıtın dağıtımı yapıldı. Emeği geçenlere plaket (onurluk belgesi) verildi.

Hece Şiirleri Antolojisi

Gündüz Aydın’ın hazırladığı, Ali Dikli & Mansur Ekmekçi’nin editörlüğünü yaptığı Ay Yayınları arasında çıkan Hece Şiirleri Antolojisi; mavinin egemen olduğu kapak arasında tam (400) sayfa…

Sayfaları çevirdiğimizde; ‘Kasım 2018’ tarihini ve ‘İzmir Kanyılmaz Matbaası’nda basıldığını görüyoruz. Ali Dilki’nin özenle kaleme aldığı sunuş yazısını izleyen Gündüz Aydın’ın hece ölçüsüne ait kimi bilgileri sunduğunu okuyoruz.

Devam eden sayfalarda her şaire ayrılan dört sayfada özgeçmişi ve şiirlerini içselleştirerek okumak bir kazançtır, denebilir. (Övünmek olarak düşünülmesin, şahsımın da dört sayfası var.)

Seçki, beste yapacak müzik insanlarının yararlanacakları bir el altı- başucu yapıtı niteliğindedir.

Hece Şiirleri Antolojisi katılımcıları yanında şair ve müzisyenlerin bir araya geldiği bir güzel pazar gününde şiire ve müziğe doyuldu! Bu muhteşem günde katılımlarıyla onurlandıran adlar, alfabetik sıralaması şöyle:

Ahmet Kılıç, Ahmet Yeler, Aleni Ali, Ali Avni, Aydın Öztürk, Aysel Can Akgün, Aysel Doğan, Asiye Yıldız, Bayram Özel, Belkıs Yıldız Erk, Cem Adalı, Cemil Baydar, Cemil Özdemir, Cengizhan Mutlu, Durmuş Karakuş, Ehmali (Aziz Yazıcı), Enver Hergülen, Eylül Karatuna, Fikret Yavuzhan, Gülnur Baydar, Gülşen Öztürk, Gülşen Şenderin, Gülüş Meçhuli, Gündüz Aydın, Hasan Karakuş, Hasan Toptaş, Havva Hoş, Haydar Can, Hayri Öztürk, İlhami Aslantaş, Karacakız(Elif Aktan), Kameraman Mahmut Kenan Şengül, Mürsel Sinan, Muhsin Durucan, Mustafa Dikli, Nazmiye Akaltunışık, Necip Çibuk, Ozan Kimsesiz, Ozan Perdesiz (Kamil Gündüz), Ramazan Gecenoğlu, Rabia Ece Aydoğdu, Salih Aydoğdu, Seher Akar, Sema Geyve, Serpil Akar, Sevcan Arslan, Sivas'ı Deruni (Fatma Şimşek), Sultan Parıltı, Süleyman Bozkurt, Şener Bilican, Şengül Yazıcı, Şükrü Altınel, Vedat Genç, Yahya Bilican, Yaşar Ayık, Yavuz Doğan, Zaralıcan (Şadiye Gürbüz), Zaralı Eren (Azimet Işık)…

                                Emeği geçenleri ayrı ayrı kutluyorum ve alkışlıyorum!

*

Şair Ali Dilki’nin kaleme aldığı şahsımla ilgili şiiri, aşağıdaki linki tıklayarak okumanızı öneririm.

          http://blog.milliyet.com.tr/durucan-in-kalemi/Blog/?BlogNo=563742                                                                                   *

                                                                                  *

  • NOT: Etkinlik fotoğrafları,  aşağıda slâyt görünümünde izlenebilir.

 

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..