Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ocak '12

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Hedefimin suçu ne?

Hedefimin suçu ne?
 

Yaşam Koçu İnci Aktaş

Hayat yapmak için sıraya koyduğunuz işlerden oluşmuyor. Hayat daha fazla bir şey…

Ne istiyorum? Sanırım asıl soru bu… Biz genelde hedefle görevi birbirine karıştırıyoruz. Hedef asıl ne istediğiniz, görev ise onu elde etmeniz için yapmanız gerekendir. Hedef belirlemek… İstediğiniz şeyi elde etme yolculuğunda başarıya ulaşmanızı sağlayan ilk koşuldur. Hadi diyelim güç bela bir hedef belirledik. Daha ilk adımı attığımızda bir problem duvar gibi dikiliverir karşımıza. Etrafından dolaşmak yerine duvarı düşünmeye başlarız. Kalınlığını, kimin yaptığını, ne amaçla yapmış olduğunu, kesinlikle yıkılamaz olduğunu… Oysa problemi düşünmek kişiyi neyin yanlış olduğu üzerine odaklar. Bir çok insan sorun ne, kimin suçu, neden hala çözemedin gibi sorular sorarak aynı duvara çarpar durur. Oysa problemi düşünmek problemi çözmeyi daha zor hale getirir. Bundan sonra bir problemle karşılaştığınızda insanlara yapmalıydın etmeliydin dememeye söz verin. Eğer bir problem varsa bu sizin probleminiz ve onu çözmek için siz bir şeyler yapacaksınız. Yani çözmesini beklediğiniz biri sizsiniz. İnsanlar problemler karşısında suçlayacak birini bulurlar oysa bu dünyada ilerleyenler ayağa kalkıp çözümü arayan bulamazlarsa yaratan kişilerdir.

Çoğu zaman problemlerin etrafında dönüp durmaya çözmeye çalışmaktan daha fazla zaman harcıyoruz. Bir olayı görmezden gelmek çoğu zaman öcünü almaktan daha iyidir. Canınızı sıkan bir kişi veya durum olduğunuzda kendinize ilk sormanız gereken soru şudur: Davranış kasıtlı mı yoksa masum mu? Çünkü her davranışın altında olumlu bir niyet vardır. Başkalarının yanlışlarından da öğrenmeliyiz çünkü hepsini kendimiz yapacak kadar zamanımız yok… Şayet davranış kasıtlı değilse öfke ile tehlike arasında çok ince bir çizgi vardır. Bu nedenle sözcükleri ağzındayken yutmak onları daha sonra yemekten daha iyidir. İnsanlara taze bir başlangıç ve şans tanıyın ve dostça cümleler kullanın.

Unutmayın ki probleme neden olan kişi siz hedefinizde başarısız olasınız diye bunu kalleşlikle yapmış ve yarışı kazandığını sanıyorsa unuttuğu bir şey vardır. Kazansa bile kalleş kalmaya devam edecektir.

Hedeflere giden yolda bir zaafımız var. Ben ona konfor bölgesi diyorum. Bu bölgeyi korumak için en ufak bir problemde çabucak vazgeçiyoruz. Peki hedefinizin suçu ne? Oysa başarının en emin yolu her zaman bir kez daha denemektir. Çünkü başarı bir sonraki sokakta olabilir. Ama köşeyi dönmeden asla bilemezsiniz…

Sevgiyle Kalın,

İnci AKTAŞ-Yaşam Koçu ve NLP Uzmanı Bursa

 
Toplam blog
: 76
: 1085
Kayıt tarihi
: 28.11.10
 
 

İnci AKTAŞ 1984 yılında Bursa'da doğdu. Uludağ Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. İstanb..