Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mart '13

 
Kategori
Siyaset
 

Hedef ülke İran...

Hedef ülke İran...
 

ABD İran’a saldıracak diye yazdığımdan bu yana 4,5 Yıl geçmiş. Irak işgalinde görev alan özel güvenlik şirketi Blackwater’a ABD’nin soruşturma açması üzerine kaleme almışım yazımı. Türkiye’nin şikayetleri ve çok sayıda ABD ordusuna ait silahın kaybolması üzerine  Blackwater tarafından Irak’a yasa dışı bir biçimde sokulan silahların, karaborsada terör örgütü PKK’nın eline geçtiği iddia edilmişti. Türkiye  etkisiz hale getirilen bazı PKK militanlarından Amerikan silahları ele geçirilmesi üzerine  ABD yönetimine zaman zaman şikayette bulunmuştu.

 

“Amerikan Associated Press haber ajansı da Blackwater ile ilgili soruşturmanın ABD'nin Kuzey Carolina eyaletinin Raleigh kentinde başlatıldığını, bu konuda savcılarla işbirliği yapan Pentagon ve ABD Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin dava açılması için yeterli ölçüde kanıt toplandığı sonucuna vardığını duyurdu.

..Açılan soruşturma Türkiye’ye “Bakın biz PKK’ya silah satanları bulduk ve cezalandırdık” mesajından başka ne anlama gelebilir.” Diye çıkarımda bulunduğum yazımda ABD’nin Türkiye’nin İran ile doğalgaz anlaşması yapmamasını önermesinini değerlendirerek;  ‘ABD’nin İran’a saldıracağı’ tezimi ortaya atmıştım.

 

O günlerde medyada dolaşan haberleri bir anımsayalım; İngiliz The Daily Telegraph gazetesinin muhabiri Daimen McElroy 2007 Eylül ayı ortalarında PKK kampını ziyaret sonrasında “PKK’nın kampının hemen yanında Amerika’nın Irak’ta güvenliği sağlamak için anlaştığı özel güvenlik şirketlerine ait cipler duruyor” ifadesi medyaya yansımıştı.

Irak’ta görevlendirilen güvenlik şirketi Blackwater ile ilgili birçok iddia gündeme gelmişti. Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı’nın (CIA) eski yöneticilerinden Robert Baer, ABD’nin PKK’nın İran kolu PJAK’ı aktif olarak desteklediğini anlatmış, desteğin bölgedeki özel güvenlik şirketleri üzerinden verildiğini ifade etmişti. Bu özel güvenlik şirketinin Blackwater olduğunu söylemeye gerek yok.

CIA’da 23 yıl boyunca önemli görevler üstlenen Baer, Mart 1995’te Saddam Hüseyin’i devirmek için Irak Ulusal Meclisi Başkanı Ahmed Çelebi ve Kürdistan Yurtseverler Birliği lideri Celal Talabani’nin dahil olduğu CIA tarafından desteklenen bir darbenin de organizatörlüğünü yapmıştı. Irak’ın kuzeyindeki Zaho ve Selahaddin kentindeki iki CIA istasyonunu yöneten Baer, Başarısız olunca CIA peşmergeleri olarak bilinen Kürtleri de yanına alarak bölgeden ayrılmıştı.

Robert Bear’ın anlatımlarını not ettikten sonra devam edelim; Blackwater, ABD ordusu gibi Iraklı sivillere kan kusturmuştu.  Blackwater şirketinin silahlı elemanları 2007 yılında Amerikan askeri konvoyunun geçiş güvenliğini sağladığı Bağdat’ta sivillerin üzerine ateş açarak 11 insanı katletmişti. Balckwater Irak halkını işkenceden geçirdi, keyfi deneme atışlarıyla katletti. Bu süreçte İncirlik Üssü’nden lojistik destek sağlandı. Kimi araştırmalara göre hayatını kaybeden Iraklı sivillerin sayısı 1,5 milyonu buldu. BM raporlarına göre 5 milyona yakın Iraklı yer değiştirdi. 2 milyon Irak’lı komşu ülkelere sığınmak zorunda kaldı...

Hikayenin gerisini biliyorsunuz. ABD Irak’ın petrol kaynaklarına çok uluslu şirketleri aracılığıyla el koydu. Şii merkezi hükümet İran ile yakınlaşıyor. Kuzeyinde ise malum Barzani liderliğinde Kürt özerk bölgesi.

Şimdi küresel efendiler asıl hedef İran’a yönelik planlarını oluşturuyorlar. Bunun için; Tunus, Libya, Cezayir, Mısır ile oluşturulan Sünni hilal’in tamamlanabilmesi, Suriye’nin de düşmesi gerekiyor. Ama ne var ki Suriye öngörülemeyen bir direniş gösterdi. Daha da direnecek gibi gözüküyor.

Katar ve Suudi Arabistan ile birlikte Suriye’ye karşı örülen cephenin en önünde yer alan Türkiye’nin bu süreçte elinin rahatlaması; evinin içini dizayn etmesi gerekiyor. ABD için bazı tutumları “öngörülemez/kabul edilemez” olsa da en iyi müttefik Erdoğan liderliğindeki Türkiye.

Gündemimizi işgal eden İsrail ile ilişkilerin düzeltilmesi, çözüm sürecinin arka planı budur. Planı bozacak, puzzle eksik bırakacak tek ülke muhalefeti güçlü bir Türkiye’dir. O da ufukta görülmediğine göre; hedef ülke İran için çember gittikçe daralıyor, itirazı olan?

İyi seyirler...

Blognot: Blackwater şirketi  7.5 milyondolara el sıkışıp yargılanmaktan kurtuldu.

ABD İran'a saldıracak başlıklı yazım:

 http://blog.milliyet.com.tr/abd-iran-a-saldiracak-/Blog/?BlogNo=65444

 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..